Λειτούργησε το κοινοβουλευτικό πλέον κόμμα «Σπαρτιάτες» ως δούρειος ίππος του έγκλειστου πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος μέσα από τη φυλακή όπου εκτίει την ποινή του για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δήλωσε με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία «παρών» στις πολιτικές εξελίξεις;
Η απάντηση είναι προφανής, ιδιαίτερα μετά τη δήλωση του αρχηγού των «Σπαρτιατών» Βασίλη Στίγκα, ο οποίος ευχαρίστησε τον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη χαρακτηρίζοντάς τον ως «το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση για να φτάσουμε σε αυτό εδώ το αποτέλεσμα», αλλά και την αντίδραση του ίδιου του κρατουμένου μέσα από τις φυλακές.
Η συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες έχει ως σημείο αναφοράς το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο) που με βάση το Σύνταγμα είναι αρμόδιο για την εκδίκαση τυχόν ενστάσεων καθώς και για τυχόν ασυμβίβαστα ή την έκπτωση βουλευτή από το αξίωμά του.
Το ενδεχόμενο προσφυγής
Δικαστικές πηγές με γνώση της εκλογικής νομοθεσίας επισημαίνουν πως μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία των 15 ημερών από την ανακήρυξη των βουλευτών, θα μπορούσε έστω και ένας πολίτης που άσκησε το δικαίωμά του στις εκλογές και ως εκ τούτου έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει στο Εκλογοδικείο κατά της εκλογής συγκεκριμένου βουλευτή, και όχι γενικά κατά του κόμματος, επικαλούμενος παραβίαση της εκλογικής διαδικασίας με βάση και τα νεότερα δεδομένα (δήλωση στήριξης του Ηλία Κασιδιάρη στους «Σπαρτιάτες», ευχαριστήρια δήλωση του επικεφαλής του κόμματος «Σπαρτιάτες» στον κατάδικο, αλλά και τη δήλωση Κασιδιάρη που εμφανίζεται να λέει «Νενικήκαμεν» διεκδικώντας τα επινίκια της εκλογής των «Σπαρτιατών»).
Ποια θα μπορούσε να είναι η τύχη μιας τέτοιας διαδικασίας, που, ούτως ή άλλως, θα μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την κρίση της, ουδείς εκ των προτέρων μπορεί με βεβαιότητα να απαντήσει υποκαθιστώντας την κρίση των ανώτατων δικαστών. Πρόσωπα όμως τόσο από τον χώρο της Δικαιοσύνης όσο και από τη νομική επιστήμη, παραπέμπουν στη νομολογία του Εκλογοδικείου θέλοντας να καταδείξουν τον βαθμό δυσκολίας ενός τέτοιου εγχειρήματος, αλλά και τις πιθανές επιπτώσεις του. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο Αρειος Πάγος δεν θα μπορούσε εκ των προτέρων να μην ανακηρύξει τους «Σπαρτιάτες». Η μόνη περίπτωση θα ήταν αν οι ανώτατοι δικαστές είχαν στα χέρια τους στοιχεία που να δείχνουν τη γέφυρα που είχε στηθεί μεταξύ Κασιδιάρη και «Σπαρτιατών».
Οι επόμενες εκλογές
Εν αναμονή πιθανών ενστάσεων στο Εκλογοδικείο, και ενώ ο Κασιδιάρης κατάφερε και μπήκε έστω και καλυμμένα στη Βουλή, έχει ήδη αρχίσει η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου δεν αποκλείεται ο έγκλειστος ή άλλοι καταδικασμένοι της Χρυσής Αυγής να θελήσουν να μετάσχουν ως υποψήφιοι. Ο αποκλεισμός τους και σε αυτή την περίπτωση, θα απαιτούσε ενδεχομένως νέα νομοθετική ρύθμιση, καθώς εκείνη που ισχύει για τις βουλευτικές εκλογές δεν καλύπτει το θέμα των αυτοδιοικητικών, ενώ το ίδιο πρέπει να γίνει και για τις ευρωεκλογές. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τους ρυθμούς που εξελίσσεται η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό, δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά ούτε και μέχρι τις ευρωεκλογές. Επιπλέον, ο Ηλίας Κασιδιάρης, όπως εκτιμάται, την άνοιξη του 2024 θα μπορεί να διεκδικήσει την αποφυλάκισή του επικαλούμενος τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου.
Σε κάθε περίπτωση το πολιτικό και δικαστικό σύστημα αν είχε καταφέρει να ολοκληρώσει την εκδίκαση της υπόθεσης για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής μέσα σε εύλογο χρόνο, το σκηνικό ίσως και να ήταν και διαφορετικό και δεν θα χρειαζόταν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση μιας διαρκούς εκκρεμότητας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ