Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να αποπληρώσει διετή δάνεια διάσωσης νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, στέλνοντας μήνυμα αξιοπιστίας προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές κατά την έναρξη της δεύτερης θητείας του, γράφει το Bloomberg.
«Θα είμαστε σε θέση να αποπληρώσουμε νωρίτερα, πριν από το τέλος του έτους», είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg στην Αθήνα, τονίζοντας πως αποτελεί «δέσμευση προς τους επενδυτές».
«Θέλω να συνεχίσω να καθιστώ την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως «δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό».
«Συμβολικό βήμα η πρόωρη αποπληρωμή»
Η πρόωρη αποπληρωμή τού λεγόμενου «Greek Loan Facility» θα σηματοδοτήσει ένα συμβολικό βήμα για τον Μητσοτάκη, σημειώνει το Bloomberg, «καθώς προσπαθεί να αφήσει στο παρελθόν τα χρόνια της χρηματοπιστωτικής αναταραχής, που παρ’ ολίγο να κοστίσει στη χώρα την αποβολή της από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση και την άφησαν ως το μοναδικό μέλος της ευρωζώνης με αξιολόγηση ‘σκουπίδια’».
Και σημειώνει πως η Moody’s και η Scope Ratings ανέφεραν ότι η εκλογική νίκη Μητσοτάκη ήταν ένα πιστωτικό θετικό γεγονός για τη χώρα.
Το Greek Loan Facility αφορά μέρος του πρώτου προγράμματος οικονομικής στήριξης για την Ελλάδα (πρώτου μνημονίου), που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010, ύψους 53 δισ. ευρώ.
Μέχρι τώρα, η χώρα έχει αποπληρώσει λίγο περισσότερα από 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ αφορούν πρόωρη αποπληρωμή, γράφει το Bloomberg, ενώ θυμίζει ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει το πλήρες ποσό των δανείων που έχει χορηγήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
«Οι επενδυτές έχουν συσσωρευτεί στα ελληνικά ομόλογα φέτος», συνεχίζει το Bloomberg, «με την προσδοκία ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, με αποτέλεσμα να συγκαταλέγονται σε αυτά με τις καλύτερες επιδόσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο. Αυτό έχει μειώσει το κόστος δανεισμού της χώρας σε τέτοιο βαθμό που τώρα πληρώνει λιγότερο από την Ιταλία, παρά το γεγονός ότι το χρέος της Ρώμης θεωρείται ασφαλέστερο από τους οίκους αξιολόγησης».
«Συναλλασσόμαστε ήδη σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.