Η λοίμωξη Covid, η mpox (ευλογιά των πιθήκων) και οι ασθένειες που μεταδίδουν τα κουνούπια μέσω των (ούτως ή άλλως ενοχλητικών) τσιμπημάτων τους είναι το τριπλό «μέτωπο» μεταδοτικών νοσημάτων εν μέσω καλοκαιριού. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως οι πολίτες, με έμφαση στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας.
Ενδεικτική η πρόσφατη τοποθέτηση του περιφερειακού διευθυντή του ΠΟΥ Ευρώπης Χανς Κλούγκε, σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας πως «ακόμα κι αν δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, η Covid-19 δεν έχει εξαφανιστεί». Και πρόσθεσε με νόημα πως περισσότεροι από 1.000 νέοι θάνατοι που οφείλονται στον πανδημικό ιό συνεχίζουν να καταγράφονται κάθε εβδομάδα στη Γηραιά Ηπειρο.
Ο ίδιος, δε, κατέστησε σαφές πως ο αριθμός αυτός είναι υποεκτιμημένος «λόγω της μείωσης του αριθμού των χωρών που αναφέρουν συστηματικά τους θανάτους που οφείλονται στην Covid-19 στον ΠΟΥ».
Παράλληλα, όμως, τόσο ο ΠΟΥ Ευρώπης όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) συνεχίζουν να βρίσκονται σε επιφυλακή και για την επιδημία της mpox, δεδομένου πως 22 περιπτώσεις καταγράφηκαν στην Ευρώπη τον Μάιο.
«Λόγω των θερινών πάρτι»
Μάλιστα στις αρχές του μήνα, σε σχετική έκθεσή του το ECDC είχε υπογραμμίσει πως παρότι με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα ο συνολικός κίνδυνος παραμένει μέτριος για άνδρες που συνευρίσκονται ερωτικά με άνδρες και χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό, η εικόνα δύναται να αλλάξει «λόγω των θερινών πάρτι και των αυξημένων μετακινήσεων».
Επιπρόσθετα το Κέντρο υπενθύμισε πως στηρίζει όλα τα μέτρα για να περιοριστούν στο ελάχιστο τα κρούσματα mpox, μεταξύ των οποίων είναι η έγκαιρη διάγνωση, η απομόνωση, η ανίχνευση επαφών, οι στρατηγικές εμβολιασμού και η αλλαγή συμπεριφοράς σε περίπτωση αυξημένης μετάδοσης.
Το ECDC, όμως, εξέπεμψε μόλις την περασμένη εβδομάδα σήμα κινδύνου και για την εξάπλωση δάγκειου πυρετού και του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη. Αιτία, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κέντρου, αποτελεί η κλιματική αλλαγή, που έχει ως αποτέλεσμα συχνότερα κύματα καύσωνα, πλημμύρες και εκδήλωση έντονων καιρικών φαινόμενων γενικότερα. Οι αλλαγές αυτές στο κλίμα, όπως προκύπτει από τις παρατηρήσεις των ειδικών, ευνοούν την εξάπλωση του πληθυσμού των κουνουπιών, με έμφαση στα είδη Aedes albopictus (που ευθύνονται για την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου) και Aedes aegypti (που μεταδίδουν τον δάγκειο πυρετό).
Ενδεικτικά αναφέρεται πως το 2013 το κουνούπι Aedes albopictus είχε εγκατασταθεί σε οκτώ χώρες της Γηραιάς Ηπείρου (ΕΕ/ΕΟΧ), με 114 περιοχές να επηρεάζονται. Μία δεκαετία μετά, όμως, το κουνούπι έχει εγκατασταθεί σε 13 χώρες και 337 περιοχές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.