Ο Φρέντι Μπελέρης είχε καταθέσει έφεση για την αποφυλάκιση του. Αν και έχει ήδη εκτίσει 62 μέρες στην φυλακή, ο δικαστής αποφάσισε να απορρίψει την έφεση και να μην μεταβάλλει το μέτρο της προφυλάκισης.
Οι δικηγόροι του Μπελέρη, όπως σε κάθε έφεση που έχουν καταθέσει μέχρι και σήμερα, ζήτησαν την αποφυλάκιση του με το μέτρο της παρουσίας στο αστυνομικό τμήμα, μια εξέλιξη που θα έλυνε και τον γόρδιο δεσμό της ορκωμοσίας του δημάρχου, όλες οι εφέσεις προσκρούουν στο επιχείρημα των δικαστών πως υπάρχει κίνδυνος διαφυγής του από τη χώρα.
Το παρόν στη δικαστική αίθουσα έδωσε και ο ίδιος ο Φρέντι Μπελέρης καθώς και η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κα Κωνσταντίνα Καμίτση. Όπως έχει γίνει γνωστό, οι επόμενες νομικές κινήσεις του Μπελέρη θα συνεχιστούν στο ανώτατο δικαστήριο της Αλβανίας.
Υπερψηφίστηκε τροπολογία για την απελευθέρωσή του
Τροπολογία με την οποία τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρης καθώς και για την προστασία των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, υπερψήφισε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Υπέρ της τροπολογίας επί της Έκθεσης του 2022 για την Αλβανία ψήφισαν 290 ευρωβουλευτές και κατά 260. Η τροπολογία υποστηρίχθηκε με τοποθετήσεις Ελλήνων βουλευτών από όλα τα κόμματα. Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται πως ερώτηση για την απαράδεκτη συνέχιση της προφυλάκισης από τις αλβανικές αρχές του Φρέντι Μπελέρη είχε καταθέσει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του.
Με την τροπολογία εκφράζεται η βαθιά ανησυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «για τη σύλληψη του εκλεγέντα Δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη τις παραμονές των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία και τη συνεχιζόμενη προφυλάκισή που παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας και του απαγορεύει να αναλάβει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος δήμαρχος». Επίσης, στην τροπολογία τονίζεται ότι το συγκεκριμένο θέμα «συνδέεται απόλυτα, με τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, με το περιουσιακό ζήτημα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στο Δήμο της Χιμάρας και τις κατηγορίες για παράνομες απαλλοτριώσεις από τις αλβανικές αρχές».