Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποψηφιότητες που θα κατατεθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στις 15-16 Ιουλίου, από όσους ενδιαφέρονται να διαδεχθούν τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος, στις εκλογές που θα γίνουν από τη βάση στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Την ίδια στιγμή, τα στελέχη της Κουμουνδούρου, ακόμα… «παραζαλισμένα» από τη διπλή εκλογική ήττα και το σοκ της παραίτησης Τσίπρας, αναζητούν το βηματισμό τους και κυρίως μία «fast track» – αλλά ουσιαστική – διαδικασία που θα καταλήξει στον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποδείξει ότι παραμένει κόμμα εξουσίας και μια μέρα θα μπορέσει να επιστρέψει σε αυτήν.
Την Τετάρτη 5 Ιουλίου θα συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία, ενώ ήδη είχαμε τις πρώτες δηλώσεις… μη ενδιαφέροντος, αφού ουδείς έχει επίσημα ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια στιγμή, οι φερόμενοι ως υποψήφιοι, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκοναι σε «ανοιχτή γραμμή», ενώ δύο εξ αυτών λέγεται πως έχουν σχηματίσει κοινό μέτωπο.
Ποιοι αποσύρθηκαν από την «κούρσα» της διαδοχής
Μετά τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, που έβαλε τέλος στα σενάρια για τυχόν υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας δημόσια, «δεν ενδιαφέρομαι», και ο Διονύσης Τεμπονέρας δήλωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος, μέσα από μια εκλογική διαδικασία «που δεν με βρίσκει σύμφωνο», όπως είπε, ενώ πρόσθεσε ότι, ανάλογα με τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, θα αποφασίσει και τα επόμενα βήματά του.
Μιλώντας στα Παραπολιτικά FM το μέλος της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε συγκεκριμένα: «Προφανώς δεν προτίθεμαι να συμμετάσχω σε καμία διαδικασία εκλογής νέου προέδρου από μια διαδικασία η οποία δεν με βρίσκει σύμφωνο. Εννοώ ότι δεν μπορώ να συμμετάσχω σε μια εκλογική διαδικασία που θα ορίσει τον πρόεδρο με βάση τον οδικό χάρτη, όπως αυτός έχει αποτυπωθεί από την Πολιτική Γραμματεία».
«Είμαι σαφής, δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος, από εκεί και πέρα με βάση τα αποτελέσματα και τις αποφάσεις του οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής ο καθένας θα λάβει τις αποφάσεις του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κοινό μέτωπο Αχτσιόγλου – Χαρίτση;
Από την άλλη πλευρά, το «οικονομικό» δίδυμο του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, τα ονόματα των οποίων «παίζουν» δυνατά για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχουν συγκροτήσει κοινό μέτωπο, συζητώντας το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε μία υποψηφιότητα και όχι σε υποψηφιότητες και των δύο.
Χαρακτηριστική ήταν, εξάλλου, η κοινή τους εμφάνιση στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τις εκλογές, υπό τον Σωκράτη Φάμελλο.
Μάλιστα, η πρώην υπουργός Εργασίας κάθισε δύο θέσεις πιο… βόρεια από τον Αλέξη Τσίπρα, έχοντας πίσω της τον Αλέξη Χαρίτση, ενώ λίγο πιο πάνω, μόνος του, βρισκόταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος – αν και δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του – φέρεται πρόθυμος να διεκδικήσει την προεδρία ως υποψήφιος της «Ομπρέλας».
Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, πως έγινε ήδη μια πρώτη «χαλαρή» συζήτηση μεταξύ της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Τι θα κάνουν οι τέως «προεδρικοί»
Στους πιθανούς διεκδικητές της προεδρίας περιλαμβάνονται η Ρένα Δούρου, η οποία επίσης δεν έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, ενώ για τον Παύλο Πολάκη εκτιμάται ότι σκέφτεται να κατέβει υποψήφιος, με στόχο να καταγράψει τις δυνάμεις του σε πανελλαδικό επίπεδο.
Τέλος, από την πλευρά των τέως «προεδρικών», στην οποία ανήκουν και οι δύο προαναφερθέντες, ο Νίκος Παππάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Παππάς, μιλώντας στο Mega, δεν διέψευσε τις σχετικές φήμες, αλλά δεν έδωσε και ξεκάθαρες απαντήσεις, σημειώνοντας ότι σημασία έχει η πολιτική και όχι τα πρόσωπα.
«Νομίζω ότι όλοι μας πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια να συζητήσουμε για την πολιτική με την απαραίτητη κουβέντα που πρέπει να γίνει και να αφοσιωθούμε στο πού πάει το κόμμα. Δεν θα κάνω κουβέντα για τα πρόσωπα. Θα επιμείνω ότι το κρίσιμο είναι το ποιες πολιτικές επιλογές θα κάνουμε και τι κατεύθυνση θα επιλέξουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Βολές» Σπίρτζη κατά Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου και Χαρίτση
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι «αναταράξεις» στον απόηχο της διπλής εκλογικής ήττας ήττας, με τον Χρήστο Σπίρτζη να αφήνει αιχμές ότι το οικονομικό επιτελείο – δηλαδή και οι πιθανοί υποψήφιοι για την αρχηγία Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Χαρίτσης, τους οποίες δεν κατονόμασε – δεν «διάβασε» σωστά τις ενισχύσεις που είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
Όπως δήλωσε στο Mega ο κ. Σπίρτζης: «Αυτό ήταν ένα κενό από το οικονομικό μας επιτελείο, που δεν γνώριζε ότι πραγματικά η αγορά έχει πάρει μία μεγάλη ανάσα από αυτά που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση».
Σημειώνεται ότι η θέση του πασοκογενούς στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εκλογή νέου προέδρου να γίνει μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, καθώς πιστεύει ότι πρέπει να «υπάρχει χρόνος και διαδικασία και να έχουν την ηρεμία και οι υποψήφιοι να απευθυνθούν στον κόσμο, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές».
Παράλληλα, επιμένει ότι «κακώς ο Αλέξης Τσίπρας απέχει από την μάχη της διαδοχής».