Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο που είναι επιφορτισμένη να αποφασίσει για τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην εκλογή νέου αρχηγού και οργάνων και σε ένα συνέδριο που θα αποφασίσει για την τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να μπορέσει να εμπνεύσει εκ νέου εμπιστοσύνη ως μία εναλλακτική πρόταση στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Στην κρίσιμη αυτή συνεδρίαση αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και για το πόσοι και ποιοι θα είναι τελικά οι διεκδικητές της ηγεσίας καθώς μετά την Έφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που ανακοίνωσαν επίσημα την υποψηφιότητά τους, το επικρατέστερο σενάριο είναι να ακολουθήσει και ο Νίκος Παππάς.
Ο Παύλος Πολάκης που επίσης το όνομά του έχει ακουστεί για την κούρσα της διαδοχής κρατάει προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά του, ενώ ο Διονύσης Τεμπονέρας θεωρείται ότι δεν θα «κατέβει» για την προεδρία μετά τη διαφωνία του με τον οδικό χάρτη που προτείνεται από την Πολιτική Γραμματεία.
Η πρόταση για τις εκλογές
Ο εν λόγω οδικός χάρτης που πλειοψήφησε στην Πολιτική Γραμματεία και θα κατατεθεί στην ΚΕ προβλέπει τη διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου στις 26-27 Αυγούστου, με τη σύνθεση του προηγούμενου, όπου αναμένεται να εγκριθούν οι υποψηφιότητες για την προεδρία, εκλογές στις 3 Σεπτεμβρίου και αν υπάρχουν πάνω από δύο υποψήφιοι θα στηθούν εκ νέου κάλπες στις 10 Σεπτεμβρίου, και σε κάθε περίπτωση πριν από τη ΔΕΘ.
Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή προέδρου θα έχουν όσοι είναι ή όσοι γίνουν μέλη του κόμματος μέχρι την ημέρα της πρώτης εκλογικής διαδικασίας. Τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο μετά τις αυτοδοικητικές εκλογές.
Στην πρόταση αυτή έχουν κατατεθεί διαφωνίες, με το σκεπτικό ότι προτεραιότητα είναι η πολιτική συζήτηση για τις αιτίες της ήττας αλλά και για το στίγμα που πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και επομένως η εκλογή ηγεσίας θα πρέπει να έπεται των αποφάσεων του συνεδρίου.
Η πρόταση Τεμπονέρα
Ο Διονύσης Τεμπονέρας που έχει εξαρχής διατυπώσει και δημόσια την διαφορετική του πρόταση, θα την καταθέσει εκ νέου στην ΚΕ. Ειδικότερα ο Τεμπονέρας προτείνει συνέδριο μετά τις αυτοδοικητικές με στόχο μία πλατιά και σε βάθος συζήτηση για τους λόγους της ήττας και τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.
Η πλατφόρμα Τεμπονέρα φαίνεται ωστόσο ότι θα μειοψηφήσει και την ΚΕ καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι το κόμμα δεν μπορεί να πάει ακέφαλο στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών και ότι η παράταση της εσωκομματικής συζήτησης μπορεί να προκαλέσει νέες τριβές.
Όσον αφορά τους υποψηφίους για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής τόσο η Έφη Αχτσιόγλου όσο και ο Ευκλείδης Τσακλώτος κινήθηκαν σε ενωτικούς τόνους, με την πρώτη να κάνει λόγο για ένα «κόμμα των πολλών» που καλείται να υπερασπιστεί την κοινωνική πλειοψηφία και τον δεύτερο να υπογραμμίζει ότι το κόμμα πρέπει να παραμείνει ένα «κομμάτι της Αριστεράς».
Στην ΚΕ και οι δύο θα καταθέσουν τις πλατφόρμες τους, όπου θα φανούν πιο καθαρά οι συγκλίσεις και οι διαφοροποιήσεις μεταξύ τους αλλά και ποιος συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη στήριξη. Εάν τελικά όπως όλα δείχνουν καταθέσει την υποψηφιότητά του και ο Νίκος Παππάς η συζήτηση θα στραφεί με πιο επιτακτικούς όρους στα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ στο Κέντρο, κάτι που ούτως ή άλλως δεν λείπει από το τραπέζι.
Ο ορίζοντας των αυτοδιοικητικών εκλογών στενεύει και η ΚΕ θα χρειαστεί να δώσει τον τόνο για το πώς θα κινηθεί το κόμμα στη νέα δύσκολη εκλογική μάχη, να αποφασίσει εάν θα επιδιώξει και κατά πόσο συνεργασίες και ποια «δυνατά χαρτιά» θα ρίξει στο τραπέζι, την ώρα που η ΝΔ έχει ήδη ανακοινώσει τους υποψήφιους Περιφερειάρχες και μέχρι τέλη Αυγούστου πρέπει να έχουν κλείσει τα ψηφοδέλτια.