Οι περίπλοκες μοίρες επαναστατών, μικροαπατεώνων και μαχαιροβγαλτών κρατούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρώτο μυθιστόρημά του ιρανού συγγραφέα Behzad Karim Khani «Σκύλος, λύκος, τσακάλι».
Ο Σαάμ και ο μικρότερος αδελφός του Ναρίμ είναι ακόμα παιδιά όταν αναγκάζονται να φύγουν από το Ιράν με τον πατέρα τους, αφού η μητέρα τους εκτελείται κατά τη διάρκεια των αναταραχών της ιρανικής επανάστασης. Οι τρεις τους καταλήγουν στο Neukölln στο Βερολίνο. Ο πατέρας τους, που έχασε ένα πόδι σε μια απόπειρα δολοφονίας, είναι αριστερός διανοούμενος. Στη Γερμανία βρίσκει καταφύγιο σε ένα είδος εσωτερικής μετανάστευσης. Ενώ ο ίδιος γίνεται οδηγός ταξί, οι γιοι του ακολουθούν πολύ διαφορετικούς δρόμους: Ο Ναρίμ πηγαίνει στο γυμνάσιο, ενώ ο Σαάμ, στην πραγματικότητα ευαίσθητος και ευφάνταστος, μπλέκει με τους λάθος ανθρώπους από την πρώτη του κιόλας μέρα στο σχολείο, και εξελίσσεται σε έναν βίαιο κακοποιό που τελικά καταλήγει στη φυλακή.
«Έχω αποδώσει στους χαρακτήρες μου κάτι», λέει ο Karim Khani, «που δεν κάνουμε συχνά όταν έχουμε μυθιστορήματα αυτού του είδους. Και αυτό είναι μια εσωτερικότητα: ότι αυτοί οι άνθρωποι δηλαδή ενεργούν λογικά, έχουν μια ευφυΐα, μπορούν να σκέφτονται ανεξάρτητα. Γιατί αυτό είναι που βλέπω και στον δρόμο: μια έξυπνη προσαρμοστικότητα – όχι σε ό,τι ορίζεται ως πλειοψηφία στη γερμανική κοινωνία, αλλά στην πραγματικότητα».
Καλεσμένος του Ινστιτούτου Γκαίτε Αθηνών ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το μυθιστόρημά του και θα συνομιλήσει με τον Χρήστο Αρμάντο Γκέζο για την καταγωγή, τη μετανάστευση και τη συγγραφή, αύριο, Τετάρτη, 12 Ιουλίου στις 19:30 στο αίθριο του Ινστιτούτου (Ομήρου 14–16).
Γλώσσα: γερμανικά, ελληνικά, με ταυτόχρονη μετάφραση.
Είσοδος ελεύθερη