Στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχουν μπει τουλάχιστον 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι που δήλωσαν το 2021 ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ καθώς ξεκίνησε εκτεταμένη ψηφιακή διασταύρωση στοιχείων, ώστε να ελεγχθεί ποιοι φοροδιαφεύγουν και ποιοι όντως έχουν χαμηλό εισόδημα.
Σύμφωνα την ΕΡΤ οι αριθμοί ουσιαστικά δείχνουν την εικόνα και προέρχονται από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2022, αποτυπώνοντας τα εισοδήματα του 2021.
Περίπου 3,75 εκατομμύρια είναι αυτοί που εμφανίζουν εισοδήματα μέχρι και 10.000 ευρώ. Ειδικότερα το 36,6% των φορολογουμένων και συγκεκριμένα 2.413.645 πολίτες έχουν εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ, ενώ το 20,3% των φορολογουμένων, ήτοι 1.343.890 πολίτες δηλώνουν εισοδήματα 5.000-10.000 ευρώ. Με αυτό το όριο οικογενειακού εισοδήματος εμφανίζονται ακόμα και οι οικογένειες με παιδιά.
Από εκεί και πέρα μένει μόνο ένα 24,8% των φορολογουμένων, δηλαδή 1.635.747 πολίτες να εμφανίζουν εισοδήματα 10.000 έως 20.000 ευρώ. Και στην Ελλάδα αυτοί που έχουν υψηλότερα εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ οικογενειακό είναι η μειοψηφία με ποσοστό μόλις 18,3%, δηλαδή 1.211.990 πολίτες.
Μεγάλης έκτασης ηλεκτρονική διασταύρωση
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μίλησε στον ΣΚΑΪ και τόνισε ότι προωθείται μία μεγάλης έκτασης ηλεκτρονική διασταύρωση. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που θα αξιοποιηθούν, αλλά και το σύνολο των πληροφοριών που καταφθάνουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από διάφορες πηγές και τα οποία αφορούν τα συναλλακτικά μας ήθη καθώς επίσης και τις συνήθειες, ουσιαστικά δηλαδή χρήση καρτών, ηλεκτρονικές αγορές, κινήσεις λογαριασμών κτλ. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της διασταύρωσης αναμένεται τον Σεπτέμβριο.
«Τρέχουμε ήδη για πρώτη φορά μία εκτεταμένη διασταύρωση στα εισοδήματα του περσινού έτους, οικογενειακά εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ είναι 3,7 εκατομμύρια δηλώσεις Τις τρέχουμε αυτή τη στιγμή με ό,τι άλλο στοιχείο έχουμε στη διάθεσή μας για δαπάνες, με σκοπό από το φθινόπωρο στις μεγαλύτερες περιπτώσεις από αυτές να τις βγάλουμε για έλεγχο. Οικογενειακό εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ και δαπάνες πολύ μεγαλύτερες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιλής
Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με POS, με τα οποία σε πραγματικό χρόνο θα γίνεται ο έλεγχος. Το μηχάνημα δε θα μπορεί να παίρνει χρήματα χωρίς να έχει κοπεί απόδειξη. Το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στο 2024.
Το ζητούμενο όπως ανέφερε και ο διοικητής της ΑΑΔΕ είναι να ακολουθηθούν τα στάδια και να προετοιμαστεί κατάλληλα το λογισμικό ώστε στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας να μην υπάρχει η δυνατότητα η συσκευή ανάγνωσης της κάρτας να ολοκληρώνει τη συναλλαγή χωρίς αυτόματα να έχει βγει η απόδειξη.
Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να βγει και η σχετική απόφαση.
ΑΦΜ στους ανήλικους από 12 ετών και άνω
Τέλος στο σχέδιο που έκανε λόγο ο κ. Πιτσιλής για χορήγηση με αυτόματο τρόπο ΑΦΜ στους ανήλικους από 12 ετών και άνω, υπάρχει μια συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και στόχος είναι να υιοθετηθεί μια αυτοματοποιημένη διαδικασία προκειμένου να μπορέσουν και οι ανήλικοι να αποκτήσουν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου με τη συμπλήρωση του 12 του έτους της ηλικίας τους.