Η Κίνα κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ ακραίας ζέστης με τον υδράργυρο να «σκαρφαλώνει» στους 52.2 βαθμούς Κελσίου στη πόλη Σανμπάο.
Η τελευταία υψηλότερη θερμοκρασία που είχε καταγραφεί στη Κίνα ήταν το 2015 στην περιοχή Αϊντίνγκ με το θερμόμετρο να «αγγίζει» τους 50.3 βαθμούς Κελσίου.
Παρατεταμένες περίοδοι υψηλών θερμοκρασιών στην Κίνα έχουν προκαλέσει πιέσεις στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και στις καλλιέργειες και εντείνονται οι ανησυχίες για πιθανή επανάληψη της ξηρασίας του περασμένου έτους, που ήταν η πιο σοβαρή των τελευταίων 60 ετών.
Η Κίνα δεν αντιμετωπίζει για πρώτη φορά μεγάλες διακυμάνσεις στις θερμοκρασίες με την αλλαγή των εποχών, αλλά αυτές γίνονται μεγαλύτερες.
Το ιστορικό αυτό ρεκόρ σημειώνεται μόλις έξι μήνες μετά από τις πολικές θερμοκρασίες που βίωσαν στην Ασιατική χώρα με θερμοκρασίες στους μείον 50.
Στις 22 Ιανουαρίου ο υδράργυρος «έσπασε» ένα ακόμα ρεκόρ: αυτό της χαμηλότερης θερμοκρασίας. Στη πόλη Μοχέ η θερμοκρασία έπεσε στους μείον 53, καταρρίπτοντας το προηγούμενο χαμηλό όλων των εποχών στην Κίνα που ήταν οι μείον 52,3 βαθμοί Κελσίου το 1969.
Από τον Απρίλιο, χώρες στην Ασία έχουν πληγεί από αρκετά κύματα ρεκόρ ζέστης, κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά τους να προσαρμοστούν στο ταχέως μεταβαλλόμενο κλίμα. Σύμφωνα με ειδικούς για το κλίμα, απομακρύνεται η επίτευξη του στόχου για τη διατήρηση μακροπρόθεσμα της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη εντός του ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου.
Αυτή την εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα επιδιώκουν να αναζωπυρώσουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι να πραγματοποιεί συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του Ζι Ζενχουά στο Πεκίνο.