«Το μίνι ήρθε για να μείνει» δήλωνε ο Valentino τη δεκαετία του ’60 και φαίνεται είχε κάνει ακριβή εκτίμηση για την εξέλιξη του γυναικείου ενδύματος στην ιστορία της μόδας.
Η ονομασία μίνι προέρχεται από το αγαπημένο αυτοκίνητο μάρκας Μίνι Κούπερ της αγγλίδας σχεδιάστριας και επιχειρηματία Μαίρη Κουάντ, η οποία ήταν και η πρώτη που άρχισε να πειραματίζεται με τα μήκη της φούστας. Η ίδια διατηρούσε την μπουτίκ Bazaar στο Τσέλσι του Λονδίνου και έφερε τη στιλιστική ανατροπή.
«Έρχονταν στο μαγαζί για να προβάρουν μια φούστα και μου έλεγαν να την κάνω όλο και πιο κοντή», έλεγε η ίδια σε συνεντεύξεις της.
«Τα ρούχα που έφτιαχνα έτυχε να δέσουν απόλυτα με την τάση των εφήβων, τους ποπ δίσκους, τα εσπρέσο-μπαρ και τα τζαζ κλαμπ», έγραφε η σχεδιάστρια σε μία από τις αυτοβιογραφίες της.
Ωστόσο την πατρότητα του μίνι διεκδίκησαν και διεκδικούν ακόμη δύο σχεδιαστές, ο γάλλος Αντρέ Κουρέζ (1923 – 2016) και ο άγγλος Τζον Μπέιτς (1938).
H μίνι φούστα από την αρχαιότητα
Το λατρεμένο γυναικείο ρούχο έχει τη δική του ιστορία, η οποία ξεκινά πολλούς αιώνες πίσω. Από την αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο μπορούμε να παρατηρήσουμε πως η φούστα κοντού μήκους ήταν ήδη ένα κομμάτι της γυναικείας αλλά και της ανδρικής ενδυμασίας. Μινιφορούσες υπήρχαν επίσης στην Αρχαία Σπάρτη («φαινομηρίδες»), σε φυλές της Κίνας και της Αφρικής από τα μεσαιωνικά χρόνια. Κάποιοι ιστορικοί της μόδας εντάσσουν και την ένδοξη φουστανέλα στην κατηγορία του μίνι.
Πολλά χρόνια αργότερα, εμφανίστηκε ξανά το 1920, αλλά δεν κατάφερε να επιβληθεί και να παραμείνει σταθερό κομμάτι του γυναικείου ρούχου.
Η μητέρα της μίνι φούστας
Η Μαίρη Κουάντ γνωστή και ως «Η μητέρα της μίνι φούστας» ή «Η βασίλισσα της μίνι φούστας» άνοιξε την πρώτη της μπουτίκ το 1955 με το όνομα Bazaar στην King’s Road στο Chelsea του Λονδίνου, στην οποία πουλούσε οικονομικά ρούχα και αξεσουάρ για τους νέους.
Όντας μη ευχαριστημένη με τα διαθέσιμα ρούχα αποφάσισε να εμπλουτίσει το μαγαζί με δικά της σχέδια. Μετά από λίγα χρόνια και την επιτυχία της πρώτης μπουτίκ, ακολούθησε και δεύτερο μαγαζί στην Knightsbridge. Η πηγή της έμπνευσής της ήταν οι νέοι που κυκλοφορούσαν στον δρόμο, έτσι στα μέσα της δεκαετίας του ’60 η Κουαντ ανέβασε το στρίφωμα, δηλαδή το τελείωμα της φούστας, για περίπου 6 ίντσες (15 εκατοστά) από το γόνατο, ως αποτέλεσμα την γέννηση της μίνι φούστας.
Η ληξιαρχική πράξη γέννησης του μίνι θεωρείται η 10η Ιουλίου 1964, όταν η 30χρονη Κουάντ παρουσίασε την πρώτη της ολοκληρωμένη της κολεξιόν με μίνι φούστες. Επιδίωξη της Κουάντ ήταν να φτιάξει ένα πρακτικό και συνάμα απελευθερωτικό ρούχο για τη γυναίκα, που «να τις επιτρέπει να τρέξει για να προλάβει το λεωφορείο». Η ίδια αναγνωρίζει ότι το μίνι το ανακάλυψαν οι πελάτισσές της.
Η διαδρομή από τα 40s και η Τζάκι Κένεντι
Τη δεκαετία του ’40 οι σταρ του Χόλιγουντ, γοητευμένοι με το μίνι, το αντιμετώπισαν ως μια προέκταση του του σέξι εσωρούχου και του μαγιό. Η νεολαία των 60 ‘s ήταν και αυτή που καθιέρωσε το μίνι στην πιο σύγχρονη μορφή του.
Προηγουμένως έπρεπε να αντιμετωπιστεί ένα πρακτικό ζήτημα όμως. Για να ανέβει πραγματικά η φούστα, έπρεπε να εξαφανιστεί η ζαρτιέρα. Αυτό συνέβη πολύ βολικά το 1959, όταν η υφαντουργία Γκλεν Ρέιβεν στη Βόρεια Καρολίνα λάνσαρε το καλσόν. Μέχρι τo 1967, η κυριαρχία του μίνι στην ποπ κουλτούρα έγινε αδιαμφισβήτητο γεγονός.
Kαθοριστικό ρόλο στην αποποινικοποίηση του μίνι έπαιξε η Τζάκι Κένεντι. Η παλιά της συμμαθήτρια, Λίλι Πούλιτζερ, ήταν μια επώνυμη κυρία γνωστή για το μποέμ στυλ της: Ψυχαγωγούσε τους καλεσμένους της στην κουζίνα, κυκλοφορούσε ξυπόλητη -και χωρίς εσώρουχο- και είχε κλεφτεί με τον Πίτερ Πούλιτζερ της γνωστής εκδοτικής οικογενείας. Είχε παράλληλα στήσει έναν πάγκο όπου πουλούσε χυμούς. Κάποια στιγμή, διαπίστωσε ότι χρειαζόταν ένα ρούχο που να μη φαίνονται οι λεκέδες από τα φρούτα, έτσι ζήτησε από τη μοδίστρα της να της φτιάξει ένα αμάνικο μίνι φόρεμα με έντονα πολύχρωμα εμπριμέ.
Το μίνι στην Ελλάδα και οι απαγορεύσεις
Στη χώρα μας στις αρχές Μαρτίου του 1926 με διαταγή του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου απαγορεύεται στις γυναίκες να φοράνε μίνι φούστα και η άκρη του υφάσματος πρέπει να απέχει 30 εκατοστά από το έδαφος.
Για την εφαρμογή της διαταγής, οι αστυνομικοί είχαν μεζούρες, για να διαπιστώσουν εάν η κάθε γυναίκα που κυκλοφορούσε στους δρόμους ήταν στο πλαίσιο της νομιμότητας. Σύντομα έγινε και η πρώτη σύλληψη, μιας 22χρονης κοπέλας, που είχε παραβιάσει τον νόμο – κατά 8 ολόκληρα εκατοστά.
Τη δεκαετία του ’70 η βιομηχανία της μόδας ξαναγύρισε στα πιο μακριά φορέματα, το μίντι και το μάξι, αλλά από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 η μίνι φούστα επέστρεψε δυναμικά.