Οι μεν («Σπαρτιάτες») προαναγγέλλουν ότι θα φέρουν «ένα νέο ύφος και ήθος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο» και οι δε («Νίκη»), ότι θα πορευθούν «με φόβο Θεού», με την Ελληνική Λύση να διαμηνύει προς τα όμορα κόμματα ότι «είναι πολύ δυνατή για να πεθάνει». Τα κόμματα στα δεξιά της Δεξιάς σε όλες τους τις εκδοχές θα έχουν τη δική τους παρουσία στο νέο κοινοβουλευτικό τοπίο που σχηματίστηκε στις κάλπες της Κυριακής.
Η Ακροδεξιά με τους «Σπαρτιάτες» του Βασίλη Στίγκα, ένα κόμμα-«Δούρειος Ιππος» του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη, έρχονται από το πουθενά και από την αφάνεια βρέθηκαν πέμπτο κόμμα στη νέα Βουλή (με 4,64%, 241.632 ψήφους και 12 έδρες), πάνω από την Ελληνική Λύση (4,44%) που μέχρι τώρα εξέφραζε «κατ’ αποκλειστικότητα» στο Κοινοβούλιο το λεγόμενο εθνικοπατριωτικό τόξο.
Η «γραμμή» Κασιδιάρη για στήριξη των «Σπαρτιατών» κατηύθυνε την εθνικιστική και «ορφανή» χρυσαυγίτικη ψήφο στο εν λόγω μόρφωμα, η οποία θα αποτελέσει τον ιμάντα μέσω του οποίου ο υπερδραστήριος – αν και έγκλειστος – Κασιδιάρης θα πολιτεύεται από το κελί του. Ο Στίγκας δεν έκρυψε τη σχέση εξάρτησης από το πρώην ηγετικό στέλεχος της ΧΑ, ευχαριστώντας τον δημοσίως «για τη βοήθεια» που τους έδωσε.
«Ηταν το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας μια αρκετά σαφή απάντηση στο ερώτημα ποιοι είναι και από πού έρχονται οι «Σπαρτιάτες».
Μένει να φανεί αν θα υιοθετήσουν και το ειδεχθές κοινοβουλευτικό μοντέλο των χρυσαυγιτών, οι οποίοι άφησαν εποχή με τις εξαλλοσύνες, τις ύβρεις και την επιθετική συμπεριφορά τους, αν και η εποχή δεν ευνοεί ιδιαίτερα ανάλογες πρακτικές, γι’ αυτό και δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν να εμφανίσουν ένα μετριοπαθές προφίλ, χωρίς ακρότητες, τουλάχιστον ως προς το κοινοβουλευτικό ύφος τους.
Διασυνδέσεις με μονές
Από την πλευρά της η «Νίκη» του Δημήτρη Νατσιού, με διασυνδέσεις με μονές του Αγίου Ορους, αποτελεί το μοναδικό κόμμα το οποίο εμφάνισε άνοδο στις κάλπες της Κυριακής (από 172.260 σε 192.158), κατορθώνοντας να συγκεντρώσει 3,69% (από 2,92%) και να εκλέξει 10 βουλευτές.
Κινείται στο όμορο πλαίσιο των «Σπαρτιατών» και της Ελληνικής Λύσης, με στόχο την υπεράσπιση των «αρχών και των αγέραστων αξιών του Εθνους» και φιλοδοξεί να ασκήσει «πραγματική αντιπολίτευση» με αιχμή το τρίπτυχο «πίστη – πατρίδα – οικογένεια».
Είναι σε μεγάλη σύγκρουση με την Ελληνική Λύση, η οποία θα βρεθεί ανάμεσα στους δύο νεοπαγείς σχηματισμούς, διεκδικώντας να εκφράσει πιο αυθεντικά την ίδια ατζέντα.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος, άλλωστε, έχει κατηγορήσει ως «υποκομματίδιο της ΝΔ» τη «Νίκη», η οποία τον προκάλεσε να φέρει στη δημοσιότητα τα «στοιχεία του, τα οποία είμαστε βέβαιοι ότι συναγωνίζονται σε γνησιότητα τα “χειρόγραφα του Ιησού” που εμπορευόταν από το τηλεκατάστημά του». Η παρουσία των τριών μορφωμάτων στη νέα Βουλή δημιουργεί εξ αντικειμένου και ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο μεταξύ τους, καθώς αναμένεται να δοθεί μάχη για το ποιος είναι ο πιο γνήσιος εκφραστής των ιδεών τους.
Εξετάζονται αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής
Στο αχαρτογράφητο τοπίο που διαμορφώνει η ύπαρξη στη νέα Βουλή των τριών ακροδεξιών κομμάτων, έρχεται να παρεμβληθεί η είσοδος της Πλεύσης Ελευθερίας, ενός κόμματος που κινείται σε άλλο μήκος κύματος, αλλά το οποίο αναμένεται να διεκδικήσει δυναμικά την αντιπολιτευτική του θέση.
Οπως άλλωστε έχει δηλώσει ήδη η Ζωή Κωνσταντοπούλου, «θα τους αλλάξουμε τα φώτα», προαναγγέλλοντας διαρκείς παρεμβάσεις της με την επίκληση των προνομίων που της δίνει ο Κανονισμός της Βουλής ως πρώην προέδρου της, αν και αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές διαμηνύουν ότι θα βρίσκεται στη Βουλή ως πρόεδρος ΚΟ και όχι ως πρώην, ενώ δεν αποκλείονται και αλλαγές στον Κανονισμό προκειμένου να ξεκαθαρίσει πλήρως το πλαίσιο και να μην υπάρξει εργαλειοποίησή του.