«Ουδείς σ’ αυτή την αίθουσα είναι εξ’ ορισμού περισσότερο ή λιγότερο πατριώτης.
Ουδείς εκδίδει πιστοποιητικά πατριωτισμού.
Ουδείς κατέχει πατριδόμετρο.
Και θέλω επίσης να καταστήσω σαφές:
Δεν θα επιτρέψουμε να συρθούν τα εθνικά μας θέματα στο βούρκο λαϊκισμών.
Στη λάσπη κομματικών αντιπαραθέσεων.
Δεν θα επιτρέψουμε στις εθνικιστικές κορώνες να επικυριαρχήσουν των εθνικών συμφερόντων.
Δεν θα επιτρέψουμε στην πατριδοκαπηλία, εφ’ όσον εμφανισθεί, να χρησιμοποιήσει ως προκάλυμμα την Εθνική Άμυνα της χώρας /να δηλητηριάσει την εθνική ομοψυχία».
Να στείλει τα δικά του μηνύματα και στα δεξιά της ΝΔ, επιχείρησε ο Νίκος Δένδιας, καθιστώντας σαφείς τις κόκκινες γραμμές του απέναντι στις δυνάμεις της Ακροδεξιάς. Με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να δείχνει ότι θα επιμείνει στις θέσεις που έχει εκφράσει μέχρι σήμερα και δεν θα δεχθεί πρακτικές Ακροδεξιάς εντός και εκτός Βουλής.
Υποστήριξε ότι η θέση της Ελλάδας δεν μπορούσε παρά να είναι στο πλευρό της Ουκρανίας κ αυτό όπως είπε ήταν θέμα «υπαρξιακό».
Αναφερόμενος στην ανατροπή της διεθνούς τάξης πραγμάτων που όπως την ξέραμε που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο Δένδιας μίλησε και για ανατροπή των παγιωμένων αντιλήψεων για τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων στο πεδίο.
Σημείωσε ακόμα ότι ο Τουρκικός αναθεωρητισμός σηματοδότησε την απόπειρα ανατροπής των ισορροπιών που προσδιόριζαν μέχρι πρόσφατα τις σχέσεις στην περιοχή μας.
Επανέλαβε ότι σταθερή πυξίδα για την Ελλάδα είναι το Διεθνές Δίκαιο, ο σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία όλων των κρατών, η ανάδειξη της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να τείνει κλάδο ελαίας στην Τουρκία με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη των δυο λαών και να προσβλέπει στη βελτίωση των σχέσεων με τη γείτονα με το βλέμμα και στο παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξαν οι καταστροφικοί σεισμοί.
Η Ελλάδα επιζητά την ειρήνη και τη σταθερότητα όπως είπε ο Δένδιας αλλά για να το πετύχει αυτό οφείλει να στέλνει διαρκώς το μήνυμα ότι θα προασπίσει με απόλυτη αποφασιστικότητα την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Όπως είπε δεν είναι ανεκτή διολίσθηση σε οτιδήποτε αφορά την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Για το λόγο αυτό όπως είπε η Ελλάδα διαμορφώνει ισχυρή δύναμη αποτροπής Μια Ρομφαία Δικαίου Ικανή να δώσει απαντήσεις στο πεδίο που όλοι εύχονται σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ να μην απαιτηθεί η χρήση της και για αυτό επιβάλλεται να διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Γιατί με το διάλογο όπως είπε λύνονται διάφορες και προλαμβάνονται ατυχήματα ωστόσο ο διάλογος πρέπει να έχει σαφές και δεδομένο πλαίσιο.
Ο Δένδιας έθεσε τέσσερις άξονες στην πολιτική του υπουργείου εθνικής άμυνας στην ομιλία του:
1ον: Επικαιροποίηση της Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας.
Η επικαιροποίηση οφείλει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων για διαμόρφωση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων, αντιμετώπιση των νέων απειλών και των υβριδικών μεθόδων πολέμου, συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε δράσεις πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και τη δυνατότητα όπως είπε της στρατιωτικής θητείας να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για την απόκτηση νέων πιστοποιημένων δεξιοτήτων που μπορούν να αξιοποιηθούν στην πολιτική ζωή.
2ον: Συνέχιση και επιτάχυνση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Ο Δένδιας αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά που «τρέχουν» ήδη, όπως μεταξύ άλλων η ολοκλήρωση της απόκτησης των Rafale, η απόκτηση των 3+1 φρεγατών Belhara, η αναβάθμιση 83 αεροσκαφών F-16 στην έκδοση Viper αλλά και τα F-35.
Δεν αναφέρθηκε στο θέμα των κορβέτων.
3ον: Ενίσχυση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Ο Δένδιας μίλησε για το στόχο να καταστεί και η αμυντική βιομηχανία μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι για να γίνει αυτό πρέπει να δημιουργηθεί σχέδιο αναβάθμισης της με στόχο και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
4ον: Αναβάθμιση συνθηκών διαβίωσης προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Δένδιας αναφέρθηκε και στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων με αιχμή και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους. Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί τον βασικό πυλώνα ισχύος τους.