Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, δρομολόγησε η παραίτηση Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος, που πλέον αναζητεί νέο ηγέτη, βηματισμό και κατεύθυνση, προκειμένου να παίξει τον συνταγματικό του ρόλο εντός και εκτός Βουλής. Ο Αλέξης Τσίπρας, λειτουργούσε ως κοινή συνισταμένη για τις εσωκομματικές ομάδες, που πλέον διεκδικούν την ανάληψη της ηγεσίας.
Η πρώτη μάχη, πιθανόν να δοθεί αύριο στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στις 12 το μεσημέρι, η οποία θα κληθεί να εκτιμήσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας αναμένεται να εξετάσουν το χρονοδιάγραμμα των διεργασιών για την εκλογή νέου προέδρου, αλλά και να αποφασίσουν τον «οδικό χάρτη» των διαδικασιών. Στη συνεδρίαση, θα κατατεθούν, πιθανότατα, προτάσεις για τη διεξαγωγή του συνεδρίου που θα «κλειδώσει» και τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.
Διαδοχολογία
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον «στίβο» της διαδοχής είναι πολύ πιθανό να κατέβουν, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Παύλος Πολάκης και η Ρένα Δούρου. Την ίδια ώρα, τέλος στα σενάρια, που τον ήθελαν να διεκδικεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έβαλε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα θέσω υποψηφιότητα».
Η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία φαντάζει γενικά ως το φαβορί για τη διαδοχή του κ. Τσίπρα, χθες έπλεξε το εγκώμιο του πρώην προέδρου. «Είναι και θα παραμείνει ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα και για την Aριστερά παγκοσμίως», έγραψε σε ανάρτησή της για τον Αλέξη Τσίπρα, καταλήγοντας πως «μαζί του θα συνεχίσουμε να δίνουμε αγώνες για τους πολλούς, για έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας, για μια κοινωνία αξιοπρέπειας». Μολονότι η κ. Αχτσιόγλου δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της, θεωρείται μία ισχυρή υποψηφιότητα, καθώς η ίδια αναδείχθηκε στην κομματική ιεραρχία από τον Αλέξη Τσίπρα.
Στους επικρατέστερους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνονται επίσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αλέξης Χαρίτσης.
Σημειώνεται ότι καμία τάση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί πολυδιάσπαση και μία εκλογική διαδικασία ανάμεσα σε 6 ή και περισσότερους υποψηφίους. Υπό αυτό το πρίσμα, κάθε τάση θα επιχειρήσει να καταγράψει τις δυνάμεις της στη μετά Τσίπρα εποχή κατεβάζοντας η καθεμιά έναν υποψήφιο, όπως πιθανολογείται.
Παράλληλα, μέχρι τις 6 Ιουλίου – πιθανότατα την Δευτέρα 3 του μηνός – πρέπει να έχει οριστεί το πρόσωπο που θα αναλάβει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ενόψει της συνεδρίασης της Πέμπτης στη Βουλή, οπότε θα παρουσιαστούν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Οι πιθανότητες «δίνουν» την Όλγα Γεροβασίλη, που είναι έμπειρο στέλεχος, έχει στενή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και καλούς διαύλους επικοινωνίας με τα εσωκομματικά «ρεύματα».
Μέσα στις επόμενες μέρες, μία από τις δύο επόμενες Κυριακές, θα διεξαχθεί πιθανότατα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Η Κεντροαριστερά
Μπορεί οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινούν επισήμως την Κυριακή, με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, να αφορούν στο παρόν και το μέλλον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία, σε καμία περίπτωση, όμως, δεν αφήνουν ανεπηρέαστες τις υπόλοιπες δυνάμεις του αποκαλούμενου «προοδευτικού» χώρου, αλλά και εν γένει το πολιτικό μας σύστημα.
Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε αν το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη έχει την πρόθεση, τώρα που έφυγε από τη «μέση» ο Αλέξης Τσίπρας, να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Διονύση Τεμπονέρα για συνεργασία στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης άγνωστο παραμένει εάν τα κομματική όργανα της Κουμουνδούρου αποφασίσουν τελικά να αποδώσουν σχεδόν εξ ολοκλήρου την ήττα στη διεύρυνση και τις συνεργασίες με τους λεγόμενους «Πασοκογενείς» – που δεν ήταν και λίγοι…
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ΠΑΣΟΚ, που πανηγυρίζει για την άνοδο των ποσοστών του και διαμηνύει ότι θέλει και μπορεί να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ακόμα πολύ μικρό για να πετύχει θαύματα.
Και από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πάρει καθοριστικές αποφάσεις για την ίδια του την ύπαρξη, κρίνοντας αν θα επιστρέψει σε πιο αριστερή κατεύνθυση και πολιτικές, χωρίς όμως και να γυρίσει στο 4% από όπου ξεκίνησε και από το οποίο εκτοξεύθηκε λόγω του κόσμου που έφυγε θυμωμένος από το ΠΑΣΟΚ.
Η εσωστρέφεια και οι ατέρμονες διαδικασίες βλάπτουν σοβαρά… τα κόμματα
Την ίδια στιγμή, στην Χαριλάου Τρικούπη εκδηλώθηκε ήδη η πρώτη εσωκομματική γκρίνια, μετά την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να κρατήσει την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης και να αφήσει εκτός Βουλής τον Χάρη Καστανίδη, ο οποίος εξέφρασε την πικρία του με μία ιδιαίτερα αιχμηρή δήλωση αναφορικά με τα κριτήρια του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και την «εντιμότητα» της στάσης του.
Παράλληλα, η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, την παραμονή της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, με μία ανάρτησή της γεμάτη μηνύματα εντός και εκτός κόμματος – και την ώρα που «τρέχει» η ονοματολογία για τη διαδοχή Τσίπρα – κάλεσε τους συντρόφους της να κάνουν αυτό που επιτάσσει το «καθήκον»: «Να προχωρήσουμε με ενότητα και συλλογικότητα. Όλοι και όλες μαζί, ο καθένας και η κάθε μία, να προχωρήσουμε συντεταγμένα, με συντροφικότητα, με το συλλογικό ήθος της Αριστεράς και του δημοκρατικού κόσμου».
Γιατί η επόμενη μέρα, όπως διεμήνυσε, «πρέπει να βρει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενωμένο, δυνατό, αγωνιστικό», και αυτό είναι κάτι που «το οφείλουμε στον Αλέξη Τσίπρα. Το χρωστάμε στην ιστορία μας, στην παρακαταθήκη των αγώνων για κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια, δικαιώματα, για έναν καλύτερο κόσμο»», σημείωσε.
Πάνω από όλα, όμως, τόνισε η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, «το χρωστάμε στην κοινωνία. Στους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που μας ψήφισαν, και μας ανέδειξαν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Για να αντιπαλέψουμε τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, αλλά και τα σκοτάδια μιας ακροδεξιάς που μπήκε στη Βουλή σε όλες τις εκφάνσεις της».