Ανετοι και εξοικειωμένοι με τα διαδικτυακά τραπεζικά συστήματα είναι πλέον οι Ελληνες, καθώς η πανδημία σε μεγάλο ποσοστό άλλαξε τους τρόπους συναλλαγών σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και των ψηφιακών συναλλαγών.
Μικροί και μεγάλοι είναι πλέον πιο δεκτικοί σε σχέση με το παρελθόν, αν καιυπάρχουν ακόμα αναστολές και φόβοι. Ωστόσο, όσο οι Ελληνες βάζουν την καθημερινότητά τους τις διαδικτυακές συναλλαγές εξοικειώνονται, αν και συνειδητοποιούν περισσότερο τον κίνδυνο για διαδικτυακέςαπάτες και ζητούν περισσότερες εκπαιδευτικές εκστρατείες σχετικά με το θέμα.
Η τελευταία έρευνα της FocusBari με αντικείμενο «Πώς νιώθουν οι Ελληνες για τα οικονομικά τους» δείχνει ότι το 48% των Ελλήνων,ανεξαρτήτως ηλικίας, χρησιμοποιεί με μεγαλύτερη άνεση τα διαδικτυακά τραπεζικά συστήματα, ενώ μόλις δύο στους δέκααντιστέκονται ακόμα ή νιώθουν ανασφάλεια. Οι άνδρες δηλώνουν πιο σίγουροι από τις γυναίκες με την αναλογία να είναι 50% και 40% αντίστοιχα, ενώ σχεδόν για το σύνολο των ηλικιών από 34 ετών και άνω, ο ένας στους δύο Ελληνες δεν έχει καμία ανασφάλειαστο να χρησιμοποιείτην ηλεκτρονική τραπεζική για τις συναλλαγές του.
Η γνώση πάντως κάνει τους περισσότερους να αναγνωρίζουν τους κινδύνους, καθώς πάνω από έξι στους δέκα θεωρούν ότι είναι εύκολο να πέσει κανείς θύμα απάτης, με τις γυναίκες να είναι πιο συντηρητικές σε σχέση με τους άνδρες σε ποσοστό 69% όπως και τους άνω των 45 ετών καταναλωτές. Η γνώση αυτή κάνει τους Ελληνες να είναι πιο προσεκτικοί στις συναλλαγές τους μεπλαστικό χρήμα και μάλιστα όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 6.210 ατόμων ηλικίας από 18 έως 64 ετών, τον περασμένο Ιούνιο, το 73% προσπαθεί να ελέγχει τακτικά τις κινήσεις στους λογαριασμούς για ύποπτες συναλλαγές με μόλις το 7% να δηλώνει ότι δεν το κάνει.
Και σε αυτή την περίπτωση οι γυναίκες φαίνεται ότι είναι πιο προσεκτικές από τους άνδρες σε ποσοστό 74% έναντι 71%, ενώ αν κανείς εξετάσει τις ηλικίες οι μεγαλύτεροι είναι οι πιο προσεκτικοί με τους άνω των 55 ετών να ελέγχουν τους λογαριασμούς για πιθανή απάτη σε ποσοστό 83%.
Η εξοικείωση με τις διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές έχει ταυτόχρονα γεννήσει την ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση. Πάνω από επτά στους δέκα Ελληνες (74%) αισθάνονται την ανάγκη για περισσότερες εκστρατείες ευαισθητοποίησης σχετικά με απάτες ή υποκλοπές στις οποίες μπορεί να πέφτουν θύματα, εστιάζοντας ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες που δεν είναι πολύ εξοικειωμένες με τα διαδικτυακά συστήματα.
Οι γυναίκες πιο επιφυλακτικές
Εντούτοις, αν και η ηλεκτρονική τραπεζική κερδίζει συνεχώς έδαφος και χρήστες στην Ελλάδα δεν ισχύει το ίδιο και για τα κρυπτονομίσματα, που όπως φαίνεται είναι μια έννοια με την οποία οι Ελληνες δεν είναι ακόμα πλήρως εξοικειωμένοι. Οπως απαντούν στην έρευνα της FocusBari, τα κρυπτονομίσματα είναι ένα θέμα που μπερδεύει πολύ τους Ελληνες καθώς ο ένας στους δύο δεν κατανοεί ή δεν τα εμπιστεύεται πλήρως.
Οι γυναίκες είναι πιο επιφυλακτικές από τους άνδρες σε ποσοστό 55% και 42% αντίστοιχα και αυτό κάνει όλους να εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι για το τι θα συμβεί στο μέλλον και για το αν πρέπει ή όχι να ενσωματώσουν κρυπτονομίσματα στην καθημερινή τους ζωή. Μάλιστα, όπως λένε, η άγνοια και οι ανεύθυνες φήμες ίσως είναι οι κύριοι λόγοι που οι Ελληνες δεν εμπιστεύονται τα κρυπτονομίσματα, με το 39% να συμφωνεί ότι τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin είναι απλά μια μόδα και το 6% να είναι πρόθυμο να εγκαταλείψει τον τραπεζικό του λογαριασμό και να χρησιμοποιήσει αντ’ αυτού κρυπτονομίσματα.