Μετά το χθεσινό πανηγυρικό κλίμα με την ορκωμοσία των μελών της νέας Κυβέρνησης, υπουργοί και υφυπουργοί ξεκινούν σήμερα τον βασικό σχεδιασμό που αφορά στο χαρτοφυλάκιό τους.
Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο που ξεκινά σε λίγη ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη του κυβερνητικού έργου.
Το σημερινό υπουργικό συμβούλιο είναι στην ουσία ένα κάλεσμα του Πρωθυπουργού προς τα στελέχη της Κυβέρνησης στο οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει σκληρή δουλειά και προσήλωση. Μάλιστα ο πρωθυπουργός έχει ήδη ετοιμάσει και τα πρώτα μέτρα τα οποία θα περάσουν από την Βουλή μέχρι τις 4 Αυγούστου, οπότε και κλείνει για καλοκαίρι.
Οι επόμενες ημέρες
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη Βουλή οι προγραμματικές δηλώσεις. Η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει στις 6 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Ιουλίου.
Πριν από αυτό, και ειδικότερα αύριο και μεθαύριο ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με βασικό θέμα το μεταναστευτικό και γι’ αυτό την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτή συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Μετά τις προγραμματικές δηλώσεις
Στις 11 και 12 Ιουλίου, ο κ. Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με την προετοιμασία της συνάντησης αυτής ασχολείται ήδη ο κ. Γεραπετρίτης με τη συνδρομή της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.
Να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς, και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, σημείωσε ότι προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας με την κυβέρνηση, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Επισκέψεις σε Υπουργεία
Ο κ. Μητσοτάκης μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Με αυτό τον τρόπο θέλει να δείξει τις προτεραιότητες που θέτει και για τις οποίες μιλούσε προεκλογικά.
Οικονομία, φορολογική πολιτική και η ακρίβεια αποτελούν το κύριο μέλημα της Κυβέρνησης. Έμφαση θα δοθεί στα έργα, στις αυξήσεις στους μισθούς και στην περαιτέρω αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Όλα αυτά θα τεθούν στην συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Χατζηδάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο υπουργείο θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, και θα ακολουθήσουν τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Υποδομών, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η σειρά των επισκέψεων δεν έχει καθοριστεί ακόμα, αλλά μέσα στο επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί όλα τα υπουργεία.
Τα πρώτα νομοσχέδια
Τα πρώτα νομοσχέδια αναμένεται να κατατεθούν μέσα στο καλοκαίρι. Εκτιμάται ότι θα έχουν ψηφιστεί έως τον Αύγουστο τα μέτρα των εξαγγελιών για την περίοδο 2023-2024.
Οι ρυθμίσεις που θα έρθουν πρώτα προς ψήφιση στη Βουλή θα αφορούν στην οργάνωση της κεντρικής διοίκησης, την κατανομή αρμοδιοτήτων και τη λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου. Πέραν από το κομβικό νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις στο φορολογικό πεδίο, μέσα στα τρία πρώτα νομοσχέδια θα αφορά το νερό. Θα προβλέπει την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ υπό πλήρη κρατικό έλεγχο, που σημαίνει πρακτικά ότι θα φύγουν από το Υπερταμείο και θα επανέλθουν στην άμεση εποπτεία του υπουργείου Υποδομών.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε προσφάτως πως στους πρώτους μπλε φακέλους η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ υπό πλήρη κρατικό έλεγχο αποτελεί μία ειλημμένη απόφαση. Να σημειωθεί ότι το Υπερταμείο ελέγχει άμεσα το 50%+1 μετοχή της ΕΥΔΑΠ και έμμεσα το 11,33% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ήτοι το 61,33%. Το Υπερταμείο ελέγχει το 50%+1 μετοχή της ΕΥΑΘ και το 24% το ΤΑΙΠΕΔ.
Ο Πρωθυπουργός πάντως δεν αποκλείεται να ανακοινώσει σήμερα στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο την επέκταση του μέτρου του market pass που επιχειρεί να καταπολεμήσει την ακρίβεια.