Τεράστια νίκη για τις Ιρανές αποτελεί η απόφαση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας τους να τους επιτρέψει την είσοδο στα γήπεδα στους αγώνες του πρωταθλήματος της νέας περιόδου.
«Φέτος από τα εξέχοντα χαρακτηριστικά αυτού του πρωταθλήματος είναι ότι θα γίνουμε μάρτυρες της εισόδου των γυναικών στα γήπεδα», ήταν η δήλωση του προέδρου της ιρανικής ομοσπονδίας Μεντί Ταζ, σε ζωντανή μετάδοση, στο περιθώριο της κλήρωσης του πρωταθλήματος το οποίο κάνει σέντρα τον επόμενο μήνα.
Μετά την Ισλαμική Επανάσταση το 1979, το Ιράν απαγόρευσε στις γυναίκες να παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες. Οι θρησκευτικοί ηγέτες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων στη χώρα, υποστηρίζουν πως οι γυναίκες πρέπει να προστατεύονται από την ανδρική ατμόσφαιρα και τη θέα των ημίγυμνων αθλητών.
Σύμφωνα με τον Ταζ τα στάδια που βρίσκονται σε πόλεις όπως το Ισφαχάν, την Κερμάν και το Αχβάζ είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν τις γυναίκες φιλάθλους, αλλά όχι αυτά της Τεχεράνης.
Η πρώτη φορά που επετράπη σε γυναίκες να παρακολουθήσουν αγώνα πρωταθλήματος ήταν πέρυσι τον Αύγουστο.
Η θυσία που δεν πήγε χαμένη
Τον δρόμο που οδήγησε τις Ιρανές στις εξέδρες των γηπέδων άνοιξε με τη θυσία της η Σαχάρ Κονταγιάρι, πριν από τέσσερα χρόνια. Τον Μάρτιο του 2019 η 29χρονη Ιρανή, γνωστή και ως Μπλε Κορίτσι, μεταμφιέστηκε σε αγόρι και προσπάθησε να μπει στο Στάδιο Αζάντι για να παρακολουθήσει αγώνα της αγαπημένης της Εστεγκλάλ. Εγινε αντιληπτή και στις 2 Σεπτεμβρίου οδηγήθηκε στο δικαστήριο το οποίο της είπε πως αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έξι μηνών. Φεύγοντας από την αίθουσα η Κονταγιάρι αυτοπυρπολήθηκε και λίγες ημέρες αργότερα υπέκυψε.
Ο θάνατος του Μπλε Κοριτσιού ενεργοποίησε τη διεθνή κοινότητα και τη FIFA που με τη σειρά τους πίεσαν το Ιράν να ανοίξει τα γήπεδα στις γυναίκες για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια. Έναν μήνα αργότερα και με αφορμή την ανάληψη από το Ιράν της διοργάνωσης αγώνων για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2022, η ιρανική ομοσπονδία επέτρεψε σε 3.600 γυναίκες να παρακολουθήσουν το παιχνίδι της εθνικής τους ομάδας με την Καμπότζη στο στάδιο Αζάντι.
Η παρουσία τους συνοδεύτηκε με εντυπωσιακή νίκη του Ιράν με 14-0.
Πολλές Ιρανές παρακολούθησαν τους αγώνες της εθνικής τους ομάδας στο πρόσφατο Μουντιάλ του Κατάρ. Ωστόσο κατήγγειλαν πως είδαν άνδρες να τις βιντεοσκοπούν και να τις φωτογραφίζουν και θεώρησαν πως πρόκειται για «παρατηρητές» της χώρας τους.