Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο μετά τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, που άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομικών αποτελεί η άμεση έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης του κράτους από τις τράπεζες, με την πώληση του συνόλου ή του μεγαλύτερου μέρους των συμμετοχών του ΤΧΣ στους τέσσερις συστημικούς ομίλους.
Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει ευρύς κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, του Ταμείου και των ευρωπαϊκών θεσμών που εκπροσωπούνται στο διοικητικό του συμβούλιο για τη χάραξη της στρατηγικής αποχώρησης του Δημοσίου.
Επαναγορά
Η αρχή θα γίνει άμεσα με την επαναγορά των ιδίων μετοχών (1,4%) της Eurobank, η οποία έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από τον επόπτη για να προχωρήσει τη συναλλαγή. Στις 20 Ιουλίου η γενική συνέλευση των μετόχων της θα εξουσιοδοτήσει το ΔΣ της τράπεζας για την υποβολή επίσημης πρότασης προς το ΤΧΣ, σε τιμή που θα κυμαίνεται μεταξύ 1,1 και 1,9 ευρώ. Η προσφορά με το τίμημα που θα αποφασιστεί θα αξιολογηθεί από το Ταμείο, το οποίο θα απευθύνει πρόσκληση και σε άλλους επενδυτές για την πώληση των μετοχών με καλύτερους όρους, προς διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της διαδικασίας.
Αν και δεν μπορεί να προεξοφληθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τρίτους, το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι τελικά το 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank να επαναγοραστεί από την ίδια. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι τα πάντα θα έχουν κλείσει μέσα στον Σεπτέμβριο.
Οι άλλες τράπεζες
Στις αρχές του φθινοπώρου θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα και η αναζήτηση αγοραστών για τα μεγαλύτερα πακέτα που κατέχει το ΤΧΣ σε Alpha Bank (9%), Εθνική Τράπεζα (40,3%) και Τράπεζα Πειραιώς (27%).
Στην κυβέρνηση θέλουν να συνδέσουν το συγκεκριμένο εγχείρημα με την ανάκτηση της επενδυτής βαθμίδας, καθώς εκτιμούν ότι θα οδηγήσει σε εισροές κεφαλαίων στο ΧΑ και στη βελτίωση του τιμήματος πώλησής τους.