Ισχυρή εντολή για να γίνουν «μεγάλες αλλαγές» στη χώρα θα ζητήσει εκ νέου απόψε στις 20:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, στην τελευταία προεκλογική εκτός Αττικής ομιλία του. Τα φώτα της προεκλογικής περιόδου σβήνουν το βράδυ της Παρασκευής, εξού και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί προχωρούν στις τελευταίες πια ανοιχτές συγκεντρώσεις. Κοινή αγωνία, η μέγιστη συσπείρωση μερικά 24ωρα πριν από την αναμέτρηση.
Παράλληλα με τον Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται επίσης στην περιφέρεια και συγκεκριμένα στην Πάτρα (όπου ήταν χθες ο πρόεδρος της ΝΔ) ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κάνει την κεντρική συγκέντρωση της Αθήνας (χαμηλά) στο Θησείο, όπως και στην προηγούμενη προεκλογική σεζόν.
Απουσία Καραμανλή
Τέλος Μαΐου, ενόψει τότε της εκλογικής μάχης με το σύστημα της απλής αναλογικής, ο Μητσοτάκης είχε επιλέξει το «Παλέ ντε Σπορ» για την προτελευταία ανοιχτή συγκέντρωση της ΝΔ. Αυτή τη φορά επελέγη η Νέα Παραλία (άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου) για να εκπέμψει ξανά το μήνυμα της ισχυρής αυτοδυναμίας με τις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας σε πρώτο πλάνο. «Θέλουμε μια Ελλάδα που δεν αφήνει κανέναν πίσω» αναφέρεται στο νέο προεκλογικό σποτ της ΝΔ.
Και αν τον Μάιο βρέθηκε στην πρώτη σειρά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, δεν φαίνεται ότι θα επαναληφθεί αυτό και σήμερα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Καραμανλής βρίσκεται στην Αθήνα και σκοπεύει να ανηφορίσει προς τη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο για να ψηφίσει. Αυτό ανοίγει το παράθυρο, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, για παρουσία του Καραμανλή στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ μεθαύριο στο Σύνταγμα.
Και ο Σαμαράς
Στην πλατεία Συντάγματος θα δώσει το παρών και ο έτερος γαλάζιος πρώην πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς. Το είχε κάνει άλλωστε και στην προηγούμενη ανοιξιάτικη προεκλογική περίοδο, καθώς είχε παρευρεθεί στην τελευταία ομιλία του Μητσοτάκη στην Αθήνα – ψηλά στο Θησείο. Σημειωτέον ότι και ο Αλέξης Τσίπρας θα προγραμματίσει εκ νέου ομιλία στο Σύνταγμα, όπως έκανε και τον Μάιο, προσδοκώντας μια συγκέντρωση με παλμό και πολυπληθή στα τελευταία μέτρα μέχρι την εκλογική αναμέτρηση.
«Να συμπιέσουμε…»
Στο μεταξύ, ο Βορράς βρισκόταν στο μικροσκόπιο της ΝΔ εδώ και μήνες, ενώ ειδικά μετά το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, τα γαλάζια ραντάρ στράφηκαν στις περιοχές στις οποίες η παράταξη παρότι πρώτη κατέγραψε… χαμηλές πτήσεις. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η Θεσσαλονίκη, η οποία έχει λάβει έτσι κι αλλιώς «χαρακτηριστικά Αθήνας», σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές.
Είναι ενδεικτικές οι αναφορές του Μητσοτάκη από τη Χαλκιδική χθες, όταν, θέτοντας τον στόχο της ΝΔ να βγάλει εκεί δύο έδρες και να ανεβάσει το καθαρό ποσοστό της, σημείωσε ότι «μπορούμε να το πετύχουμε, αλλά πρέπει να συμπιέσουμε και κάποια μικρότερα κόμματα και κομματίδια, τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους κυρίως στα δεξιά της ΝΔ». Κατά τον ίδιο τα κόμματα αυτά, ειδικότερα η ΝΙΚΗ αν και δεν κατονόμασε κανένα, ήταν «παντελώς άγνωστα, επικαλέστηκαν το θρησκευτικό συναίσθημα και νομίζω ότι παραπλάνησαν κάποιους συμπολίτες μας».
Στο πλαίσιο αυτό προδιαγράφεται απόψε από τον Μητσοτάκη μια παράσταση νίκης με αναφορές στον «υπεύθυνο πατριωτισμό στην πράξη», στον «δημιουργικό εκσυγχρονισμό», στις προτεραιότητές του σε μια θητεία της ΝΔ (οικονομία – μισθοί, ΕΣΥ κ.λπ), στην ατζέντα των εξωτερικών και των αμυντικών θεμάτων.
Κοινοβουλευτική πλειοψηφία
Εξάλλου ο στόχος του Μητσοτάκη είναι η ισχυρότερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία επηρεάζεται από το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής (όσα περισσότερα εκτός, τόσο χαμηλότερος ο πήχης της αυτοδυναμίας).
Στη Βόρεια Ελλάδα ποντάρουν από την πλευρά τους τα κόμματα δεξιότερα του χώρου της ΝΔ, όπως η Ελληνική Λύση και η ΝΙΚΗ. Στη Χαλκιδική (Πολύγυρος και Νέα Μουδανιά) όπου βρισκόταν χθες ο Μητσοτάκης, ο Κυριάκος Βελόπουλος έλαβε 5,79% και ο Δημήτρης Νατσιός 5,39% – δηλαδή Ελληνική Λύση και Νίκη κατέγραψαν ποσοστά πολύ πάνω από το εθνικό ποσοστό τους.
Αντίστοιχα στην Α’ Θεσσαλονίκης, η ΝΔ πέτυχε τον Μάιο ποσοστό 34,15%, δηλαδή μια επίδοση χαμηλότερη και από εκείνη του 2019 (35,52%) και από το πανελλαδικό του 2023, ενώ η Ελληνική Λύση αναδείχθηκε τρίτο κόμμα. Ο Μητσοτάκης αποφάσισε να είναι υποψήφιος στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, μετά την αποχώρηση του Καραμανλή από τον κοινοβουλευτικό βίο, ενώ κράτησε και την έδρα, αφήνοντας για πρώτη φορά τον Δυτικό τομέα της Αθήνας.