Τρία κρίσιμα ερωτήματα καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει σχετικά με την συνάντησή του με τον Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να λείπουν από την ανακοίνωση αιχμές και βιτριολικά βέλη για τη στάση που κράτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών προεκλογικά, με την ΝΔ να ανεβάζει ψηλά το θέμα της Ροδόπης, επιλογή που χαρακτηρίστηκε επικίνδυνη -και όχι μόνο από την αντιπολίτευση.
Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ πετώντας «καρφί» μιλά για στροφή 180 μοιρών του Κυριάκου Μητσοτάκη που προεκλογικά έλεγε ότι θα θέσει στον Ερντογάν θέμα Θράκης, μη διστάζοντας να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αποτελεί «εθνική εξαίρεση» για την οποία «ο πατριωτισμός αποτελεί ξένη λέξη».
Ο κ. Μητσοτάκης «ξεχνά την εμπρηστική, προεκλογικής χρήσεως, ρητορική του και φοράει το κοστούμι της μετριοπάθειας και της διπλωματίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Δείχνοντας ωστόσο, όπως τονίζει, αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες και αρνούμενος να ακολουθήσει τον «δρόμο της εργαλειοποίησης και εκμετάλλευσης ευαίσθητων εθνικών θεμάτων για ψηφοθηρικούς και μικροκομματικούς λόγους» μιλά για θετικές εξελίξεις στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, εξηγώντας όμως υπό ποιους όρους θα έχουν όφελος για την Ελλάδα.
Θέτει δε τρία κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τη αλλαγή της πάγιας ελληνικής θέσης για την ΑΟΖ με τον Μητσοτάκη να μιλά για «γεωπολιτική» και όχι «νομική» διαφορά, τις προϋποθέσεις για την πώληση F16 στην Τουρκία και τους όρους για επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
«Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει σε 3 ερωτήματα για τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο
Δεν εκπλήσσει κανέναν ότι ο κ. Μητσοτάκης αφού για χρόνια εκμεταλλεύθηκε τυχοδιωκτικά τα ελληνοτουρκικά για να πλήξει την Αξιωματική Αντιπολίτευση, με την κατηγορία ότι αποτελεί «εθνική εξαίρεση» για την οποία «ο πατριωτισμός αποτελεί ξένη λέξη», προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι θα θέσει θέμα Θράκης στον κ. Ερντογάν, σήμερα που βρίσκεται στο εξωτερικό, κάνει στροφή 180 μοιρών. Ξεχνά την εμπρηστική, προεκλογικής χρήσεως, ρητορική του και φοράει το κοστούμι της μετριοπάθειας και της διπλωματίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες, δεν πρόκειται να τον ακολουθήσει στον δρόμο της εργαλειοποίησης και εκμετάλλευσης ευαίσθητων εθνικών θεμάτων για ψηφοθηρικούς και μικροκομματικούς λόγους.
Η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο και η απόφαση για ενεργοποίηση διαύλων επικοινωνίας με τη γείτονα αποτελούν θετικές εξελίξεις τις οποίες στηρίζουμε. Θα λειτουργήσουν υπέρ των συμφερόντων της Ελλάδας μόνο αν πραγματοποιούνται στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής για δέσμευση της Τουρκίας σε συγκροτημένο διάλογο, με προοπτική την Χάγη και σαφείς τις ελληνικές κόκκινες γραμμές. Αλλιώς η Τουρκία θα αξιοποιήσει τη συνάντηση για να προβάλλει διεθνώς τη χρήσιμη για τα δικά της συμφέροντα εικόνα διαλλακτικότητας και μετριοπάθειας, ώσπου να επανέλθει στην ένταση μόλις εξασφαλίσει αυτά που διεκδικεί.
Τρία κρίσιμα ερωτήματα:
Στο πλαίσιο αυτό, και πέρα από τους διθυραμβικούς τόνους των φιλικών της ΜΜΕ, αναμένουμε από την κυβέρνηση ενημέρωση για τα αποτελέσματα τόσο της συνάντησης όσο και της Συνόδου καθώς και απαντήσεις σε τρία συγκεκριμένα ερωτήματα:
1. Για ποιον λόγο ο κ Μητσοτάκης αλλάζει την πάγια θέση της χώρας και αναφέρεται στην νομική διαφορά μας με την Τουρκία για υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ, ως «γεωπολιτική»;
2. Διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση ευθέως από την Αμερικανική, προϋποθέσεις για την πώληση F16 στην Τουρκία ή εναποθέτει τις ελπίδες της αποκλειστικά στις καθόλα σημαντικές προσπάθειες στο Κογκρέσο; Έθεσε το θέμα ο κ. Μητσοτάκης στον Αμερικανό Πρόεδρο ή εξακολουθεί να περιορίζεται στο δόγμα του πιστού και δεδομένου συμμάχου;
3. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε πρωτοβουλία για επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Θα θέσει ο κ. Μητσοτάκης τη θετική ατζέντα και τις προϋποθέσεις της Ελλάδας σε αυτό το πλαίσιο;»