Η κούρσα για τη διαδοχή προς την κορυφή της πυραμίδας του Αρείου Πάγου ξεκίνησε και ο χρόνος πλέον – με κάθε επισημότητα – έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για την επιλογή νέου προέδρου και εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.
Ετσι, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης απέστειλε, όπως προβλέπεται από τον νόμο, κατάλογο που περιλαμβάνει 21 ονόματα ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις για την επιλογή στις κορυφαίες θέσεις της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα στάδια της διαδικασίας κατά το δυνατόν νωρίτερα και να είναι όλα έτοιμα με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους στα μέσα του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.
Οι 21 υποψήφιοι θα κληθούν – πιθανότατα εντός του τρέχοντος μήνα, πριν, δηλαδή κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές – κατά ομάδες σε ακρόαση από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά και από σχετική εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης.
Οι διαδικασίες για τη διαδοχή, κατά παράδοση, εκκινούν νωρίτερα, αλλά φέτος λόγω των δύο εκλογικών αναμετρήσεων που προηγήθηκαν, τον Μάιο και τον Ιούνιο, είχαν παγώσει.
Ετσι, μετά την αποχώρηση της προέδρου του Αρείου Πάγου Μαρίας Γεωργίου στο τέλος Ιουνίου λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, καθήκοντα προέδρου ασκεί ο αρχαιότερος, με βάση την επετηρίδα αρχαιότητας δικαστικών λειτουργών Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων, αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Νικόλαος Πιπιλίγκας, ενώ μετά και την αποχώρηση του Ισιδώρου Ντογιάκου καθήκοντα εισαγγελέως στο Θέμιδος Μέλαθρον εκτελεί η επίσης αρχαιότερη αντεισαγγελέας του δικαστηρίου Αριστέα Θεοδόση.
Και ενώ η κούρσα της διαδοχής τυπικά τώρα ξεκινά, η ονοματολογία για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, όπως άλλωστε… συνηθίζεται, έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα.
Οι υποψήφιοι
Ετσι, σε ό,τι αφορά την επιλογή για την προεδρία του Αρείου Πάγου, ισχυρή υποψηφιότητα, όπως αναφέρουν στα «ΝΕΑ» πηγές, έχουν οι δύο σημερινοί αντιπρόεδροι του Ανώτατου Δικαστηρίου Νικόλαος Πιπιλίγκας και Γεώργιος Χριστοδούλου, καθώς και οι αντιπρόεδροι Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και Μαρία Λεπενιώτη, οι οποίες με βάση τον νέο νόμο πληρούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις – όπως, βέβαια, και άλλοι συνάδελφοί τους αρεοπαγίτες – για την επιλογή τους στην κορυφή του δικαστηρίου που υπηρετούν.
Πολλά θα εξαρτηθούν, όπως λένε οι επαΐοντες, από την επιλογή της κυβέρνησης, αν, δηλαδή, θα θέλει να προχωρήσει στην επιλογή προέδρου με μονοετή θητεία ή προέδρου με μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα. Οι δύο αντιπρόεδροι Νικόλαος Πιπιλίγκας και Γεώργιος Χριστοδούλου αποχωρούν από το δικαστικό σώμα τον Ιούνιο του 2024 λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, ενώ οι δύο αρεοπαγίτες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Λεπενιώτη έχουν ακόμα άλλα δύο χρόνια στο δικαστικό σώμα και αποχωρούν τον Ιούνιο του 2025.
Οσον αφορά την κομβική θέση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ως ισχυρές υποψηφιότητες εμφανίζονται αυτές των αντεισαγγελέων Γεωργίας Αδειλίνη, Μαριάννας Ψαρουδάκη και Λάμπρου Σοφουλάκη, οι οποίοι σε περίπτωση επιλογής τους στην κορυφαία θέση της Ποινικής Δικαιοσύνης θα παραμείνουν σε αυτή για δύο χρόνια, μέχρι και τον Ιούνιο του 2025.
Σε κάθε περίπτωση οι κυβερνητικές επιλογές αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως συνήθως συμβαίνει, λόγω του θεσμικού βάρους των συγκεκριμένων θέσεων που θα κληθούν να υπηρετήσουν οι επιλεγέντες ανώτατοι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί.