Είναι τέλη Μαρτίου και ο Ανδρέας Λοβέρδος κάνει μια δήλωση στο ραδιόφωνο του Σκάι που προκαλεί ταραχή στη Χαριλάου Τρικούπη: «Όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα, για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ.
Ηταν ένα ξεκάθαρο καρφί του κ. Λοβέρδου προς τον Νίκο Ανδρουλάκη και τη στρατηγική του τελευταίου να μη θέλει για πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και να μην κατονομάζει ποιον θα ήθελε μετεκλογικά.
Ηταν ουσιαστικά η αρχή του τέλους για τον κ. Λοβέρδο στο ΠΑΣΟΚ και η απόλυτη επιβεβαίωση ότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές ο πρώην υπουργός και ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα.
Την ημέρα εκείνη που ο Ανδρεάς Λοβέρδος επιτέθηκε εμμέσως στον πρόεδρο του κόμματος και αμφισβήτησε τη στρατηγική του, από τη Χαριλάου Τρικούπη είχαν διαρρεύσει ένα σκληρό σχόλιο: ««Είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο», είχαν πει τότε ταυτίζοντας ουσιαστικά τον Λοβέρδο με δύο υπουργούς της ΝΔ.
Στο ΠΑΣΟΚ δεν θέλησαν να δώσουν συνέχεια καθώς ήταν θέμα χρόνου η ανακοίνωση των εκλογών, όμως το γυαλί είχε σπάσει οριστικά και δεν μπορούσε να ξανακολλήσει.
Ανδρουλάκης και Λοβέρδος δεν ξαναμίλησαν Αλλά η «κίτρινη κάρτα» είχε δοθεί, απλά δεν ήθελαν από τη Χαριλάου Τρικούπη να διαγράψουν τον πρώην υπουργό σε μια χρονική περίοδο που θα έκανε ζημιά στο κόμμα.
Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τότε, Μ. Κατρίνης, σχολιάζοντας τον Ανδρέα Λοβέρδο είχε πει: ««Εγώ δεν συμφωνώ με την τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, δεν συμβάλλει στον κοινό στόχο και την κοινή προσπάθειά μας για τις εκλογές».
Το καζάνι σιγόβραζε στο ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Λοβέρδος βρέθηκε στην επικαιρότητα.
Λίγες ημέρες μετά, ερωτώμενος αν θα μπορούσε να διαγραφεί, ο Λοβέρδος έδωσε μια απάντηση που επισφράγιζε το οριστικό διαζύγιο. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «εγώ δεν είμαι πρόσωπο που διαγράφεται» και συμπλήρωσε πως «δεν είμαι από αυτούς που μπορείς να ‘φας’ εύκολα, τέλεια και παύλα».
Και συνέχιζε:
«Αλλά δεν βλέπω και το λόγο. Γιατί εγώ δίνω τη μάχη με όλες μου τις δυνάμεις και μέσα από την παρουσία μου στη Βουλή, δίνω μια μάχη απόλυτης κριτικής σε μια αποτυχημένη κυβέρνηση, με τις γραμμές του κόμματός μου και μέσα από τις τάξεις του κόμματός μου.
Και πάω και παρά πολύ καλά. Συνεπώς δεν μπορώ να μπω σε αυτή τη συζήτηση και τη θεωρώ και απολύτως υποτιμητική για εκείνον που την κάνει, για όποιον την κάνει, όχι για μένα».«Διάβαζα χθες φουλ το βιβλίο του Παντελή Καψή 2009 – 2014… Και θυμήθηκα τις τραγικές στιγμές τις οποίες πέρασα όλες στην πρώτη γραμμή. Εμένα κανένας δεν μπορεί να με ακουμπήσει με τέτοια διοικητικά μέτρα» πρόσθεσε.
«Ουδέν σχόλιο», ήταν η απάντηση του ΠΑΣΟΚ σε άτυπη ενημέρωση η Χαριλάου Τρικούπη. «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι σε μείζονα θεσμική και προγραμματική σύγκρουση με το σύστημα Μητσοτάκη», ανέφεραν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και σημείωναν: «Το προχθεσινό μας σχόλιο ισχύει στο ακέραιο. Για τη σημερινή συνέντευξη, ουδέν σχόλιο».
Ομως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν άφησε το γάντι που του πέταξε στο έδαφος ο Λοβέρδος και είχε απαντήσει τότε: ««Αυτός που το είπε έχει διαγραφεί ήδη μία φορά στο παρελθόν, άρα όλοι λειτουργούμε με κανόνες, βάσει σεβασμού της συλλογικότητας μας και με βάση την προοπτική της παράταξης».
Εκτοτε ο κ. Λοβέρδος λειτούργησε θεσμικά, σταμάτησε τις δηλώσεις που δημιουργούσαν πρόβλημα και μπήκε δυνατά στον προεκλογικό αγώνα.
Παρά το γεγονός ότι φαινόταν να τα πηγαίνει καλά, στις 21 Μαίου δέχθηκε την ψυχρολουσία της μη εκλογής του με τη Μιλένα Αποστολάκη να τον ξεπερνά σε σταυρούς.
Η πρώτη αντίδραση του κ. Λοβέρδου στη μη εκλογή του ήταν: «Για την εμπιστοσύνη και την προτίμηση ευχαριστώ θερμά τους πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους. Μπράβο στην παράταξη. Συγχαρητήρια σε όλες και όλους όσοι εξελέγησαν», σημείωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, στην ανάρτησή του.
Και τόνισε πως «η πατρίδα έχει ανάγκη από σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση», ενώ δήλωσε πως «συνεχίζουμε δυναμικά για την Ελλάδα, για το ΠΑΣΟΚ».
Για την εμπιστοσύνη και την προτίμηση ευχαριστώ θερμά τους πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους. Μπράβο στην παράταξη. Συγχαρητήρια σε όλες και όλους όσοι εξελέγησαν. Η πατρίδα έχει ανάγκη από σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση.
Συνεχίζουμε δυναμικά για την Ελλάδα, για το ΠΑΣΟΚ.
— Andreas Loverdos (@a_loverdos) May 22, 2023
Ο Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε τη μάχη για την άνοδο των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και στις δεύτερες εκλογές, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να είναι στη νέα Βουλή. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η απόφασή του να πάει στο υπουργείο Εργασίας και να συναντήσει το νέο υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές.
Στα πλαίσια των συναντήσεων μου με τους προκατόχους μου σήμερα συναντήθηκα με τον πρώην Υπουργό Εργασίας @a_loverdos και είχαμε μία πολύ διεξοδική και εποικοδομητική συζήτηση. Την άλλη εβδομάδα θα συναντήσω και τον κ. Κουτρουμάνη και τον @K_Hatzidakis pic.twitter.com/IEzEh6uxeL
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) June 30, 2023
Στις 2 Ιουλίου ο Ανδρέας Λοβέρδος φωτογραφιζόταν παίζοντας ντραμς και γράφοντας για… δεύτερη ευκαιρία
Τελευταία πρόβα για τη «Δεύτερη Ευκαιρία» πριν το καλοκαίρι. Τον Σεπτέμβριο δριμύτεροι… pic.twitter.com/jMU8N5hPVF
— Andreas Loverdos (@a_loverdos) July 2, 2023
Για να έρθει η ανακοίνωση του πρώην υπουργού για την παραίτησή του από όλα τα όργανα και την απόφασή του να κατέβει από το τρένο του ΠΑΣΟΚ:
«Παραιτούμαι από όλα ανεξαιρέτως τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στα οποία συμμετέχω. Παραιτούμαι επίσης από την ιδιότητα του μέλους του κόμματος.Οι λόγοι της παραίτησής μου είναι αμιγώς πολιτικοί και τους εξέθεσα με μία άκρως εμπιστευτική επιστολή σήμερα προς τον Πρόεδρο του Κινήματος», έγραψε στο twitter επισφραγίζοντας την αποχώρησή του για δεύτερη φορά από το ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη μάλλον… ανακουφίστηκαν από τις εξελίξεις μιας και ο κ. Λοβέρδος ήταν έτσι κι αλλιώς ξένο σώμα. «Καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές» ήταν το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ που αναρωτιόταν πώς ενώ έδινε μάχη στο Βόρειο Τομέα πριν από 10 ημέρες τώρα παραιτείται. Κι όπως διέρρεαν, η επιστολή έφτασε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ αφού ο κ. Λοβέρδος είχε κάνει την ανάρτησή του.
Ποιο θα είναι το μέλλον του πρώην υπουργού κανείς δεν το γνωρίζει. Πολλοί εκτιμούν ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία, ίσως και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αλλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο εισόδου του στην κυβέρνηση σε έναν μελλοντικό ανασχηματισμό. Αλλωστε οι σχέσεις του με τον Κ. Μητσοτάκη και με κορυφαίους υπουργούς της ΝΔ είναι άριστες, καλύτερες σίγουρα από εκείνες με τον Ν. Ανδρουλάκη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος φέρεται να ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένος εδώ και μήνες διότι δεν είχε επαφή με την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και δεν λαμβάνονταν υπόψη οι θέσεις του και οι προτάσεις του για τις εκλογές και τη στρατηγική του κόμματος. Κάποιες φήμες έλεγαν ότι από το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να τον προτείνουν ακόμη και για υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής.
Ενώ άλλες φήμες τονίζουν ότι γυαλί έσπασε για τα καλά με την πρόταση που είχε θέσει ο Ν. Ανδρουλάκης να μην είναι πρωθυπουργός ούτε ο Μητσοτάκης ούτε ο Τσίπρας.
Σε κάθε περίπτωση η αποχώρηση Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ εντάσσεται σε μια γενικότερη αναταραχή στο χώρο της Κεντροαριστεράς και σε ένα «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», όπως λένε κάποιοι χαρακτηριστικά, και στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ηρθε η ώρα να αποφασίσουν με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν», λένε χαρακτηριστικά.