Παρεμβάσεις που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στα πεδία της καθημερινότητας του πολίτη αναζητά το Μαξίμου, το οποίο βρίσκεται επιπλέον στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για τις προγραμματικές δηλώσεις. Μια σειρά από εκκρεμότητες (όπως είναι η δευτερογενής νομοθεσία) αλλά και η διόρθωση δυσλειτουργιών που έρχονται από την πρώτη γαλάζια τετραετία μπαίνουν στο τραπέζι του Κυριάκου Μητσοτάκη και των επιτελών του.
Το μπαράζ κλειστών – μη ανακοινώσιμων δημόσια – συσκέψεων του πρωθυπουργού με υπουργούς του και με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των εξ απορρήτων του Σταύρου Παπασταύρου και Άκη Σκέρτσου και του υφυπουργού Θανάση Κοντογεώργη έχει διπλή στόχευση: αφενός είναι η ανταλλαγή προτάσεων και μια αναλυτική συνεννόηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τις οποίες θα ανοίξει ο πρωθυπουργός το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης, αφετέρου είναι ο συντονισμός ώστε να δρομολογηθούν το συντομότερο δράσεις, οι οποίες θα αφήνουν «κοινωνικό» αποτύπωμα.
Μόνο χθες και μέσα σε λίγες ώρες ο Μητσοτάκης άνοιξε στο Μαξίμου τρεις διαφορετικές ατζέντες (δημόσια διοίκηση, Παιδεία, εργασιακά), καλώντας τα στελέχη του σε εσωτερικές συζητήσεις, ενώ σήμερα ο ίδιος με την πρωινή επίσκεψή του στην οδό Αριστοτέλους δίνει συνέχεια στις διευρυμένες συσκέψεις ενημέρωσης και συντονισμού στις υπουργικές έδρες.
Τι συζητά σήμερα με τον Χρυσοχοΐδη
Στο υπουργείο Υγείας συγκεκριμένα ο Μητσοτάκης θα μεταβεί σε λίγες ώρες (στις 10 το πρωί) για σύσκεψη με την ηγετική ομάδα, καθώς «η καλύτερη δημόσια υγεία» και το «νέο ΕΣΥ» αποτελούν κορυφαία δέσμευση για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία. Ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος τρέχει ήδη τις δικές του συσκέψεις με παράγοντες της υγείας ώστε να ενημερωθεί, η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία είναι πλέον αρνητική στον κορωνοϊό καθώς και οι δύο υφυπουργοί, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει κυρίως το «χαρτοφυλάκιο» της ψυχικής υγείας και ο Μάριος Θεμιστοκλέους ο οποίος θα τρέξει ζητήματα στα δημόσια νοσοκομεία θα είναι παρόντες στη συνάντηση.
Στο επίκεντρο είναι το ΕΚΑΒ και η ανάγκη για ταχύτερη ανταπόκριση στο φόντο (δραματικών) περιστατικών που έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα, η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος με μόνιμους ιατρούς, η προβληματική εικόνα με τα ράντζα στους νοσοκομειακούς διαδρόμους, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η επέκταση των προγραμμάτων πρόληψης και ο εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, μαζί με τη δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής με αξιοποίηση (και) πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το νέο ΕΚΑΒ και ο προσωπικός γιατρός
Εξάλλου η ηγετική ομάδα του Υγείας έχει ήδη μελετήσει τον «μπλε φάκελο» με στόχους και μεταρρυθμίσεις σε ορίζοντα τετραετίας. Στην αιχμή της συζήτησης αναμένεται – ως μία από τις άμεσες κινήσεις – οι παρεμβάσεις στο ΕΚΑΒ. Στόχοι είναι, με βάση τον σχεδιασμό, η παροχή πρώτων βοηθειών σε 7-10 λεπτά από την κλήση, η συγκρότηση το γρηγορότερο μεικτών κλιμακίων άμεσης επέμβασης με αξιοποίηση προσωπικού από τρεις δεξαμενές (ΕΚΑΒ, Ένοπλες Δυνάμεις, Πυροσβεστική – ΕΜΑΚ) καθώς και το πρότζεκτ δημιουργίας έξι νέων βάσεων για αεροδιακομιδές με μίσθωση υπηρεσιών από το εξωτερικό.
Επίσης ψηλά στη λίστα με τις προτεραιότητες είναι οι βελτιωτικές ρυθμίσεις ώστε να ξεμπλοκάρει το μέτρο του «προσωπικού γιατρού», ένας θεσμός ο οποίος αποφασίστηκε από την προηγούμενη θητεία αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα στην πράξη.
Τα εργασιακά στην πρώτη γραμμή
Στην πρώτη γραμμή είναι ταυτόχρονα τα εργασιακά. Μετά την επίσκεψη του Μητσοτάκη στο υπουργείο Οικονομικών και τη μιάμισης ώρας σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία (Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Παπαθανάσης, Χάρης Θεοχάρης, Θάνος Πετραλιάς) την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός κάλεσε χθες στο Μαξίμου σύσσωμη την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Στο τραπέζι κάθισαν ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης και οι υφυπουργοί Βασίλης Σπανάκης και Πάνος Τσακλόγλου.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν, κατά πληροφορίες, ζητήματα εργασιακών συνθηκών στον τουρισμό μετά και το περιστατικό στη Ρόδο ενώ στους άμεσους στόχους του υπουργείου είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ώστε να διευκολυνθεί η επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
ΑΣΕΠ και επιτελικό κράτος
Κατά τις ίδιες πληροφορίες σύσκεψη έγινε και με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη. Εξάλλου το Μαξίμου δρομολογεί αναμόρφωση στη λειτουργία του ΑΣΕΠ ώστε να επιταχυνθούν οι προσλήψεις ενώ το πρώτο νομοσχέδιο της νέας τετραετίας θα αφορά το επιτελικό κράτος Νο2, δηλαδή ρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση για βελτίωση στις σχέσεις κράτους – πολίτη, για την εσωτερική οργάνωση των υπουργείων κ.λπ.
Οι προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά κυρίως ζητήματα ψηφιοποίησης της Παιδείας βρέθηκαν στον πυρήνα της συζήτησης περίπου μίας ώρας του Μητσοτάκη και με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη.
Συσκέψεις προδιαγράφονται και σήμερα προκειμένου να κλειδώσει το περιεχόμενο της πρωθυπουργικής τοποθέτησης αλλά και των παρεμβάσεων των υπουργών στις προγραμματικές δηλώσεις που ξεκινούν την Πέμπτη και ολοκληρώνονται το Σάββατο. Ειδική σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο που είναι σε εξέλιξη θα έχει εκτός απροόπτου την Παρασκευή ο Μητσοτάκης στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια και τους υφυπουργούς Χρήστο Τριαντόπουλο και Ευάγγελο Τουρνά.
Το μήνυμα που ο Μητσοτάκης θέλει να περάσει προς τους πολίτες αλλά και προς την κυβερνητική ομάδα είναι εκείνο της «εγρήγορσης» για χειροπιαστό αποτέλεσμα στην καθημερινότητα, χωρίς οι υπουργοί να παρασυρθούν, όπως μεταφέρουν πρωθυπουργικοί συνεργάτες, «στη θερινή ραστώνη».