Τις ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού και ασθενοφόρων σε αρκετά ελληνικά νησιά αναδεικνύει σε σημερινό δημοσίευμά της η «Le Monde».
Σε άρθρο της με τίτλο «Στα ελληνικά νησιά υπάρχουν τουρίστες αλλά όχι γιατροί», η ανταποκρίτρια της γαλλικής εφημερίδας Marina Rafenberg σκιαγραφεί την κατάσταση που επικρατεί στη νησιωτική Ελλάδα εν μέσω της τουριστικής σεζόν και μεταφέρει τις ανησυχίες μεταφέρει τις ανησυχίες που εκφράζονται σε πολλές περιοχές, αφού οι προηγούμενες εβδομάδες σημαδεύτηκαν από μια σειρά ατυχημάτων και τραγωδιών.
«Οι κάτοικοι αρκετών περιοχών έχουν θορυβηθεί από τις ελλείψεις προσωπικού και ασθενοφόρων στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου. Οι νοσοκομειακές υπηρεσίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στην εποχική -λόγω τουρισμού- αύξηση του πληθυσμού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ και επισημαίνεται ότι «η τουριστική σεζόν φαίνεται πολλά υποσχόμενη για τη χώρα».
«Η άφιξη σχεδόν τριών εκατομμυρίων επισκεπτών στο αεροδρόμιο της Αθήνας μόνο τον Ιούνιο (αύξηση 19,8% σε σχέση με το 2022) αποτελεί ευλογία για τον σημαντικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας (25% του ΑΕΠ). Ωστόσο, οι πρώτες εβδομάδες του καλοκαιριού σημαδεύτηκαν από μία σειρά ατυχημάτων και τραγωδιών που μαρτυρούν την μεγάλη έλλειψη γιατρών και ασθενοφόρων σε πολλά από τα ελληνικά νησιά, των οποίων ο πληθυσμός δεκαπλασιάζεται κατά την θερινή περίοδο», σημειώνει η «Le Monde».
Τρεις νεκροί τον Ιούνιο – Δεν υπήρχε ασθενοφόρο
Στη συνέχεια του δημοσιεύματος, παρατίθενται κάποια περιστατικά, που έλαβαν χώρα τον περασμένο μήνα, με πολίτες να χάνουν τη ζωή τους περιμένοντας το ασθενοφόρο.
«Μόνο τον Ιούνιο, τρεις ηλικιωμένοι πέθαναν λόγω έλλειψης ασθενοφόρων. Στις 6 Ιουνίου, στο νησί της Κω στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, μια 63χρονη γυναίκα μεταφέρθηκε με ένα φορτηγάκι από κατοίκους της περιοχής επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο. Άφησε την τελευταία της πνοή πριν φτάσει στο νοσοκομείο. Το μοναδικό ασθενοφόρο στο νησί κινητοποιήθηκε την ίδια στιγμή για ένα άλλο ατύχημα», υπογραμμίζει η αρθρογράφος.
Και προσθέτει: «Λίγες ημέρες αργότερα, υπό παρόμοιες συνθήκες, ένας 76χρονος άνδρας πέθανε στο νησί της Εύβοιας, δύο ώρες από την Αθήνα. Στη συνέχεια, στο νησί της Λέσβου, στο βορειοανατολικό Αιγαίο, μια 78χρονη γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της ενώ κολυμπούσε στη θάλασσα. Το πλήρωμα του ασθενοφόρου χρειάστηκε περισσότερες από δύο ώρες για να φτάσει και να διαπιστώσει ότι η καρδιά της δεν χτυπούσε πλέον».
«Για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει πυροσβέστες και στρατιωτικές ενισχύσεις σε 61 περιοχές, νησιά και τουριστικές περιοχές», συμπληρώνει η «Le Monde και υπενθυμίζει τις υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για προσλήψεις εργαζομένων στον τομέα της υγείας.
«Ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επανεξελέγη στις 25 Ιουνίου, υποσχέθηκε επίσης να προσλάβει 10.000 εργαζόμενους για να ενισχύσει τον τομέα της δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων 800 οδηγών ασθενοφόρων. Στα αστικά κέντρα θα αναπτυχθούν επίσης 250 παραϊατρικοί με μοτοσικλέτες», καταλήγει.
Οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη για την ενίσχυση του ΕΣΥ
Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ότι «θα υπάρξουν 10.000 νέες προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μέσα στην επόμενη τετραετία». Παράλληλα, σημείωσε ότι στόχος είναι και η επίλυση των ζητημάτων του ΕΚΑΒ ώστε να ανταποκρίνεται σε διάστημα μικρότερο των 10 λεπτών. «Θα υπάρξουν προσλήψεις διασωστών, αλλά και μισθώσεις μέσων από το εξωτερικό για να αντιμετωπίζουν περιστατικά σε δύσβατες περιοχές ιδίως στην περιφέρεια», επεσήμανε.
«Η δέσμευσή μας για 10.000 νέες προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε ορίζοντα τετραετίας ισχύει στο ακέραιο. 800 από αυτούς θα κατευθυνθούν στο ΕΚΑΒ, ανεξάρτητα από τις άμεσες κινήσεις που έχουμε ήδη κάνει με την ηγεσία του Υπουργείου για να αντιμετωπίσουμε έκτακτες ανάγκες, για τη συνεργασία δηλαδή, την αυτονόητη συνεργασία με εξειδικευμένο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής. Ήδη αυτό υλοποιήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία εκδώσαμε.
Το κράτος είναι ένα, είναι ενιαίο και ειδικά σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου μπορούν άλλοι τομείς του κράτους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους θα το κάνουμε χωρίς να το σκεφτούμε δεύτερη φορά.
Ο σκοπός μας είναι στις αστικές και στις ημιαστικές περιοχές το ΕΚΑΒ να μπορεί να ανταποκρίνεται μέσα σε 7-15 λεπτά, γι’ αυτό και μέσα στις επόμενες εβδομάδες συγκροτούμε ήδη μία ειδική ομάδα για τα μεγάλα αστικά κέντρα, ειδικά ξεκινώντας με την Αθήνα, από 250 δικυκλιστές διασώστες που θα προηγούνται των ασθενοφόρων, παρέχοντας ταχύτερα τις πρώτες βοήθειες», τόνισε, ειδικότερα, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.