Ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος Αλέξανδρος ζήτησε το Σάββατο επισήμως συγγνώμη για τη συμμετοχή της χώρας του στη δουλεία, λέγοντας πως αισθάνεται ότι το ζήτημα τον αγγίζει «προσωπικά και εξαιρετικά».
«Σήμερα στέκομαι μπροστά σας ως βασιλιάς και μέλος της κυβέρνησης. Σήμερα ζητώ συγγνώμη», δήλωσε επευφημούμενος ο Γουλιέλμος Αλέξανδρος, στη διάρκεια εκδήλωσης στο Άμστερνταμ για τα 160 χρόνια από την απελευθέρωση των σκλάβων στην Ολλανδία και στις πρώην αποικίες της στην Καραϊβική.
Όπως είπε, «κουβαλάμε μαζί μας τη φρίκη του δουλεμπορικού παρελθόντος», ενώ προσέθεσε ότι οι συνέπειες του δουλεμπορίου είναι ακόμη αισθητές με τη μορφή ρατσισμού στη σημερινή κοινωνία.
«Τις βιώνω έντονα με την καρδιά και την ψυχή μου», είπε για τα λόγια της συγγνώμης του, τα οποία έγιναν δεκτά με χειροκροτήματα.
Ο βασιλιάς ζήτησε επίσης συγχώρεση για την «προφανή έλλειψη δράσης κατά αυτού του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας» εκ μέρους των προγόνων του, οι οποίοι, όπως και ο ίδιος, ήταν μέλη του Οίκου της Οράγγης, της ολλανδικής βασιλικής οικογένειας.
Η δουλεία καταργήθηκε επίσημα το 1863 στις ολλανδικές αποικίες, στις οποίες περιλαμβάνονταν το Σουρινάμ και τα ολλανδικά νησιά της Καραϊβικής, όπως το Κουρασάο και η Αρούμπα μεταξύ άλλων, αλλά πολλοί υπόδουλοι αναγκάστηκαν να εργάζονται στις φυτείες για μια δεκαετία ακόμη, προκειμένου να περιοριστούν οι οικονομικές απώλειες των ιδιοκτητών. Αυτό σήμαινε ότι για τους περισσότερους σκλάβους η δουλεία δεν έληξε πριν από το 1873.
Ο ρόλος της Ολλανδίας στο παγκόσμιο εμπόριο σκλαβωμένων ανθρώπων αποτελούσε επί μακρόν ένα παραμελημένο θέμα συζήτησης, αλλά τα τελευταία χρόνια η ολλανδική κυβέρνηση προσπαθεί να το αναγνωρίσει ενεργά.