Η Ευρωπαϊκή Ενωση παίρνει τώρα νέα μέτρα για να ενισχύσει την οικονομία της λαμβάνοντας παρόμοια με αυτά των ΗΠΑ για την αποφυγή της υπερβολικής εξάρτησης από την Κίνα.
Η ΕΕ δημοσίευσε νέο πλάνο χθες με προτάσεις για τον εντοπισμό κινδύνων για την ασφάλεια, τον πιθανό έλεγχο βασικών εξαγωγών τεχνολογίας και τον περιορισμό ευαίσθητων επενδύσεων στο μέλλον. Η ΕΕ επιδιώκει επίσης να αναθεωρήσει βασικούς τομείς όπου είναι ευάλωτη όσον αφορά προμήθειες από το εξωτερικό, όπως είναι οι πρώτες ύλες, οι ημιαγωγοί και οι μπαταρίες αυτοκινήτων. Επίσης θέλει να αυξήσει τις επενδύσεις σε αναδυόμενες τεχνολογίες που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας.
Οπως ανακοινώθηκε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Υπατη Εκπρόσωπος δημοσίευσαν κοινό πλάνο σχετικά με την επονομαζόμενη Ευρωπαϊκή Στρατηγική Οικονομικής Ασφάλειας. Η κοινή ανακοίνωση επικεντρώνεται στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων που προκύπτουν από ορισμένες οικονομικές ροές στο πλαίσιο των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων και των επιταχυνόμενων τεχνολογικών αλλαγών, διατηρώντας παράλληλα τα μέγιστα δυνατά επίπεδα οικονομικών ελευθεριών.
Η προτεινόμενη στρατηγική καθορίζει ένα κοινό πλαίσιο για την επίτευξη οικονομικής ασφάλειας μέσω της προώθησης της οικονομικής βάσης και της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. Πλαίσιο για προστασία από κινδύνους και πλαίσιο για συνεργασία με το ευρύτερο δυνατό φάσμα χωρών για την αντιμετώπιση κοινών ανησυχιών και εξυπηρέτηση συμφερόντων.
Τα τρία σημεία
Η στρατηγική αυτή καθορίζει επίσης τον τρόπο μετριασμού των κινδύνων μέσω προσέγγισης τριών σημείων, και συγκεκριμένα με:
1 Προώθηση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, ενισχύοντας την ενιαία αγορά, υποστηρίζοντας την οικονομία, επενδύοντας σε δεξιότητες και ενισχύοντας την ερευνητική, τεχνολογική και βιομηχανική βάση της ΕΕ.
2 Προστασία της οικονομικής ασφάλειας της ΕΕ μέσω σειράς υφιστάμενων πολιτικών και εργαλείων και εξέταση νέων για την αντιμετώπιση πιθανών κενών που υπάρχουν. Αυτό έχει ως στόχο να γίνει με αναλογικό τρόπο που περιορίζει τυχόν αρνητικές ανεπιθύμητες δευτερογενείς επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, όπως αναφέρεται.
3 Συνεργασία με το ευρύτερο δυνατό φάσμα εταίρων για την ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας, μεταξύ άλλων μέσω της προώθησης και ολοκλήρωσης εμπορικών συμφωνιών, της ενίσχυσης άλλων εταιρικών σχέσεων, της ενίσχυσης της οικονομικής τάξης που βασίζεται σε διεθνείς κανόνες και των πολυμερών θεσμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, και της επένδυσης στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω Παγκόσμιας Πύλης, σημειώνεται.
Πλέον η ΕΕ επιδιώκει να αναπτύξει με τα κράτη-μέλη πλαίσιο για την αξιολόγηση των κινδύνων που επηρεάζουν την οικονομική ασφάλεια της Ευρώπης. Αυτό περιλαμβάνει την κατάρτιση καταλόγου τεχνολογιών που είναι κρίσιμες για την οικονομική ασφάλεια και την αξιολόγηση των κινδύνων που υπάρχουν αναφορικά με αυτές, με σκοπό την εκπόνηση κατάλληλων μέτρων αντιμετώπισης των κινδύνων αυτών.
Επίσης προβλέπεται περαιτέρω υποστήριξη της τεχνολογικής κυριαρχίας και της ανθεκτικότητας των αλυσίδων αξίας της ΕΕ, μεταξύ άλλων με την ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Προβλέπεται ακόμη επανεξέταση του κανονισμού για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων και πλήρης εφαρμογή του κανονισμού για τον έλεγχο των εξαγωγών.
Επίσης ζητείται η εξέταση από κοινού με τα κράτη-μέλη των κινδύνων για την ασφάλεια που μπορεί να προκύψουν από τέτοιες επενδύσεις και στη βάση αυτή να προτείνει μια πρωτοβουλία για αύξηση του ελέγχου τέτοιων επενδύσεων έως το τέλος του έτους.
Αποφασίστηκε ακόμη να προταθούν μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας της έρευνας τεχνολογιών και για την ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων εργαλειοθηκών Υβριδικής και Κυβερνοδιπλωματίας και της εργαλειοθήκης αντιμετώπισης χειραγώγησης ξένων πληροφοριών (FIMI).
Ακόμη λαμβάνονται μέτρα για να διασφαλιστεί η προστασία και η προώθηση της οικονομικής ασφάλειας της ΕΕ και να ενταθεί η συνεργασία με τρίτες χώρες σε θέματα οικονομικής ασφάλειας.