Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη με τον καύσωνα να σαρώνει την νότια Ευρώπη. Σύμφωνα με το BBC, οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε τμήματα της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Κροατίας και της Τουρκίας, ενώ σε τμήματα της Ιταλίας ενδέχεται να φτάσουν τους 48°C, αποτελώντας «πιθανώς τις θερμότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη», όπως αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος.
Ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος της ΕΕ Copernicus. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που οφείλονται στην αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος «δυστυχώς γίνονται το νέο φυσιολογικό», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).
Προβλήματα από τον καύσωνα
Οι περίοδοι έντονης ζέστης συμβαίνουν στο πλαίσιο των φυσικών καιρικών συνθηκών, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο γίνονται πιο συχνές, πιο έντονες και διαρκούν περισσότερο λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Οι τουρίστες στην Ευρώπη έχουν επηρεαστεί από τον καύσωνα. Στην Αθήνα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει στείλει ομάδες στην Ακρόπολη για να φροντίσουν τους επισκέπτες – λέγοντας ότι πολλοί έχουν ναυτία και ζαλάδα λόγω της ζέστης.
«Γι’ αυτό με τα φυλλάδια προσπαθούμε να τους ενημερώνουμε πού στον δήμο Αθηναίων υπάρχουν χώροι με κλιματισμό για να μπουν μέσα», δήλωσε η Μαρίνα Σταμάτη, εκπρόσωπος της οργάνωσης.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας σαραντάρης πέθανε από τη ζέστη αφού κατέρρευσε στη βόρεια Ιταλία – ενώ αρκετοί επισκέπτες της χώρας έχουν καταρρεύσει από θερμοπληξία, μεταξύ των οποίων και ένας Βρετανός έξω από το Κολοσσαίο στη Ρώμη. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους πολίτες να πίνουν τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα και να αποφεύγουν τον καφέ και το αλκοόλ, τα οποία αφυδατώνουν.
«Η ζημιά έγινε»
Οι Ιταλοί τουρίστες Andrea Romano και Michele La Penna δήλωσαν στο BBC ότι η γενέτειρά τους Potenza, τα Απέννινα όρη, έχει «πιο ανθρώπινες θερμοκρασίες» από τη Ρώμη. Πρέπει να κάνουμε κάτι για την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να γίνουμε πιο υπεύθυνοι. Η ζημιά έχει ήδη γίνει.
Πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Αλλά όχι μόνο η κυβέρνηση… Όλα ξεκινούν από τους ανθρώπους. Ο καθένας από εμάς πρέπει να κάνει κάτι: να χρησιμοποιεί λιγότερο πλαστικό, να μην χρησιμοποιεί το κλιματιστικό, να χρησιμοποιεί ηλεκτρικά αυτοκίνητα», δήλωσε ο Andrea.
Ο καύσωνας Κέρβερος – που ονομάστηκε από την Ιταλική Μετεωρολογική Εταιρεία από το τρικέφαλο τέρας που εμφανίζεται στην Κόλαση του Δάντη – αναμένεται να φέρει πιο ακραίες συνθήκες τις επόμενες ημέρες.
«Οι θερμοκρασίες μπορούν να φτάσουν τους 48 βαθμούς»
Η Ισπανία έχει πνιγεί σε θερμοκρασίες έως και 45°C, με την περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας να ξεκινά μια τηλεφωνική υπηρεσία βοήθειας για τους ανθρώπους που πλήττονται από τη ζέστη.
Σε χάρτη με τις υψηλές θερμοκρασίες στη νότια Ευρώπη καταγράφονται τιμές πάνω από τους 40°C. Συγκεκριμέν: Σεβίλλη (Ισπανία) 41 βαθμοί, Σαρδηνία 40 βαθμοί, Φότζια (Ιταλία) 42 βαθμοί, Σόφια (Βουλγαρία) 40 βαθμοί, Λάρισα (Ελλάδα) 41 βαθμοί.
Την Πέμπτη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος δήλωσε ότι οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φτάσουν τους 48 βαθμούς Κελσίου στα ιταλικά νησιά της Σικελίας και της Σαρδηνίας: «δυνητικά οι θερμότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη».
Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, το Met Office, δήλωσε νωρίτερα ότι αναμένει ότι οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν την Παρασκευή. Το BBC Weather λέει ότι σε μεγάλες εκτάσεις της νότιας Ευρώπης θα μπορούσαν να σημειωθούν θερμοκρασίες από τα χαμηλά έως τα μέσα της δεκαετίας του 40 – και ενδεχομένως υψηλότερες.
Ο «Κέρβερος» δίνει την σκυτάλη στον «Χάροντα»
Καθώς όμως ο Κέρβερος σβήνει, οι Ιταλοί μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο επόμενος καύσωνας -που ονομάστηκε Χάροντας από τον πορθμείο που παρέδιδε τις ψυχές στον κάτω κόσμο στην ελληνική μυθολογία- θα ανεβάσει τις θερμοκρασίες στους 43 βαθμούς Κελσίου στη Ρώμη και πιθανώς στους 47 βαθμούς Κελσίου στο νησί της Σαρδηνίας.
Αυτό το καλοκαίρι έχουν καταρριφθεί ρεκόρ θερμοκρασίας σε περιοχές του Καναδά και των ΗΠΑ, καθώς και σε ολόκληρη την Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Κίνας. Οι θερμοκρασίες της θάλασσας στον Ατλαντικό σημείωσαν υψηλά ρεκόρ, ενώ οι θαλάσσιοι πάγοι της Ανταρκτικής βρίσκονται στη χαμηλότερη έκταση που έχει καταγραφεί ποτέ. Και πρόκειται να γίνει ακόμα πιο θερμό.
Στον τροπικό Ειρηνικό αναπτύσσεται ένα καιρικό φαινόμενο που ονομάζεται Ελ Νίνιο. Τείνει να ανεβάζει τις θερμοκρασίες κατά περίπου 0,2°C κατά μέσο όρο. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά αν προσθέσουμε και το περίπου 1,1°C που η κλιματική αλλαγή έχει ανεβάσει τη μέση θερμοκρασία παγκοσμίως, τότε πλησιάζουμε επικίνδυνα στο όριο του 1,5°C που ο κόσμος έχει συμφωνήσει να προσπαθήσει να διατηρήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες κάτω από αυτό.
Πόσα άτομα πέθαναν από την ζέστη πέρυσι
Ήταν μια γεωλογική περίοδος γνωστή ως η Ειμαία, όταν υπήρχαν ιπποπόταμοι στον Τάμεση και η στάθμη της θάλασσας υπολογιζόταν ότι ήταν περίπου 5 μέτρα υψηλότερη.
Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι 61.672 άνθρωποι πέθαναν στην Ευρώπη εξαιτίας της ζέστης πέρυσι. Το Ινστιτούτο ISGlobal στη Βαρκελώνη – το οποίο ερευνά την παγκόσμια υγεία – δήλωσε ότι η Ιταλία είχε τους περισσότερους θανάτους που θα μπορούσαν να αποδοθούν στη ζέστη, με 18.010, ενώ η Ισπανία είχε 11.324 και η Γερμανία 8.173.
Ο φόβος είναι ότι η ζέστη θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ περισσότερους θανάτους αυτό το καλοκαίρι. Οι πόλεις της Ισπανίας με τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτων λόγω της ζέστης είναι η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, η Βαλένθια, η Σεβίλλη, η Μάλαγα, η Μούρθια, η Πάλμα ντε Μαγιόρκα και το Μπιλμπάο, σύμφωνα με την έρευνα της ISGlobal.
Χαμηλές οι θερμοκρασίες του Ιουλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Οι ειδικοί λένε ότι οι περίοδοι εξαιρετικά ζεστού καιρού γίνονται όλο και πιο συχνές. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ζέστη στη νότια Ευρώπη θα φτάσει σύντομα στο Ηνωμένο Βασίλειο – με το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμένει σε πιο δροσερό, σύμφωνα με τον Darren Bett του BBC Weather.
Το Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει έναν Ιούλιο που ήταν ελαφρώς πιο υγρός από το κανονικό, με θερμοκρασίες που μοιάζουν μάλλον χαμηλές. Αλλά αυτό έρχεται κυρίως σε αντίθεση με τον καιρό στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο, ο οποίος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ με σημαντική διαφορά – κάτι που, σύμφωνα με το Met Office, έφερε το «αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής».