Η ώρα είναι 10 το πρωί και το θερμόμετρο δείχνει – ήδη – 36 βαθμούς Κελσίου.
Στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης οι τουρίστες σχηματίζουν ουρές δεκάδων μέτρων. Ανθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη περιμένουν υπομονετικά, κάτω από τον ήλιο, με νερά, χυμούς και καπέλα, για να θαυμάσουν ένα από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά μνημεία του κόσμου.
Ο καύσωνας που βρίσκεται προ των πυλών δεν τους πτοεί, παρότι σε ορισμένες περιπτώσεις η αναμονή για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο ξεπερνά ακόμη και τα 40 λεπτά. Και είναι μόλις Δευτέρα: όπως εξηγούν στα «ΝΕΑ» οι γνωρίζοντες, τις μέρες που δένουν τα κρουαζιερόπλοια στον Πειραιά η κατάσταση γίνεται αφόρητη, εγείροντας το ερώτημα: Τι θα συμβεί το επόμενο Σάββατο, όταν η Αθήνα θα φλέγεται με θερμοκρασίες 43 βαθμών Κελσίου; Για όσους, από την άλλη, ασφυκτιούν στις καυτές θερμοκρασίες των ημερών, το ελληνικό «δαιμόνιο» έχει προνοήσει: ξεναγοί περιφέρονται στον χώρο, κρατώντας προπληρωμένα εισιτήρια στα χέρια, τα οποία πουλάνε άμεσα σε όσους θέλουν να γλιτώσουν την ουρά, με την προϋπόθεση ότι τα εισιτήρια διατίθενται… πακέτο με ξενάγηση.
Οι πρώτοι τουρίστες είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται χθες πριν καν ανοίξουν οι μπάρες του αρχαιολογικού χώρου, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την εξουθενωτική ζέστη. Μία ώρα μετά, μια τεράστια ουρά είχε ήδη σχηματιστεί ενώ η ροή συνεχιζόταν αυξανόμενη.
Κάτω από το λιοπύρι μικροί και μεγάλοι αναζητούσαν εναγωνίως μια ανάσα δροσιάς. «Εχουμε ήδη βγάλει εισιτήριο, αλλά κάναμε μια στάση για να πάρουμε λίγη ενέργεια πριν μπούμε μέσα.
Από ό,τι βλέπω, πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 λεπτά στην ουρά», λέει στα «ΝΕΑ» η Σουρίνα από την Αυστραλία που ταξίδεψε στη χώρα μας μαζί με τον σύζυγό της και τα πέντε τους παιδιά. «Μια στάση κάτω από τα δέντρα, ένας παγωμένος χυμός για τον καθένα μας και ξεκινάμε. Είχαμε να ταξιδέψουμε πέντε χρόνια λόγω Covid-19 και μας έχει λείψει. Πήγαμε στη Ζάκυνθο και τώρα ήρθαμε στην Αθήνα για να δούμε την Ακρόπολη, δεν γινόταν να μην τη δούμε απλώς επειδή έχει ζέστη», προσθέτει.
40 ευρώ το άτομο για να γλιτώσεις την ουρά
Οσο η ώρα περνά, η κατάσταση δυσκολεύει. Στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου τα τουριστικά λεωφορεία κατεβάζουν νέες ομάδες τουριστών, το πλήθος αυξάνεται, όπως και η θερμοκρασία, ενώ όσοι έχουν σπεύσει να προμηθευτούν online τα εισιτήριά τους βρίσκονται σε σύγχυση αναζητώντας – ματαίως – μια σήμανση για την περίπτωσή τους: «Το εισιτήριο που αγοράσαμε online γράφει “skip the line ticket” (παραλείψτε την ουρά).
Ομως εδώ υπάρχει ουρά. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει», λέει η 25χρονη Σισίλια από τη Δανία, δείχνοντας την ουρά στην οποία πρέπει να περιμένει κάποιος – μετά τα εκδοτήρια – για να μπει στον αρχαιολογικό χώρο. Δίπλα σε εκείνη και την αδελφή της, οι πιο ανυπόμονοι υποκύπτουν στα κελεύσματα των τοπικών ξεναγών: κρατώντας από ένα πακέτο με προπληρωμένα εισιτήρια στα χέρια φωνάζουν: «Εισιτήρια για όποιον θέλει να αποφύγει την ουρά. Χωρίς αναμονή».
Η δοσοληψία γίνεται στα όρθια, τα χρήματα – 40 ευρώ το άτομο – δίνονται στο χέρι, οι συμμετέχοντες εγκαταλείπουν την ουρά, τρεις Γερμανοί, δύο Βέλγοι, έπειτα κι άλλοι και το γκρουπ σχηματίζεται έτοιμο να ξεκινήσει την ξενάγηση…
«Και στο Μεξικό έχει ζέστη, αλλά όχι τόσο πολύ», λένε με μία φωνή στα αγγλικά δύο γυναίκες που βρήκαν απάγκιο σε ένα σκιερό παγκάκι λίγα μέτρα μακριά από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.
Μητέρα, κόρη, θεία βρέθηκαν σε ένα οικογενειακό ταξίδι στην Ελλάδα, όπως εξηγούν στα «ΝΕΑ», ενώ η Μαρία, το νεότερο μέλος της οικογένειας, έχει επιδοθεί στην αναζήτηση νερού. «Ο ήλιος καίει, έχει πάρα πολλή ζέστη και περιμέναμε μισή ώρα για να βγάλουμε εισιτήρια», λέει. «Παρ’ όλα αυτά, άξιζε τον κόπο, η μητέρα μου και η θεία μου έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Για μένα είναι η δεύτερη φορά, όμως ήθελα να την ξαναδώ – έχουμε μόνο μία ημέρα στην Αθήνα, γυρίσαμε τα νησιά και αύριο φεύγουμε για την Ιταλία», εξηγεί.
Σκίαστρα και δωρεάν νερά
Αλλωστε, κανείς δεν γνωρίζει αν θα προλάβει να δει την Ακρόπολη τις επόμενες ημέρες.
Οι φύλακες του αρχαιολογικού χώρου έχουν λάβει ενημέρωση για το τι ισχύει στις περιπτώσεις καύσωνα. Ηδη χθες, ύστερα από σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού, εξετάστηκε το ενδεχόμενο διακοπής του ωραρίου λειτουργίας σε αρχαιολογικούς χώρους, εφόσον χρειαστεί, σε συγκεκριμένες ώρες, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικά για την Ακρόπολη, θα τοποθετηθούν – με φροντίδα του Οργανισμού Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων – σκίαστρα, ενώ σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό θα διανέμονται δωρεάν νερά στους επισκέπτες για τις ώρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Ολα αυτά ενώ κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο τα κρουαζιερόπλοια δένουν στον Πειραιά και δεκάδες πούλμαν κατεβάζουν ορδές ταξιδιωτών, οι οποίες έχουν προτεραιότητα έναντι των μεμονωμένων τουριστών.
«Μια επίσκεψη, όνειρο ζωής»
Παρά τις δύσκολες συνθήκες, το χαμόγελο δεν λείπει και πολλοί ήταν εκείνοι που επεσήμαναν στα «ΝΕΑ» πως οι υψηλές θερμοκρασίες και η αναμονή είναι ένα «λογικό αντίτιμο» για την επίσκεψη σε ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του κόσμου. «Σήμερα είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα.
Την Κυριακή ήταν δραματικά, ήρθαμε και φύγαμε», λέει ο Ρομπέρτο, ένας ιταλός πατέρας που περίμενε χθες μαζί με τον 10χρονο γιο του να μπουν στον ιστορικό χώρο. «Για εμάς η επίσκεψη στην Ακρόπολη είναι ένα όνειρο ζωής. Οπότε δεν θεωρώ τόσο σοβαρό το να περιμένουμε 20 λεπτά για να βγάλουμε εισιτήριο. Αλλωστε, το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα δημοφιλή μνημεία του κόσμου».