Η Πολωνία θα ζητήσει τη μεταρρύθμιση της συνοριακής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Frontex και περισσότερα κεφάλαια για να διαχειριστεί το μεταναστευτικό, δήλωσε σήμερα ο πολωνός πρωθυπουργός, καθώς ετοιμάζεται να αντιταχθεί στη συμφωνία για το μεταναστευτικό κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, κάθε χώρα θα είναι υπεύθυνη για ένα ορισμένο αριθμό μεταναστών, αλλά δεν θα πρέπει απαραίτητα να τους δεχθεί στο έδαφός της.
«Θα προτείνω σχέδιο για ασφαλή σύνορα»
Οι ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δεν θέλουν να δεχθούν παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες που φθάνουν στην ΕΕ, θα βοηθήσουν με μετρητά τις ευρωπαϊκές χώρες που τους φιλοξενούν -γύρω στα 20.000 ευρώ κατ’ άτομο-, καθώς και με εξοπλισμό και προσωπικό.
Η Πολωνία λέει πως θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για το αν θα αποδεχθεί τη συμφωνία, πιθανόν την ίδια ημέρα που θα προγραμματιστούν οι εκλογές τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο. «Στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα προτείνω ένα σχέδιο για ασφαλή σύνορα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ματέους Μοραβιέτσκι.
«Όχι στην αναγκαστική επανεγκατάσταση μεταναστών, όχι στην παραβίαση του δικαιώματος της αρνησικυρίας από μεμονωμένα κράτη και όχι στην παραβίαση της αρχής της κυριαρχίας στις αποφάσεις, όχι σε τιμωρίες που επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες».
«Η Frontex θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί»
Ο Μοραβιέτσκι δήλωσε πως η Frontex θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει περισσότερο αποτελεσματικά τους διακινητές ανθρώπων. Πρόσθεσε πως οι χώρες που είναι υπεύθυνες για να ασφαλίσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να λαμβάνουν περισσότερα κεφάλαια και πως θα πρέπει να περιοριστούν τα κοινωνικά επιδόματα για τους ανθρώπους που εισέρχονται στην Ένωση.
Το κυβερνών εθνικιστικό πολωνικό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) είχε επικαλεσθεί ανησυχίες για την ασφάλεια και είχε αντιταχθεί σθεναρά σε προηγούμενες απόπειρες των Βρυξελλών να επανεγκαταστήσουν μετανάστες βάσει ενός συστήματος ποσοστώσεων.
Το PiS υποστηρίζει πως θα ήταν άδικο να υποχρεωθεί η Πολωνία να δεχθεί μετανάστες, καθώς έχει ήδη δεχθεί 1,5 ως 2 εκατομμύρια ουκρανούς πρόσφυγες. Εντούτοις επικριτές λένε πως η συμφωνία δεν θα εξαναγκάσει την Πολωνία να δεχθεί περισσότερους μετανάστες και πως το PiS απλώς εργαλιοποιεί το θέμα στο πλαίσιο της εκστρατείας του για να κερδίσει μια τρίτη θητεία στην εξουσία.
«Η Πολωνία θα λάβει τόσο προσωρινά όσο και μόνιμα μέτρα για να ενισχύσει τα σύνορά της»
Εξάλλου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της πολωνικής κυβέρνησης δήλωσε επίσης σήμερα πως η Πολωνία περιμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να την βοηθήσει να χρηματοδοτήσει μέτρα για την ενίσχυση των ανατολικών συνόρων της λόγω της παρουσίας της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner στη Λευκορωσία. Η απόφαση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να προσφέρει στους στρατιώτες της Βάγκνερ την επιλογή να επανεγκατασταθούν στη Λευκορωσία έχει προκαλέσει φόβους μεταξύ των ανατολικών χωρών μελών του ΝΑΤΟ ότι η παρουσία τους θα προκαλέσει μεγαλύτερη αστάθεια στην περοχή.
Χθες, Τετάρτη, ο επικεφαλής του PiS και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάροσλαβ Κατσίνσκι δήλωσε πως η Πολωνία πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχουν ήδη στη Λευκορωσία γύρω στους 8.000 στρατιώτες της Wagner. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Πολωνία θα λάβει τόσο προσωρινά όσο και μόνιμα μέτρα για να ενισχύσει τα σύνορά της, περιλαμβανομένης της αύξησης της παρουσίας δυνάμεων ασφαλείας και των οχυρωματικών έργων.
Ερωτηθείς σήμερα αν οι Βρυξέλλες θα πρέπει να βοηθήσουν τη Βαρσοβία να καλύψει το κόστος αυτών των μέτρων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Πάβελ Γιαμπλόνσκι δήλωσε πως «η Πολωνία το περιμένει». «Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σημαίνει υποστήριξη χωρών που απειλούνται με αποσταθεροποίηση», δήλωσε ο Γιαμπλόνσκι μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο. «Αυτές οι προστασίες πρέπει να αυξηθούν».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ