Οι περισσότεροι από εκείνους που κόλλησαν στην κίνηση στον δρόμο προς το κέντρο της Αθήνας μπορεί να μην ήξεραν τον ακριβή λόγο του μποτιλιαρίσματος. Οι πρώτες λέξεις που ακούστηκαν στην αίθουσα που φιλοξενούσε την καταληκτική συνάντηση των Leaders του Ιδρύματος Ομπάμα χθες το απόγευμα στο Μεταξουργείο όμως δεν βγήκαν από τα χείλη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που βρισκόταν εκεί.
Αντιθέτως, ήταν και ελληνικές και γυναικείες: «Καλησπέρα, γεια σας, καλωσήρθατε στην Ελλάδα». Και αυτές τις είπε η επιχειρηματίας Ελπίδα Κόκκοτα, η Ελληνίδα που συμμετέχει φέτος στο πρόγραμμα και προλόγισε τη συζήτηση – η μοναδική ανάμεσα στους πάνω από 100 συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν την παρουσία τους στο εξάμηνο πρόγραμμα που έχει τη σφραγίδα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
Ενα καλύτερο μέλλον
Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, καθώς ήταν εκείνη που προλόγισε τη συζήτηση που θα ακολουθούσε, η Κόκκοτα τόνισε πως οι παριστάμενοι «πρέπει να έχουν επίγνωση των προνομίων τους, ώστε να “συναντηθούν” με τους υπόλοιπους». Συνεχίζοντας την παρέμβασή της στα αγγλικά, η Κόκκοτα τόνισε πως το όνομά της σηματοδοτεί την «ελπίδα», ό,τι ακριβώς «πρεσβεύει και ο θεσμός του Ιδρύματος Ομπάμα».
Ποιος είναι ο στόχος της νέας αυτής ομάδας ηγετών, οι οποίοι επελέγησαν με γνώμονα το αποτύπωμα της δουλειάς τους; «Την ιστορία μας μπορώ να τη συνοψίσω σε μία μόνο ελληνική λέξη – και αυτή η λέξη είναι “άνθρωπος”» είπε για το πρόγραμμα «Leaders», περιγράφοντας τη βάση πάνω στην οποία έχει στηθεί το δίκτυο. «Να είστε σίγουροι πως οι Obama Leaders θα φτιάξουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας». Περιγράφοντας τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ που επισκέπτεται για δεύτερη φορά την Αθήνα, του οποίου οι λεπτομέρειες της επίσκεψης στην Ελλάδα κρατήθηκαν σε μεγάλο βαθμό εκτός δημοσιότητας (σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, επισκέφθηκε χθες το απόγευμα την Ακρόπολη), η Κόκκοτα μίλησε για έναν «άγγελο», ο οποίος στηρίζει όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα στα επόμενα βήματά τους.
Δίκτυο σε όλον τον κόσμο
Πώς η Ελπίδα, μια νεαρή επιχειρηματίας από την Ελλάδα, έφτασε να προλογίζει τον Μπαράκ Ομπάμα, έναν από τους πιο επιδραστικούς ηγέτες της τελευταίες εικοσαετίας; Η Κόκκοτα είχε την ιδέα πριν από δέκα χρόνια να ιδρύσει τη Mexoxo, μια μη κυβερνητική οργάνωση που στόχο είχε τη γυναικεία ενδυνάμωση, τις ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες και την προώθηση της ίσης συμμετοχής των γυναικών στην εκπαίδευση.
Η ιδέα της ΜΚΟ γεννήθηκε στο Μεξικό το 2013 και έκτοτε έχει αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο σε όλον τον κόσμο, βοηθώντας πάνω από 31.000 γυναίκες. Η Mexoxo ειδικεύεται στο να διαμορφώνει σχέδια κοινωνικής επιρροής για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω αναπτυξιακών στρατηγικών που έχουν στόχο να υποστηρίξουν την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των κοινοτήτων στο σύνολό τους.
Επί της ουσίας, βασική αποστολή της ΜΚΟ της Κόκκοτα είναι η σύνδεση των γυναικών με πάνω από 250 φορείς τόσο ιδιωτικού όσο και δημόσιου χαρακτήρα, σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά και σε τοπικό, που συνεργάζονται μαζί της προσφέροντας ευκαιρίες επιμόρφωσης και επαγγελματικής αποκατάστασης σε ένα ευρύτερο δίκτυο γυναικών που δραστηριοποιείται πια σε διεθνές επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα που ξεκίνησε στην Κένυα για την ψηφιακή εκπαίδευση, στο οποίο συμμετείχαν τοπικοί φορείς αλλά και διεθνείς εταιρείες, και είχε, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση πάνω από 10.000 γυναικών από τις πιο φτωχές περιοχές του Ναϊρόμπι και άλλες, απομακρυσμένες περιοχές με μεγάλες δυσκολίες στην ψηφιακή διασύνδεση.
Το δώρο της εκπαίδευσης
«Ξεκίνησα τη Mexoxo για να δώσω το δώρο της εκπαίδευσης σε άλλες γυναίκες» έχει δηλώσει παλαιότερα η Κόκκοτα, που άντλησε την ιδέα από δύο γυναίκες της οικογένειάς της που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη σημερινή της παρουσία, τη μητέρα και τη γιαγιά της – η δεύτερη, μάλιστα, ήταν παρούσα στη χθεσινή εκδήλωση και δεχόταν τα «συγχαρητήρια» των παρισταμένων για την εγγονή της. «Η μητέρα μου με μεγάλωσε μόνη της, θυσίασε τόσα πολλά.
Επέζησε της κοινωνικής αδικίας, της ανισότητας των φύλων, των περιορισμένων ευκαιριών. Κατάφερε να με μεγαλώσει έτσι ώστε όχι μόνο να γίνω η πρώτη γυναίκα στην οικογένεια με πτυχίο πανεπιστημίου, αλλά με μεταπτυχιακό και ικανότητα να μιλάω τέσσερις γλώσσες». Η ενασχόλησή της στο πρόγραμμα «Leaders», έχει δηλώσει, ήταν καθοριστική για την προσωπική και επαγγελματική της ωρίμανση, καθώς μετά τον θάνατο της μητέρας της άρχισε να επαναπροσδιορίζει ποια είναι και πού ανήκει: «οι συμβουλές και η καθοδήγηση μέσω αυτής της ευκαιρίας ήταν ανεκτίμητες».