Η Ρωσία έχει μεταφέρει περίπου 700.000 παιδιά από τις ζώνες συγκρούσεων της Ουκρανίας στο ρωσικό έδαφος, ανακοίνωσε ο Γκριγκόρι Καρασίν, βουλευτής στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, το ανώτερο σώμα του ρωσικού Κοινοβουλίου. «Τα τελευταία χρόνια, 700.000 παιδιά έχουν βρει καταφύγιο μαζί μας, ξεφεύγοντας από τους βομβαρδισμούς από τις περιοχές των συγκρούσεων στην Ουκρανία», έγραψε ο Καρασίν στο Telegram.
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι το πρόγραμμά της να μεταφέρει παιδιά από την Ουκρανία στο ρωσικό έδαφος είναι για να προστατεύσει τα ορφανά και τα παιδιά που εγκαταλείφθηκαν στη ζώνη των συγκρούσεων. Η Ουκρανία, όμως, θεωρεί ότι πολλά παιδιά έχουν απελαθεί παράνομα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι χιλιάδες παιδιά έχουν απομακρυνθεί βίαια από τα σπίτια τους.
Τους πρώτους μήνες
Οι περισσότερες μετακινήσεις ενηλίκων και παιδιών πραγματοποιήθηκαν τους πρώτους μήνες του πολέμου και πριν η Ουκρανία ξεκινήσει τη μεγάλη αντεπίθεσή της για την ανάκτηση των κατεχόμενων εδαφών στα ανατολικά και νότια στα τέλη Αυγούστου. Τον Ιούλιο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτίμησαν ότι η Ρωσία «απέλασε βίαια» 260.000 παιδιά, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Ενσωμάτωσης των Κατεχομένων Περιοχών, αναφέρει ότι 19.492 παιδιά της Ουκρανίας θεωρούνται σήμερα παράνομα απελαθέντα.
Χθες, δύο άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν από ρωσική επίθεση με drone στην πόλη Σούμι της βόρειας Ουκρανίας. Επίσης έγινε γνωστό ότι η 37χρονη ουκρανή συγγραφέας Βικτόρια Αμελίνα έγινε το 13ο θύμα του ρωσικού βομβαρδισμού της περασμένης Τρίτης στο Κραματόρσκ, στην περιοχή του Ντονμπάς.
Η νεαρή γυναίκα, που ήταν μία εκ των εξήντα τραυματιών, υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη στο κεφάλι όταν ρωσικός πύραυλος έπληξε το δημοφιλές εστιατόριο Ria. Μεταξύ των νεκρών είναι τρεις ανήλικοι, εκ των οποίων δίδυμες αδελφές 14 ετών.
Μία ημέρα πριν απ’ τον θάνατο της συγγραφέως, ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ την τίμησε κατά την τρίτη επίσκεψή του στο Κίεβο. «Χρειαζόμαστε γυναίκες σαν αυτήν για να γράψουν ιστορία», τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κοινοβούλιο. Η Αμελίνα ήταν συγγραφέας παιδικών βιβλίων και δύο μυθιστορημάτων, αλλά στη σκιά της μεγάλης ρωσικής εισβολής που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, άφησε πίσω της τα μυθιστορήματα και επικεντρώθηκε στη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου.
«Σημειώνουμε πρόοδο»
Στο πεδίο των μαχών, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας του σημειώνει πρόοδο στην αντεπίθεσή του για την ανακατάληψη των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. «Η περασμένη εβδομάδα ήταν δύσκολη στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Αλλά σημειώνουμε πρόοδο», έγραψε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. «Προχωράμε μπροστά, βήμα προς βήμα! Ευχαριστώ όλους όσοι υπερασπίζονται την Ουκρανία, όλους όσοι οδηγούν αυτόν τον πόλεμο στη νίκη».
Η αντεπίθεση της Ουκρανίας εναντίον των ρωσικών δυνάμεων αποδεικνύεται δύσκολη λόγω ναρκών και άλλων εμποδίων, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν δίκιο να προχωρούν προσεκτικά, σχολίασε χθες κορυφαίος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Η αντεπίθεση, είναι δύσκολη», δήλωσε ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, ολλανδός αξιωματικός που είναι πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ. «Δεν πρέπει ποτέ να πιστέψουμε ότι πρόκειται για έναν εύκολο περίπατο. Δεν θα είναι ποτέ», πρόσθεσε.
Αμυντικά εμπόδια
Οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν αμυντικά εμπόδια και οχυρώσεις μερικές φορές βάθους έως και 30 χιλιομέτρων καθώς προσπαθούν να διασπάσουν τις ρωσικές γραμμές, ανέφερε ο Μπάουερ, κάνοντας μια ιστορική σύγκριση. «Είδαμε στη Νορμανδία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ότι οι σύμμαχοι χρειάστηκαν επτά, οκτώ, εννέα εβδομάδες για να διασπάσουν πραγματικά τις αμυντικές γραμμές των Γερμανών. Ετσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν προχωράει γρήγορα», πρόσθεσε.
Δορυφορικές εικόνες που εξέτασε το Reuters τον Απρίλιο έδειξαν ότι η Ρωσία είχε κατασκευάσει εκτεταμένες οχυρώσεις, χαρακώματα, αντιολισθητικά φράγματα και άλλα εμπόδια για να επιβραδύνει οποιαδήποτε ουκρανική προέλαση.
Τα σχόλια του Μπάουερ απηχούν τις παρατηρήσεις του στρατηγού Μαρκ Μίλεϊ, του κορυφαίου αξιωματικού του αμερικανικού στρατού, ο οποίος δήλωσε ότι η αντεπίθεση θα είναι πολύ δύσκολη, πολύ μακρά και «πολύ, πολύ αιματηρή». Ο Μπάουερ τόνισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν δίκιο να είναι προσεκτικές για να αποφύγουν μεγάλες απώλειες, καθώς διερευνούν πιθανές διεισδύσεις. Κατέληξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν πρέπει να αντιμετωπίσουν πίεση ή κριτική επειδή δεν κινήθηκαν πιο γρήγορα: «Είναι μια πολύ, πολύ δύσκολη στιγμή γι’ αυτούς».