Το παράδειγμα του νομού Ρεθύμνου από την εκλογική μάχη της Κυριακής είναι εν πολλοίς διδακτικό για την πραγματικότητα του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και αντανακλά εν πολλοίς όψεις της νέας κρίσης του κόμματος.
Στενά συναρτώμενο με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και την όλη μάχη στην Κρήτη για την Κουμουνδούρου, θέτει στον διάλογο ερωτήματα για την απήχηση του κόμματος σε ένα προνομιακό μέρος, αλλά και πόσο πια ο πρόεδρός του μπορεί να κλείνει τρύπες ή και να αποτελεί ο ίδιος παράγοντα ανάταξης.
Προβληματισμοί πάνω στο έδαφος ενός διττού μετώπου για τον ΣΥΡΙΖΑ στην άλλοτε φιλική του Κρήτη, διμέτωπου και σε ΝΔ και σε ΠΑΣΟΚ και με ορίζοντα τις αυτοδιοικητικές εκλογές που δεν είναι πολύ μακριά και που προφανώς θα δοκιμαστούν οι συνέργειες τη Κουμουνδούρου αλλά και το πόσο μπορεί να είναι ο βασικός πόλος ενός προοδευτικού ρεύματος σε δήμους και περιφέρειες ανά τη χώρα.
Στο Ρέθυμνο ως γνωστό, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας κατέβηκε ο ίδιος επικεφαλής υποψήφιος για την κάλπη του Ιούνη και μάλιστα με διττή επιχειρηματολογία.
Οπως έλεγε τότε το περιβάλλον του, η υποψηφιότητα ήταν σήμα ενότητας στο εσωτερικό του κόμματος αφού η κίνηση ήταν και στήριξη στον πρώην υπουργό Υγείας και εκ της τάσης της Ομπρέλας, Ανδρέα Ξανθού.
Ταυτόχρονα, όπως έλεγαν, ήταν και ενεργή συμμετοχή του στη μεγάλη «μάχη της Κρήτης» για το κόμμα.
Στο Ρέθυμνο εξάλλου για μερικές ψήφους μόνον (σύνολο 230) το ΠΑΣΟΚ πέρασε τότε τον ΣΥΡΙΖΑ και ο υποψήφιος της Χαριλάου Τρικούπη και με στενή σχέση με τον Νίκο Ανδρουλάκη και πρώην αντιπεριφερειάρχης Μανόλης Χνάρης είχε περάσει για λίγο τον Ανδρέα Ξανθό. Αρα ήταν μια μάχη μέχρι εσχάτων στο εσωτερικό της προοδευτικής επικράτειας.
Ο Ξανθός μάλιστα είχε επιδοκιμάσει με δήλωση την όλη επιλογή. Ο Αλέξης Τσίπρας δε στην Κρήτη περιόδευσε δύο φορές και με κορυφαία στελέχη του να τον συνοδεύουν δείχνοντας έτσι και το μέγεθος της βαρύτητας που έδινε στην εν λόγω παραδοσιακά προοδευτική περιοχή.
Σοβαρό πλήγμα
Η αποστολή όμως όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα της Κυριακής δεν φαίνεται πως εξετελέσθη επιτυχημένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Ρεθύμνου έλαβε 18,71% (8.182 ψήφους), ενώ τον Μάιο είχε λάβει 21,03% και 10.255 ψήφους. Εδώ έχασε από το ΠΑΣΟΚ. Το τελευταίο ενώ τον Μάιο είχε 10.471 ψήφους και ποσοστό 21,47%, τώρα έλαβε περισσότερες ψήφους 11.242 και 25,71%. Η διαφορά ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ των 230 ψήφων έγινε 3.100 με σοβαρό πλήγμα για το ίδιο το κύρος του Αλέξη Τσίπρα που φαίνεται πως δεν μπορεί όπως άλλοτε να εκχωρεί το μέγεθος της δημοφιλίας του στις τοπικές μάχες του κόμματος (που έχουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους πάντα, όπως στο Ρέθυμνο αφού και ο Μυλοπόταμος και η πόλη «μίλησαν» υπέρ του Χνάρη), αλλά είναι και μέρος των κλυδωνισμών του.
Μια ενδεχόμενη μεταβολή με θεαματικούς δε ορούς στο Ρέθυμνο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, θα έδιδε και ένα μήνυμα στην παρούσα φάση συνολικής μεταβολής του συσχετισμού υπέρ της Κουμουνδούρου, πράγμα που δεν έγινε. Η έδρα πήγε στον Χνάρη ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έκοψε το νήμα τρίτος σε Ρέθυμνο, Λασίθι και Ηράκλειο και σε ένα περιβάλλον ολικής επαναφοράς του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη, ενώ εν τω μεταξύ η ίδια βάφτηκε γαλάζια με την πρωτιά της ΝΔ.