Tην αρχή του τέλους στην ταλαιπωρία των δανειοληπτών με ελβετικό φράγκο γράφει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δίνοντας τη δυνατότητα να μην πληρώσουν τόκους για στεγαστικά δάνεια. Με την ευρωαπόφαση – σταθμό ανοίγει παράθυρο στην Ελλάδα ώστε να «απελευθερωθούν» χιλιάδες όμηροι της ισοτιμίας.
Εφόσον ληφθεί υπόψη από τα ελληνικά δικαστήρια, τότε ο οφειλέτης θα μπορεί να πληρώνει μόνο το κεφάλαιο και τους τόκους με την αρχική ισοτιμία και όχι των επαυξημένων δόσεων λόγω της αλλαγής ισοτιμίας.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή είναι γνωμοδοτική και για να αλλάξει ουσιαστικά κάτι για τους έλληνες δανειολήπτες θα πρέπει τα ελληνικά δικαστήρια να τη λάβουν υπόψη και να αλλάξουν τη στάση τους στη λήψη των αποφάσεων.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, προς το παρόν, οι τράπεζες και τα funds δεν φαίνεται να αλλάζουν στάση. Οπως αναφέρουν γνώστες του θέματος, η αλλαγή στάσης θα έρθει μόνο κατόπιν της μεταστροφής της νομολογίας των ελληνικών δικαστηρίων. Αν δηλαδή υπάρξουν κάποιες αποφάσεις που θα αποδεχθούν την ακυρότητα των σχετικών ρητρών, επιδικάζοντας ίσως και αποζημιώσεις, όπως προβλέπει και η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενα άλλο ενδεχόμενο, όχι τόσο πιθανό, όπως εκτιμούν πηγές, είναι να αλλάξει στάση μόνο μία τράπεζα.
Υπό τον φόβο διαδοχικών αρνητικών δικαστικών αποφάσεων, λοιπόν, να την ακολουθήσουν οι υπόλοιποι, ώστε να ξεκινήσει μια οργανωμένη προσπάθεια εξωδικαστικής διευθέτησης των οφειλομένων για όλους τους οφειλέτες δανείων σε ελβετικό φράγκο.
Η απόφαση δεν έχει την ισχύ εν στενή νομική έννοια «δεδικασμένου», όπως θα μπορούσε να γίνει αντιληπτή η έννοια από τους δανειολήπτες στην Ελλάδα, σχολιάζει στα «ΝΕΑ» ο Ορέστης Ομράν, δικηγόρος Ευρωπαϊκού Δικαίου. Ωστόσο, όπως σημειώνει, η απόφαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους δανειολήπτες σε νεότερες αγωγές κατά των τραπεζών ή των σχημάτων που αγόρασαν από αυτές τα δάνεια τα τελευταία χρόνια, ώστε να αλλάξει η μέχρι τώρα πάγια νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων που δικαιώνει τις τράπεζες, κρίνοντας τους σχετικούς όρους των δανείων νόμιμους και ζητώντας τη συνέχιση καταβολής των επαυξημένων λόγω της αλλαγής ισοτιμίας δόσεων, σύμφωνα με τον Ομράν.
Ανοίγει την πόρτα
Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανοίγει δηλαδή την πόρτα για τη δικαίωση των ευρωπαίων δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο. Εκρινε πως κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο σε περίπτωση ακυρώσεως συμβάσεως ενυπόθηκου δανείου η οποία περιέχει καταχρηστικές ρήτρες, το δίκαιο της Ενωσης δεν αντιτίθεται σε αίτημα των καταναλωτών για την καταβολή αποζημίωσης από την τράπεζα, επιπλέον της επιστροφής των ποσών των μηναίων δόσεων που κατέβαλαν.
Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα που έχει ταλαιπωρήσει χιλιάδες έλληνες δανειολήπτες. Οσοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη μπορούν να δουν μία ελπίδα στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις, έως σήμερα, για τους δανειολήπτες ήταν θέματα μόνο στα εθνικά δικαστήρια, ενώ πλέον μπαίνει στη μέση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να ρυθμίσει τις όποιες αδικίες. Το θέμα αυτό «άνοιξε» από την Πολωνία. Πρόκειται για μία υπόθεση η οποία ήταν σε εξέλιξη πάνω από δεκαετία.
Μετρά περισσότερες από 130.000 αγωγές στα δικαστήρια της χώρας από πολίτες που κατήγγειλαν καταχρηστικούς όρους στα συμβόλαια των δανείων. Ετσι, η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου αφορά τις πολωνικές τράπεζες και η απόφαση δίνει ουσιαστικά σε χιλιάδες δανειολήπτες τη δυνατότητα να μην πληρώσουν τόκους για στεγαστικά δάνεια που βασίζονται σε ελβετικό φράγκο.