Το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί το επόμενο διάστημα μπροστά σε μια νέα πρόκληση, πολύ διαφορετική από εκείνες της προηγούμενης περιόδου: η αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης μέσα από το ΠΑΣΟΚ απαιτεί, με βάση τις κεντροαριστερές εκτιμήσεις, την ανάδειξη του κόμματος ως βασικού αντιπολιτευόμενου πόλου απέναντι στη ΝΔ.
Για να το πετύχει αυτό, χρειάζεται αφενός ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία και αφετέρου να αφήσει το στίγμα του στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Δύο επομένως είναι τα στοιχήματα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: να «χτίσει» την παρουσία του μέσα στο Κοινοβούλιο, αλλά και να κινηθεί γρήγορα ώστε το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών να επιβεβαιώνει την πεποίθηση πως το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα σε άνοδο.
Σε κάθε περίπτωση, η τελική εκτίμηση της κεντροαριστερής προσπάθειας θα γίνει στο τέλος του εκλογικού κύκλου, δηλαδή στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2024 – πράγμα που κάνει τη μάχη της Κεντροαριστεράς ακόμα πιο καθαρή, μια και τον ίδιο ορίζοντα έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ
Στη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν την κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματος με 32 βουλευτές (πολλοί εξ αυτών εξελέγησαν για πρώτη φορά) ως μια ευκαιρία να αποδείξουν στην πράξη τη διαφορά που έχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ως «αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση» όσα στελέχη του κόμματος βγαίνουν αυτές τις μέρες στα τηλεοπτικά πάνελ περιγράφουν μια θεσμική προσέγγιση του ρόλου τους μέσα στη Βουλή, με ισχυρά «όχι» και αντιπροτάσεις σε όσα διαφωνούν και τολμηρές συναινέσεις εκεί που απαιτούνται.
«Θα είμαστε δίπλα σας σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τον σεβασμό των θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανάδειξη ενός νέου, βιώσιμου και ανθεκτικού μοντέλου παραγωγής, που θα δώσει προοπτική στη νέα γενιά» ανέφερε, σε αυτό το μήκος κύματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.
Με δεδομένο πως υπάρχουν πολλοί νέοι σε ηλικία βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ ποντάρει και στον φρέσκο λόγο, με στόχο την προσέγγιση ενός νεότερου ακροατηρίου που ήδη τους έδειξε μια μεγαλύτερη προτίμηση.
Σε επίπεδο οργάνωσης θα κριθεί και η αυτοδιοικητική προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ τον ερχόμενο Οκτώβριο, εκεί όπου το κόμμα θα θελήσει να καταμετρηθεί αυτόνομα στους δήμους και τις περιφέρειες που έχουν σημασία σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής, όπως ο δήμος της Αθήνας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Περιφέρεια Αττικής. Θεωρώντας πως το ΠΑΣΟΚ διατηρεί ακόμη τα πιο ισχυρά αυτοδιοικητικά ερείσματα στην Κεντροαριστερά, η προσπάθεια εκεί θα αναδείξει και τις δυνάμεις του κόμματος στη βάση των τοπικών κοινωνιών, δεδομένο που συμπληρώνει το παζλ της ολικής επαναφοράς.
Η προσπάθεια αυτή, άλλωστε, γίνεται «βήμα βήμα», αφήνοντας στη Χαριλάου Τρικούπη περιθώριο κινήσεων, αλλά και διορθώσεων, μέχρι την επόμενη άνοιξη. Καθένας από αυτούς τους μικρούς στόχους συγκροτεί το μεγαλύτερο στοίχημα απ’ όλα -το ΠΑΣΟΚ θέλει να ξαναπάρει τον ρόλο του ενός εκ των δύο πόλων του δικομματισμού και να διαμορφώσει, σε επόμενο χρόνο, κυβερνητικό πρόγραμμα εξουσίας.
Στον προοδευτικό χώρο, καθώς η μεταξύ τους διαμάχη παίρνει πια για τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά επιβίωσης, για το ΠΑΣΟΚ πρόκειται για μια μάχη σύγκρισης και αντοχής για την ανατροπή των συσχετισμών.
Οπλο και η μομφή
Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο το ΠΑΣΟΚ το ερχόμενο διάστημα μπορεί να ασκήσει πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ και με έναν τρόπο που δεν δίνεται συχνά στην ελάσσονα αντιπολίτευση.
Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγεγραμμένη τουλάχιστον από το 1/6 των βουλευτών, δηλαδή από 50 βουλευτές -πράγμα που σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η κοινοβουλευτική ομάδα αριθμεί 48, χρειάζεται τουλάχιστον άλλες δύο υπογραφές. Αυτό συμβαίνει και με την κατάθεση της πρότασης σύστασης εξεταστικής επιτροπής, όπου απαιτούνται υπογραφές τουλάχιστον 60 βουλευτών.