Προγραμματισμό μήνα μήνα, σύνεση από τους υπουργούς με υπεράσπιση συνολικά της κυβερνητικής πολιτικής και περισσότερη εγρήγορση «χωρίς αυταρέσκεια» στο φόντο και των ραγδαίων εξελίξεων στην αξιωματική αντιπολίτευση μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα ζητάει το Μαξίμου από την κυβερνητική μηχανή, αποδίδοντας μεγάλη σημασία στις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης.
Οι επιτελείς της Ηρώδου Αττικού αγωνιούν να κάνουν σαφές στους κυβερνητικούς – τόσο στους υπουργούς του… ροτέισον όσο και στα νέα στελέχη – ότι το καλοκαίρι της δεύτερης γαλάζιας θητείας δεν λογίζεται ως περίοδος χάριτος, ούτε εφησυχασμού λόγω των διεργασιών που δρομολογούνται στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ταχεία προσαρμοστικότητα» είναι οι λέξεις που επιλέγει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας.
Και αυτό προκειμένου ο γαλάζιος πήχης να μείνει ψηλά στα μάτια των πολιτών και να αξιοποιηθεί στο μέγιστο η εικόνα πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ, ενόσω το κόμμα θα παρακολουθεί στενά αλλά από απόσταση τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει οικογενειακές στιγμές για αυτό το Σαββατοκύριακο, πιθανότατα στα Χανιά, και από τη Δευτέρα θα ρίξει όλο το βάρος στην προετοιμασία για τις προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης εβδομάδας.
Στόχος, αφενός να στείλει πειστικό μήνυμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης προς τους πολίτες, αφετέρου να εκπέμψει προς τα στελέχη του στην κυβέρνηση αλλά και στη ΝΔ σήμα για επιτάχυνση του βηματισμού ιδίως στα ζητήματα που απασχολούν περισσότερο την κοινωνία – ακρίβεια και καθημερινότητα.
«Αντιπολίτευση του εαυτού μας»
«Αντίπαλός μας μόνο τα προβλήματα και τα τυχόν δικά μας λάθη» έλεγε ο Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε διευρυμένη σύνθεση, ενώ ένα 24ωρο μετά, η ανακοίνωση της απόφασης του Αλέξη Τσίπρα για αποχώρηση από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε πρωθυπουργικούς συνεργάτες να μιλούν για κόμμα «σε περιδίνηση» και να παραπέμπουν με νόημα σε μια άλλη αποστροφή του Μητσοτάκη περί «αντιπολίτευσης του εαυτού μας».
Οι απαιτήσεις του πρωθυπουργικού επιτελείου, ανεξάρτητα από την αναδιαμόρφωση του πολιτικού τοπίου, αποτυπώνονται και στους μπλε φακέλους που πήραν στα χέρια τους οι υπουργοί και οι οποίοι δεν περιλαμβάνουν μόνο τον σχεδιασμό 2023-2027.
Ενα «χρηστικό ημερολόγιο» με τις προθεσμίες ολοκλήρωσης βασικών υποχρεώσεων και εργασιών ανά μήνα και η ενότητα «τρέχοντα ζητήματα» με εκκρεμότητες και προτεραιότητες που έχουν ορίζοντα 100 ημερών, έως και τον Αύγουστο 2023 δηλαδή, μαρτυρούν την ανάγκη του Μαξίμου να αποφύγει αρνητικές καταγραφές για την κυβέρνηση με το «καλημέρα», την ώρα που η ίδια έχει καλλιεργήσει προσδοκίες αλλά και ακολουθεί νέα εκλογική προετοιμασία του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές κάλπες του φθινοπώρου.
«Το έργο δεν πρέπει να θυσιάζεται στον βωμό της επικοινωνίας. Και ο νοών νοείτω…» είναι η φράση-κλειδί του Μητσοτάκη προς την ομάδα των 63 υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών, που πιστοποιεί ότι ο Πρωθυπουργός σπεύδει να… προλάβει παρατράγουδα της πρώτης τετραετίας με αυστηρές συστάσεις για συλλογικό πνεύμα, χωρίς προσωπική προβολή.
Ως εργαλείο πίεσης για χειροπιαστό αποτέλεσμα λειτουργούν πάντως και οι επισκέψεις του Μητσοτάκη στα υπουργεία με συμβολική αφετηρία εκείνα που βρίσκονται στον πυρήνα του κυβερνητικού σχεδιασμού, εξού και μετά το Οικονομικών, προδιαγράφονται συσκέψεις μεταξύ άλλων στο Υγείας και στο Παιδείας.
Tο οικονομικό νομοσχέδιο
Συνολικά ο Πρωθυπουργός κινείται με (πρώτο) βασικό ορίζοντα τη ΔΕΘ, αφού θέλει μέχρι τον Σεπτέμβριο να υπάρξει όσο το δυνατόν ευρύτερο κυβερνητικό αποτύπωμα.
Από τις προγραμματικές δηλώσεις που ξεκινούν την ερχόμενη Πέμπτη και την ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα του Σαββάτου έως τις 4 Αυγούστου η κυβέρνηση θα περάσει τα πρώτα νομοσχέδια.
Αρχικά για το επιτελικό κράτος (παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση, ρυθμίσεις στις σχέσεις κράτους – πολίτη κ.λπ.) και στη συνέχεια για την οικονομία – το αργότερο έως τις 28 Ιουλίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Το πιθανότερο είναι ότι το φθινόπωρο θα υπάρξει συνέχεια στις παρεμβάσεις οικονομικού χαρακτήρα αλλά σε πρώτη φάση το Μαξίμου θέλει να δώσει έμφαση στη «συνέπεια» προεκλογικών δεσμεύσεων και πράξεων, εξού και στην πρώτη γραμμή είναι τα μόνιμα μέτρα ανακούφισης για δημόσιους υπαλλήλους (νέο μισθολόγιο), νέους (Youth Pass), οικογενειάρχες (αύξηση αφορολογήτου), ιδιοκτήτες ακινήτων (μείωση ΕΝΦΙΑ για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές) κ.λπ.
Στο τελευταίο τρίμηνο η βαθμίδα
Ταυτόχρονα το βλέμμα του Μαξίμου είναι σταθερά στραμμένο στις αγορές και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ως τον χρονικό ορίζοντα σε ό,τι αφορά τον «εθνικό στόχο» απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.
Το σενάριο αυτό παραμένει ως το απόλυτα ρεαλιστικό, παρά το γεγονός ότι ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες γέννησε η αισιοδοξία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος εκτίμησε (Bloomberg) ότι μετά τις προγραμματικές δηλώσεις η βαθμίδα μπορεί να αποδειχθεί ζήτημα «λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών».
Ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες κινήθηκε σε αισιόδοξους τόνους, αποφεύγοντας να προσδιορίσει χρόνους. «Το μόνο εμπόδιο», όπως είπε ο Μητσοτάκης, ήταν η πολιτική αβεβαιότητα, κάτι που δεν υπάρχει πια καθώς «έχουμε σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και με άνετη πλειοψηφία» στο Κοινοβούλιο.