Κριτική άσκησε ο Παύλος Πολάκης με πολλούς αποδέκτες στην ομιλία του από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος αναφέρθηκε εκτενώς στους αιτίες της ήττας αλλά και στα επόμενα βήματα του κόμματος.
Η μη ουσιαστική συζήτηση για την ήττα του 2019, η αποδοχή όλο και πιο απολιτίκ επιλογών, οι καθημερινοί συμβιβασμοί όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση, οι χαμηλοί τόνοι σε μία σειρά κρίσεις της ΝΔ, όπως η πανδημία, οι φωτιές κοκ είναι κάποιοι από τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό το κακό αποτέλεσμα – σύμφωνα με τον κ. Πολάκη – που βέβαια «κανείς δεν περίμενε» γεγονός που αποτελεί «απόδειξη ότι είχαμε χάσει τη γείωση με την κοινωνία».
Αιχμές για τον τομέα διαφάνειας
Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμα στην υποτίμηση της δουλειάς της οποίας έκανε ο τομέας Διαφάνειας, στον οποίο ήταν υπεύθυνος, διερωτώμενος μεταξύ άλλων «ποιο ήταν το σήμα και το μήνυμα που δόθηκε στην κοινωνία, όταν 3 μόλις μήνες πριν από τις εκλογές αποφασίστηκε η αποδυνάμωση, αν όχι η διάλυση, του Τομέα Διαφάνειας;».
Ειδικότερα είπε: «Και τέλος, ποιο ήταν το σήμα και το μήνυμα που δόθηκε στην κοινωνία, όταν 3 μόλις μήνες πριν από τις εκλογές αποφασίστηκε η αποδυνάμωση, αν όχι η διάλυση, του Τομέα Διαφάνειας; Τη στιγμή μάλιστα, που ήμασταν πολύ κοντά στο να αποκαλύψουμε όλα τα στοιχεία από δύο ακόμη σκάνδαλα που διερευνά η Οικονομική Εισαγγελία: τη Λίστα Πέτσα και τον τρόπο που μεθοδεύθηκε, καθώς και την ανάθεση από το Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής της κατασκευής Δομών Φιλοξενίας Προσφύγων στα νησιά, υπόθεση που ήταν για διαβίβαση προς τον Εισαγγελέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς αφορά κοινοτικά κονδύλια.
Για να μην δημιουργήσω εσφαλμένες εντυπώσεις και για να μην γίνουν λάθος συνειρμοί, διευκρινίζω ότι ο Αλέξης δεν ήταν ενήμερος για τις έρευνες αυτές».
Αν και ο ίδιος σε δύο σημεία της τοποθέτησής του αναφέρθηκε με θετικό τρόπο στη συνεισφορά του Αλέξη Τσίπρα και φρόντισε να τον εξαιρέσει από αιχμές που άφησε για την τακτική του κόμματος, ωστόσο στην κριτική που έκανε στις επιλογές της Κουμουνδούρου δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να εξαιρεθεί και ο πρώην πρόεδρος, μιας και περιλαμβάνονταν σχεδόν το σύνολο του βηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον από το 2019 έως τις κάλπες του Μαΐου.
Για την υποψηφιότητά του
Αναφορικά με την υποψηφιότητά του ο Παύλος Πολάκης εξέφρασε τη διάθεσή του να συμμετέχει στην κούρσα διαδοχής, αλλά μόνο εάν αλλάξει ο οδικός χάρτης. Όπως είπε είναι επιτακτική ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσει σε βάθος του λόγους της ήττας και αυτό δεν μπορεί να γίνει με fast track διαδικασίες. Στην περίπτωση που η ΚΕ υιοθετήσει την πρόταση της πλειοψηφίας για εκλογή προέδρου τον Σεπτέμβριο, ο Παύλος Πολάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος.
Αναλυτικά δήλωσε: «Για να προχωρήσουμε μπροστά, θα πρέπει πρώτα και κύρια να κοιτάξουμε πίσω. Να κάνουμε σοβαρή και σε βάθος ανάλυση για το τι δεν κάναμε καλά, γιατί απομακρυνθήκαμε από τους πολίτες και τις ανάγκες της κοινωνίας. Αυτό δυστυχώς απαιτεί χρόνο. Και χρόνο έχουμε, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, επικαλούμενοι είτε τη ΔΕΘ, είτε τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είτε ακόμη και τον κίνδυνο περαιτέρω φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ από την δήθεν καθυστέρηση.
Συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές
Κανένα από αυτά τα επιχειρήματα δεν ευσταθεί:
α) στη ΔΕΘ (η οποία θα γίνει 3 μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, άρα έχει μικρή πολιτική σημασία) μπορεί να μας εκπροσωπήσει επαρκώς ο Σωκράτης, όπως έκανε και στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων,
β) οι διεργασίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες και τα ψηφοδέλτια θα κλείσουν στα τέλη Αυγούστου, άρα ο νέος/α Πρόεδρος δεν θα έχει συμμετοχή στην κατάρτισή τους και
γ) φθορά δεν προκαλούν οι επιπλέον δύο μήνες (θυμίζω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη Πρόεδρος της ΝΔ 4 ολόκληρους μήνες μετά την ήττα του κόμματός του τον Σεπτέμβριο του 2015 χωρίς αυτό να επηρεάσει τη μετέπειτα πορεία του…).
Φθορά θα προκαλέσει – αυτή τη φορά ίσως μη αναστρέψιμη – η εκ νέου αποφυγή ουσιαστικού διαλόγου τόσο για τα λάθη και τα αίτια της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ όσο και για την ταυτότητα, τις θέσεις, τη στρατηγική και την οργανωτική δομή του νέου κόμματος που όλοι υποστηρίζουμε ότι πρέπει να φτιάξουμε. Φθορά θα έχουμε, αν δεν αποσαφηνίσουμε ποιοι είμαστε, ποιους εκπροσωπούμε και ποια Ελλάδα θέλουμε να χτίσουμε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τόσο κρίσιμη φάση, που διαδικασίες fast track με χαρακτηριστικά καλλιστείων ή με επικέντρωση σε επίπλαστα ψευδο-διλήμματα (Κέντρο ή Αριστερά;) δεν πρόκειται να τον ανατάξουν.
Οι δηλώσεις στα ΜΜΕ