Ο καύσωνας «Κλέων» που χτυπάει την Ελλάδα είναι τμήμα του καυτού κύματος που «λιώνει» τη νότια Ευρώπη, με την Ιταλία να έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό για 16 πόλεις.
Σε ισχύ παραμένει το Έκτακτο Δελτίο Καιρού της ΕΜΥ για τον «Κλέωνα». Σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίησή του, την Κυριακή θα υπάρξει μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας, ωστόσο νέο κύμα ισχυρότερου καύσωνα θα επηρεάσει την Ελλάδα από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
Ο καιρός την Κυριακή και τη Δευτέρα
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, «την Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς, στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στη Στερεά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου
γ. στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν κατά τόπους περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.
Τη Δευτέρα (17-7-2023) η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμη στα ανατολικά αλλά θα ανέβει στα δυτικά ηπειρωτικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και κατά τόπους στα δυτικά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου
γ. στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου».
Δείτε live την πορεία του «Κλέωνα»
Meteo: Αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικάνικης σκόνης την Κυριακή
Σύμφωνα με το Meteo, την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023 σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με ελαφρώς αυξημένες συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Υψηλή και έως πολύ υψηλή θα είναι η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 17 έως 34 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 19 έως 36-37, στη Δυτική Ελλάδα από 24 έως 39-41 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 20 έως 37-39, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 25 έως 37-39 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 38-39, στα νησιά του Αιγαίου και στη Βόρεια Κρήτη από 23 έως 33-34 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 38-40 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι με εντάσεις 5-6 μποφόρ και στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ.
Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και πτώση της θερμοκρασίας. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 36-37 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 33-35 βαθμούς.
Στους 44,2 βαθμούς Κελσίου έφτασε το θερμόμετρο στο Ελαφονήσι
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα σήμερα Σάββατο, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς.
33 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών, εκ των οποίων οι 7 κατέγραψαν μέγιστες άνω των 42 βαθμών Κελσίου, ενώ στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες ξεπέρασαν τους 44 βαθμούς Κελσίου.
Δείτε τις οκτώ περιοχές που κάηκαν
Θερμοκρασίες ρεκόρ αναμένονται στη νότια Ευρώπη
Σύμφωνα με τον Guardian, σε 16 πόλεις στην Ιταλία έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός. Η Ρώμη, η Φλωρεντία, η Μπολόνια είναι ανάμεσα στις περιοχές που έχουν επηρεαστεί από τον καύσωνα, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι στη Σικελία και τη Σαρδηνία οι θερμοκρασίες μπορεί σκαρφαλώσουν στους 49 βαθμούς Κελσίου, κάτι που θα σπάσει κάθε ρεκόρ στην Ευρώπη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κύμα καύσωνα έχει επηρεάσει επίσης τη Γαλλία και την Ισπανία.
Το βρετανικό Μέσο αναφέρεται στα περιστατικά λιποθυμιών που έγιναν γνωστά τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ιταλία, ενώ ένας εργάτης έχασε τη ζωή του κοντά στο Μιλάνο. Ο Guardian κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο κλείσιμο της Ακρόπολης λόγω του καύσωνα.
Το βρετανικό Μέσο υπογραμμίζει ότι υπάρχει φόβος για μεγάλες πυρκαγιές λόγω των ακραίων θερμοκρασιών, όπως άλλωστε συνέβη στο ισπανικό νησί Λα Πάλμα όπου κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους μετά το ξέσπασμα πυρκαγιάς.
Ο Guardian σημειώνει ακόμη ότι το φαινόμενο ονομάζεται ανεπίσημα «Κέρβερος», από τον μυθικό τρικέφαλο σκύλο που φύλαγε τις πύλες του Κάτω Κόσμου.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά αυτά τα ακραία φαινόμενα ισχυρότερα και πιο συχνά, δήλωσε ο Άλβαρο Σίλβααπό τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. «Μέχρι το 2050, περίπου ο μισός ευρωπαϊκός πληθυσμός μπορεί να αντιμετωπίζει υψηλό ή πολύ υψηλό κίνδυνο θερμικού στρες το καλοκαίρι», υποστήριξε ο επιστήμονας.