Ολοκλήρωσε την κατάθεσή του στον εισαγγελέα Ρόδου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Παναγιώτης Εγγλέζος αναφορικά με τo περιστατικό που σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες στο νησί της Ρόδου και αφορούσε τις συνθήκες εργασίας εργαζομένου σε beach bar.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κατήγγειλε το περιστατικό, όπου εργαζόμενος σερβίρει πελάτες του beach bar που βρίσκονται, σε πλατφόρμα μέσα στην θάλασσα, γεγονός που έγινε γνωστό από βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα για τις συνθήκες εργασίας.
Για το ίδιο θέμα υπήρξε παρέμβαση και των υπουργών Εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη και Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που έδωσαν εντολές να γίνουν άμεσα έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Τι δήλωσαν οι συνδικαλιστές
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, μετά την κατάθεσή του στον εισαγγελέα, χαρακτήρισε απαράδεκτο το περιστατικό και ζήτησε να υπάρξουν ανάλογες κυρώσεις για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι. Στον εισαγγελέα κατέθεσε, επίσης, ο πρόεδρος του σωματείου Ξενοδοχουπαλλήλων Θανάσης Σταμούλης που στηλίτευσε τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σε ορισμένες τουριστικές επιχειρήσεις
Υπενθυμίζουμε ότι υπήρξε ανακοίνωση μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε από τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο beach bar, που ανέφεραν ότι «δεν εργαζόμαστε με «συνθήκες μεσαίωνα» όπως ειπώθηκε από μέσα μαζικής ενημέρωσης ούτε «εκβιαζόμαστε», ούτε «εξαναγκαζόμαστε» να κάνουμε πράγματα που δεν επιθυμούμε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας.
Αντίθετα: Το beach bar στο οποίο εργαζόμαστε, στελεχώνεται από νέους ανθρώπους στο οποίο οι περισσότεροι εργαζόμαστε ήδη πολλά χρόνια, έχουμε κέφι και διάθεση για δουλειά, μεταξύ μας επικρατεί φιλικό κλίμα και πνεύμα συνεργασίας για κοινό όφελος, παίρνουμε πρωτοβουλίες και μοιραζόμαστε ιδέες τις οποίες όλοι μαζί πραγματοποιούμε».
Κατά την κατάθεσή τους στον εισαγγελέα οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου και του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων αναφέρθηκαν και σε άλλο περιστατικό όπου ξυλοκοπήθηκε εργαζόμενος σε ταβέρνα του νησιού από ιδιοκτήτη και εργαζόμενους άλλης επιχείρησης.
Δεν υπάρχει επιθεώρηση εργασίας στα νησιά
Νωρίτερα μιλώντας στο OPEN, ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων επισιτισμού και τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου, μιλώντας για το περιστατικό ανέφερε ότι «αυτό το βίντεο είναι μια γροθιά στο στομάχι είναι μια απάντηση σε όλους αυτούς που λένε πως δεν πάμε για δουλειά γιατί είμαστε τεμπέληδες και μάθαμε να ζούμε με επιδόματα.
Αυτή είναι η εικόνα που αντιμετωπίζουμε κάθε καλοκαίρι, χρόνια τώρα. Αυτός είναι ο αγώνας που δίνουμε, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μπαίνουν οι σερβιτόροι στο νερό, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τις καμαριέρες να μπαίνουν σε άδειες πισίνες και να τρίβουν τα πλακάκια».
Επεσήμανε ακόμα πως «δεν υπάρχει πλέον ένας ελεγκτικός μηχανισμός, ένας ΣΕΠΕ που να μπορείς να απευθυνθείς να κάνεις την καταγγελία σας. Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο δεν έχει επιθεώρηση εργασίας. Πρέπει να πας στη Σύρο».
Η συναίνεση μπορεί να αντληθεί με διάφορους τρόπους από μια εργασιακή σχέση
Ο δικηγόρος-εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς διευκρίνισε από τη μεριά του πως «η σύμβαση λέει πως αυτός ο άνθρωπος έχει αναλάβει να παρέχει υπηρεσίες σερβιτόρου. Εδώ έχουμε πρωτοβουλία της επιχείρησης, έχει υπάρξει παραβίαση της άδειας που έχει, γιατί έβαλε πλωτές πλατφόρμες και το Λιμενικό του έβαλε πρόστιμο και αυτή η αλλοίωση του χώρου οδηγεί σε παραβίαση των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής της εργασιακής σχέσης.
Υπάρχουν υπηρεσίες πολυτελείας που μπορεί να οδηγούν σε αυτά αλλά να μπαίνει και ο εργαζόμενος σε μια διαδικασία η οποία δεν είναι αυτή που πρέπει να εξυπηρετήσει τους πελάτες και να εξαναγκάζεται στο να υποχωρεί και να μην διεκδικεί δικαιώματα. Στο εάν συμφωνεί ο σερβιτόρος όλοι γνωρίζουμε πως μια συναίνεση μπορεί να αντληθεί με διάφορους τρόπους από μια εργασιακή σχέση».