Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε πως το κάψιμο του Κορανίου τού προκάλεσε θυμό και αηδία και πως καταδικάζει και απορρίπτει το γεγονός ότι επιτράπηκε η ενέργεια αυτή ως μορφή ελευθερίας του λόγου.
«Οποιοδήποτε βιβλίο θεωρείται ιερό θα πρέπει να γίνεται σεβαστό ώστε να γίνονται σεβαστοί αυτοί που πιστεύουν σ’ αυτό», δήλωσε ο πάπας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα Αλ Ιτιχάντ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. «Αισθάνομαι θυμό και αηδία γι’ αυτές τις πράξεις».
«Η ελευθερία του λόγου δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως μέσο για να καταφρονηθούν άλλοι και το να επιτρέπεται αυτό απορρίπτεται και καταδικάζεται».
Ένας άνδρας έσκισε και έκαψε αντίτυπο του Κορανίου την περασμένη εβδομάδα στη Στοκχόλμη, κάτι που καταδικάσθηκε από κράτη. Ενώ η σουηδική αστυνομία είχε απορρίψει αρκετά πρόσφατα αιτήματα για διαδηλώσεις κατά του Κορανίου, δικαστήρια ανέτρεψαν αυτές τις αποφάσεις αποφαινόμενα πως παραβιάζουν την ελευθερία του λόγου.
Διπλωματικές αντιδράσεις
Στο μεταξύ, η Σαουδική Αραβία κάλεσε τον πρεσβευτή της Σουηδίας για να διαμαρτυρηθεί για το κάψιμο του Κορανίου. Η χώρα, όπου βρίσκονται οι δύο πιο ιεροί τόποι του ισλάμ: η Μέκκα και η Μεδίνα, είχε καταδικάσει το περιστατικό την Τετάρτη, λίγη ώρα αφού ο Σαλουάν Μομίνκα, ένας 37χρονος Ιρακινός που ζει στη Σουηδία, έκαψε σελίδες του Κορανίου.
Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Σουηδό πρεσβευτή χθες, Κυριακή, για να ζητήσει από την Στοκχόλμη «να σταματήσει όλες τις ενέργειες που αντιβαίνουν στις διεθνείς προσπάθειες να εξαπλωθούν οι αξίες της ανεκτικότητας, της μετριοπάθειας και της απόρριψης του εξτρεμισμού και υπονομεύουν τον απαραίτητο αμοιβαίο σεβασμό στις σχέσεις μεταξύ των λαών και των κρατών», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο της χώρας SPA.
Το Ιράκ, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο έχουν επίσης καλέσει τους πρεσβευτές της Σουηδίας για να διαμαρτυρηθούν.
Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, με έδρα τη Σαουδική Αραβία, ζήτησε χθες να ληφθούν συλλογικά μέτρα για να εμποδίζονται πράξεις βεβήλωσης του Κορανίου.
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ