Τεταμένο είναι το κλίμα στη Ρωσία μετά την εξέγερση της μισθοφορικής ομάδας Wagner.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τιμές των εισιτηρίων για τις χώρες όπου οι Ρώσοι πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα, όπως Κωνσταντινούπολη, η Αστάνα στο Καζακστάν, η Τιφλίδα της Γεωργίας και το Γερεβάν της Αρμενίας, οι οποίες έφτασαν στα ύψη σήμερα, γεγονός που αναπαριστά τον φόβο των κατοίκων.
Την ίδια ώρα ο Guardian μεταδίδει ότι τα εισιτήρια για τις πτήσεις από τη Μόσχα φέρεται να έχουν εξαντληθεί καθώς πλησιάζει η ομάδα των μισθοφόρων στην πόλη. Το Der Spiegel ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πλέον εισιτήρια για απευθείας συνδέσεις από τη Μόσχα προς την Τιφλίδα, την Αστάνα και την Κωνσταντινούπολη.
Κλείνει τα σύνορα η Λετονία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, με ανάρτησή του στο Twitter έκανε γνωστό πως η χώρα έκλεισε τα σύνορά της. Συγκεκριμένα αναφέρει πως η είσοδος για όποιον αποχωρεί «λόγω της τρέχουσας κατάστασης» δεν θα ληφθεί υπόψη για είσοδο στη χώρα.
Σημειώνεται πως η Λετονία δέχθηκε μεγάλο κύμα ρωσικού πληθυσμού μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Latvia is closely following the developing situation in Russia and exchanging information with allies
Border security has been strengthened, visa or border entry from Russians leaving Russia due to current events won’t be considered
No direct threat to Latvia at this time
— Edgars Rinkēvičs (@edgarsrinkevics) June 24, 2023
Σε επιφυλακή η Εσθονία
Σε επιφυλακή βρίσκεται και η Εσθονία, η οποία επίσης έχει επίσης δηλώσει ότι ενισχύει την ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων της, με την πρωθυπουργό Κάγια Κάλλας να προσθέτει ότι είναι σε «στενή επαφή» με τους ομολόγους της από τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Φινλανδία.
Talked to my colleagues from Finland @PetteriOrpo, Latvia @krisjaniskarins, and Lithuania @IngridaSimonyte regarding the situaton in Russia. We will remain in close touch, will coordinate and exchange information.
— Kaja Kallas (@kajakallas) June 24, 2023
Εγκατέλειψε ο Πούτιν το Κρεμλίνο;
Παράλληλα, οι αναφορές ότι το προεδρικό αεροπλάνο του Βλαντιμίρ Πούτιν απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Vnukovo της Μόσχας υπήρξαν δεκάδες, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει και πως ο Ρώσος πρόεδρος συνεχίζει «να εργάζεται στο Κρεμλίνο».
Ο στρατιωτικός νόμος στα σύνορα με την Ουκρανία
Σε στρατιωτικό νόμο αναβάθμισε το επίπεδο συναγερμού στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την εξέγερση της Wagner.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, εάν παραβιαστεί ο στρατιωτικός νόμος και εφόσον δεν πρόκειται για ποινικά κολάσιμη πράξη, απειλούνται:
- Οι πολίτες με πρόστιμο από 500 έως 1.000 ρούβλια ή σύλληψη για διάστημα έως 30 ημέρες.
- Οι αξιωματούχοι με πρόστιμο από 1.000 έως 2.000 ρούβλια ή σύλληψη έως 30 ημέρες.
Εάν η παράβαση διαπράττεται με τη χρήση οχήματος, τότε αυτό θα κατάσχεται.
Όπως σημειώνεται στα συνοδευτικά έγγραφα του νόμου, οι αξιωματούχοι των ομοσπονδιακών εκτελεστικών οργάνων, των εδαφικών οργάνων τους, των εκτελεστικών οργάνων των περιφερειών, καθώς και των στρατιωτικών οργάνων διοίκησης και ελέγχου, που διασφαλίζουν το καθεστώς στρατιωτικού νόμου, θα έχουν το δικαίωμα να συλλαμβάνουν τους παραβάτες του καθεστώτος στρατιωτικού νόμου.
Πού ίσχυε στρατιωτικός νόμος και πού επεκτάθηκε
Να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά, στρατιωτικός νόμος κηρύχθηκε στις 20 Οκτωβρίου του 2022, κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης εισβολής Πούτιν στην Ουκρανία και ένα μήνα μετά την ανακοίνωση της ρωσικής επιστράτευσης.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε εκδώσει τότε δύο διατάγματα: ένα «σχετικά με την εισαγωγή στρατιωτικού νόμου στα εδάφη των περιοχών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα» – δηλαδή, στις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας, που προσάρτησε με παράνομα δημοψηφίσματα στην Ρωσία – και ένα «σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται στις συνιστώσες οντότητες της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε σχέση με το διάταγμα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας της 19ης Οκτωβρίου 2022 αριθ. 756».
Ο στρατιωτικός νόμος εισήχθη πλήρως στα εδάφη της Ουκρανίας που προσαρτήθηκαν από την Ρωσία (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, Περιφέρεια Χερσώνα, Περιφέρεια Ζαπορίζια).
Στις περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία, όμως – Μπριάνσκ, Κουρσκ, Μπέλγκοροντ, Βορονέζ, Περιφέρεια Ροστόφ, Κρατική περιφέρεια Κρασνοντάρ, καθώς και στην προσαρτημένη Κριμαία και την Σεβαστούπολη – κηρύχθηκε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Μετά την ανταρσία της Wagner και του Γεβγκένι Πριγκόζιν, που βρίσκεται στην πόλη Ροστόφ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναβάθμισε σε στρατιωτικό νόμο το επίπεδο συναγερμού σε ρωσικό έδαφος.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι καθεστώς στρατιωτικού νόμου κηρύχθηκε τότε για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας.
Και αυτό, γιατί η τελευταία φορά που επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος στο έδαφός της έγινε από την ΕΣΣΔ τον Μάιο του 1943, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.