Η Ρωσία ενίσχυσε την ασφάλεια της βάσης της στη Σεβαστούπολη, στην προσαρτημένη Κριμαία, με τη βοήθεια δελφινιών που έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για να την προστατεύουν από δύτες, ανέφερε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαιώνοντας την επιστροφή σ’ αυτή την πρακτική του Ψυχρού Πολέμου.
Στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εξήγησε πως η Ρωσία έχει προχωρήσει από το καλοκαίρι του 2022 σε «μείζονες» βελτιώσεις της κύριας βάσης της στη Μαύρη Θάλασσα.
«Ο μηχανισμός αυτός περιλαμβάνει τουλάχιστον τέσσερα στρώματα διχτυών και πλωτών φραγμάτων στην είσοδο του λιμανιού. Αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, οι άμυνες αυτές ενισχύθηκαν πιθανότατα από αυξημένο αριθμό εκπαιδευμένων θαλάσσιων θηλαστικών», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο μέσω του Twitter.
Η αναφορά του βρετανικού υπουργείου Άμυνας
Παλιά πρακτική
Η χρησιμοποίηση θαλάσσιων θηλαστικών για στρατιωτικούς σκοπούς είναι μια παλιά πρακτική, στην οποία είχαν καταφύγει τις τελευταίες δεκαετίες ένοπλες δυνάμεις, ιδιαίτερα οι αμερικανικές και οι ρωσικές.
Η Κριμαία, ουκρανική χερσόνησος που προσαρτήθηκε το Μάρτιο 2014 από τη Ρωσία, φιλοξενούσε από το 1965 ένα κέντρο εκπαίδευσης θαλάσσιων θηλαστικών.
Μετά την πτώση της ΕΣΣΔ το 1991, το κέντρο αυτό έκλεισε και τα δελφίνια του πωλήθηκαν στο Ιράν, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό είχε ανοίξει και πάλι το κέντρο το 2012, όμως μετά την προσάρτηση της χερσονήσου, αυτό το τελευταίο πέρασε υπό τον έλεγχο της Μόσχας.
Τον Απρίλιο 2022, το Ναυτικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USNI) υποστήριξε, χρησιμοποιώντας δορυφορικές φωτογραφίες, πως, τη στιγμή που εξαπέλυε τη στρατιωτική επίθεσή της στην Ουκρανία, η Ρωσία είχε δημιουργήσει στη βάση της στην Κριμαία δύο περιφραγμένους χώρους με δελφίνια.
«Στα ύδατα της Αρκτικής, το (ρωσικό) Πολεμικό Ναυτικό χρησιμοποιεί επίσης μπελούγκες και φώκιες», υποστήριξε σήμερα το βρετανικό υπουργείο. «Η Ρωσία έχει εκπαιδεύσει ζώα για μια ολόκληρη σειρά αποστολών, όμως αυτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης προορίζονται πιθανότατα για να αντιμετωπίζουν εχθρικούς δύτες».
Η Κριμαία χρησιμεύει ως βάση των μετόπισθεν για τις ρωσικές δυνάμεις, κυρίως για την αποστολή ενισχύσεων και τη συντήρηση εξοπλισμών. Γίνεται τακτικά στόχος ουκρανικών επιθέσεων, κυρίως με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
- Νέα αποκάλυψη για τη θανατηφόρα παράσυρση στην Κρήτη – Ο δράστης ήταν στη λίστα SIRENE
- Αστυνομικός της Βουλής: «Παλιάνθρωπε…» – Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον 45χρονο