Κάρολος Δαρβίνος, Καρλ Μαρξ και Άλμπερτ Αϊνστάιν. Τρεις μεγάλοι επιστήμονες που έφεραν τα πάνω κάτω και άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο.
Ο οίκος Christie’s την επόμενη εβδομάδα βγάζει σε δημοπρασία σπάνια χειρόγραφά τους. Θα έχει τον τίτλο «Πολύτιμα βιβλία και χειρόγραφα» και θα παρουσιαστούν αντικείμενα που τους ανήκαν.
Τα χειρόγραφα μάς δίνουν την ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα τη σκέψη των τριών διανοητών.
Εκείνα του Δαρβίνου περιλαμβάνουν σημειώσεις για ένα από τα τελευταία βιβλία του. Το χειρόγραφο του Μαρξ είναι μια επιστολή προς τον εκδότη του, στην οποία αναφέρεται στο επερχόμενο βιβλίο του με τίτλο «Το Κεφάλαιο». Ο Αϊνστάιν στα δικά του χειρόγραφα μιλά για μια θεωρία που πίστευε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να αποδειχθεί.
Τιμή εκκίνησης οι 200.000 λίρες
Η τιμή εκκίνησης σε δύο από τις συλλογές χειρογράφων θα είναι οι 200.000 λίρες. Όπως επισημαίνουν οι Times, κάποια από αυτά τα χειρόγραφα έχουν τεράστια ακαδημαϊκή αξία και ενδέχεται ανάμεσα στους πλειοδότες να βρεθούν και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Η επιστολή του Αϊνστάιν δεν έχει δημοσιευθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. Οι σημειώσεις του Δαρβίνου ήταν γνωστό ότι υπήρχαν, αλλά η τοποθεσία τους δεν ήταν γνωστή. Η εμφάνισή τους είναι μια ευκαιρία για τους ερευνητές να μελετήσουν τον τρόπο σκέψης του, αφού πρόκειται για σημειώσεις πάνω στο βιβλίο του «Εντoμοφάγα φυτά», του 1875.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Δαρβίνος έκανε μελετούσε τα φυτά και έλεγε στη σύζυγό του ότι ήταν ο αγαπημένος του τρόπος χαλάρωσης. Κάποια στιγμή θέλησε να γράψει όσα είχε παρατηρήσει σε ένα βιβλίο. Η συγγραφή, όμως, δεν του ήταν τόσο ευχάριστη και οι σημειώσεις αυτές αντανακλούν τις δυσκολίες που αντιμετώπισε.
Εκείνη την εποχή, είπε στον συνάδελφό του Τζόζεφ Ντάλτον Χούκερ: «Νόμιζα ότι ήταν αξιοπρεπώς γραμμένο, αλλά βρίσκω ότι θέλει τόσο πολύ γράψιμο ξανά, που δεν θα είναι έτοιμο να πάει στα τυπογραφεία σε 2 μήνες. Και πάλι όμως θα είναι ένα απίστευτα μεγάλο βιβλίο».
Ο Μαρξ στην επιστολή του το 1872 προς τον Γάλλο εκδότη του, εκθειάζει τις αρετές του βιβλίου του «Το Κεφάλαιο», σημειώνοντας το «επαναστατικό πνεύμα» του. Ωστόσο, σε μια σπάνια κίνηση για έναν συγγραφέα, ζητά ρητά να μην υπάρξει κάλυψη από τις εφημερίδες, καθώς θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα με τις Αρχές. Ο Μαρξ προβλέπει επίσης προβλήματα μόλις δημοσιευθεί. «Υπάρχουν στα πρώτα κεφάλαια κάποια αστεία κατά της θρησκείας που θα μπορούσαν να ενοχλήσουν τους θιασώτες της δημοκρατίας», γράφει.
Παρακαλά επίσης να καθυστερήσει η έκδοση της βιογραφίας του, επειδή ο συνάδελφός του Φρίντριχ Ένγκελς «είναι πολύ απασχολημένος για να ασχοληθεί και με αυτό».
Η συλλογή του Αϊνστάιν, η οποία εκτιμάται στις 80.000 λίρες, είναι μια τρισέλιδη επιστολή προς τον συνάδελφό του Ρούντι Μάντελ, έναν ερασιτέχνη φυσικό με τον οποίο ο Αϊνστάιν συζήτησε για τον βαρυτικό φακό.
Το φαινόμενο αυτό είχε προβλεφθεί από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, σύμφωνα με την οποία τεράστια ουράνια σώματα κάμπτουν το φως με τον τρόπο ενός φακού.
Η επιστολή χρονολογείται το 1936 και περιέχει ορισμένους από τους υπολογισμούς του Αϊνστάιν σχετικά με το θέμα. Ο επιστήμονας δημοσίευσε μια εργασία για το θέμα αυτό την ίδια χρονιά, αλλά κατέληξε με μελαγχολία στο συμπέρασμα ότι «δεν υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να παρατηρηθεί αυτό το φαινόμενο».
Σαράντα τρία χρόνια αργότερα, 24 χρόνια μετά το θάνατό του, επιβεβαιώθηκε πειραματικά.