Σοκάρει και προκαλεί οργή στην κοινωνία ο αριθμός των κατηγορουμένων που ελέγχονται ποινικά στην υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης από τα Σεπόλια.
Ποια λέξη άραγε μπορεί να περιγράψει την ουσία της υπόθεσης και το μαρτύριο που σιωπηλά επί μήνες βίωνε το ανήλικο κορίτσι, το οποίο φέρεται να έχουν κακοποιήσει συνολικά 38 κατηγορούμενοι;
Τόσοι είναι οι άνδρες που περιλαμβάνονται στη λίστα των κατηγορουμένων και των δύο δικογραφιών που τους τελευταίους μήνες ερευνά η Δικαιοσύνη.
Τριάντα, μάλιστα, από αυτούς – μεταξύ των οποίων και η μητέρα του παιδιού που κατηγορείται για μαστροπεία, αρνούμενη την πράξη που της αποδίδεται, και με το κορίτσι να είναι μάρτυρας υπεράσπισής της – βρίσκονται στη φυλακή, ενώ οι υπόλοιποι οκτώ παραμένουν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Και το δυστύχημα είναι πως αν και έχουν περάσει σχεδόν οκτώ μήνες από την αποκάλυψη της υπόθεσης, αν και η ανήλικη έχει δώσει συνολικά επτά καταθέσεις με την παρουσία πάντοτε ψυχολόγου της ΕΛ.ΑΣ., κανένας δεν είναι ακόμα σε θέση να πει μετά βεβαιότητος ότι έχει γραφτεί το τελευταίο κεφάλαιο στη δυσώδη αυτή δικογραφία ή αν μέσα στις επόμενες ημέρες ή τους επόμενους μήνες οι Αρχές με τη συνδρομή πάντα του ανήλικου θύματος καταφέρουν να εντοπίσουν και νέους κατηγορουμένους, οι οποίοι επί του παρόντος παραμένουν έξω από το πεδίο των ερευνών της Δικαιοσύνης.
Αυτός ήταν εξάλλου και ο βασικός λόγος που προκρίθηκε ο διαχωρισμός της δικογραφίας, ώστε η πρώτη εξ αυτών, με συνολικά 22 εμπλεκομένους, να προχωρήσει και να φτάσει προς κρίση στο αρμόδιο δικαστήριο πριν από τη λήξη του 18μήνου, το οποίο αποτελεί το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης για όλους ανεξαιρέτως τους κατηγορουμένους.
Το κορίτσι ζει με τη θεία του
Για το πρώτο σκέλος της υπόθεσης αναμένεται η έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, τα μέλη του οποίου είναι εκείνα που θα κρίνουν πόσοι και ποιοι από τους κατηγορουμένους θα καθίσουν στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας με το νέο δικαστικό έτος.
Η δεύτερη δικογραφία είναι ανοιχτή στην κύρια ανάκριση, με στόχο να διαλευκανθεί κάθε πτυχή της υπόθεσης που συγκλόνισε και εξόργισε το πανελλήνιο και να διαπιστωθεί αν η αξιόποινη πράξη των εμπλεκόμενων προσώπων είχε «αγγίξει» και άλλα παιδιά, καθώς η πλευρά της 12χρονης από την πρώτη στιγμή έχει επισημάνει την αναγκαιότητα να διερευνηθεί η ύπαρξη τυχόν κυκλώματος που κακοποιούσε και εκμεταλλευόταν περισσότερα ανήλικα.
Ολους αυτούς τους μήνες το κορίτσι ζει με τη θεία του και, όπως λέει στα «ΝΕΑ» η δικηγόρος που το εκπροσωπεί, Ασπασία Ταραχοπούλου, δεν έχει την αναγκαία ψυχολογική βοήθεια και οικονομική στήριξη που θα μπορούσε να του εξασφαλίσει η πολιτεία, προκειμένου να μπορέσει να επουλώσει τις βαθιές πληγές (όσο αυτό είναι εφικτό), να σταθεί όρθιο και να συνεχίσει να ζει.
Η στήριξη που του παρέχεται δεν είναι επαρκής, καθώς η μία φορά την εβδομάδα που συναντά την ψυχολόγο διανύοντας απόσταση πολλών χιλιομέτρων δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπιστούν τα τραύματα της παιδικής ψυχής του, εξηγεί η νομικός.
Η πολιτεία, όπως από την πρώτη στιγμή έχει ειπωθεί, έχει υποχρέωση να σταθεί ουσιαστικά δίπλα σε αυτό το παιδί που, παρά τους τόσους κινδύνους και τις εσωτερικές αναταράξεις, βρίσκει τη δύναμη να υποδείξει και έναν προς έναν τους φερόμενους ως δράστες τόσο σοβαρών αδικημάτων και εκ των πραγμάτων αναμένει την τιμωρία όσων το κακοποίησαν, ενώ παράλληλα προσπαθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας να ισορροπήσει στον νέο κύκλο της ζωής του.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»