Το διαθέσιμο οξυγόνο στο τουριστικό υποβρύχιο με τους πέντε επιβαίνοντες – το οποίο αγνοείται από την Κυριακή στον Βόρειο Ατλαντικό, κοντά στην περιοχή του ναυαγίου του Τιτανικού – επαρκεί για «άλλες 40 ώρες», εκτίμησε σήμερα η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βοστόνη ο υποπλοίαρχος Τζέιμι Φρέντερικ τόνισε πως μέχρι στιγμής οι έρευνες της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ και του Καναδά έχουν αποβεί άκαρπες.
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Εκμετάλλευση των Θαλασσών (IFERMER – Institut Français de Recherche pour l’Exploitation de la Mer) έστειλε στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού το πλοίο Atalante που μεταφέρει ρομποτικό βαθυσκάφος. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το ερευνητικό πλοίο Atalante αναμένεται να φθάσει στον προορισμό του γύρω στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) αύριο Τετάρτη.
Το υποβρύχιο, που ανήκει στην εταιρεία OceanGate Expeditions, μετέφερε τουρίστες στο ναυάγιο του Τιτανικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πέντε επιβαίνοντες στο υποβρύχιο είναι:
- ο 61χρονος Αμερικανός ιδρυτής της OceanGate Στόκτον Ρας,
- ο 77χρονος Γάλλος εξερευνητής Πολ-Ανρί Ναρζολέ (διευθυντής υποβρύχιων ερευνών στην εταιρεία που έχει τα δικαιώματα για το ναυάγιο του Τιτανικού),
- ο 59χρονος βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας πώλησης ιδιωτικών τζετ Action Aviation),
- ο 48χρονος πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταγούντ και
- ο 19χρονος γιος του, Σουλεϊμάν.
Δεν υπάρχει διαφυγή από το υποβρύχιο
Ο δημοσιογράφος του CBS David Pogue, που προσκλήθηκε να ταξιδέψει με το υποβρύχιο Titan της OceanGate σε ένα ταξίδι τέτοιου τύπου πέρυσι, για να φτάσει στα συντρίμμια του Τιτανικού, περιγράφει πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα.
«Δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής, ακόμα κι αν ανέβεις μόνος σου στην επιφάνεια. Δεν μπορείς να βγεις από το υποβρύχιο χωρίς κάποιος από έξω να σε βοηθήσει να βγεις».
Όπως είπε στο BBC «όταν το πλοίο υποστήριξης βρίσκεται ακριβώς πάνω από το υποβρύχιο, μπορούν να σταλούν σύντομα μηνύματα μεταξύ των δύο. Διαφορετικά, η επικοινωνία μέσω GPS ή ραδιοφωνικών συστημάτων δεν είναι διαθέσιμη καθώς κανένα από τα δύο δεν λειτουργεί υποβρύχια».