Σε 30 Κέντρα Υγείας της χώρας έχουν μετακινηθεί 191 άτομα των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την ολοκλήρωση της ταχύρρυθμης εκπαίδευσής τους, εξασφαλίζοντας έτσι την 24ωρη κάλυψη των ασθενοφόρων.
Εν τω μεταξύ, σε νησιωτικούς τουριστικούς «κόμβους» τοποθετούνται και μοτοσικλετιστές διασώστες για την παροχή άμεσης και εξιδεικευμένης προνοσοκομειακής φροντίδας, ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ» σε κάθε ένα από τα σημεία του χάρτη που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των ζωνών άμεσης ενίσχυσης έχουν ήδη τοποθετηθεί τρία μέλη από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αναλαμβάνοντας τον ρόλο του οδηγού ασθενοφόρου.
Σε αυτή τη φάση δεν συμμετέχουν μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος, παρότι η συμβολή τους προβλέπεται από τη σχετική ΠΝΠ, καθώς κρίθηκε ότι εν μέσω καλοκαιριού και υπό την απειλή πυρκαγιών – όπως αυτή που ξέσπασε στην Αττική -, δεν υπήρχαν περιθώρια για τον «δανεισμό» προσωπικού. Προτεραιότητα δόθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε εκείνα τα σημεία της επικράτειας όπου απουσιάζουν σταθμοί του ΕΚΑΒ. Σε αυτές τις γεωγραφικές περιοχές το κενό καλύπτουν παραδοσιακά τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας που κατά κανόνα στελεχώνονται από έναν μόνο οδηγό (σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπήρχε καν οδηγός) και ένα μέλος του υγειονομικού προσωπικού.
Στο πλαίσιο αυτό, άτομα των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν ήδη κατευθυνθεί σε 30 Κέντρα Υγείας της χώρας, από την Καβάλα, τα Ιωάννινα και την Πρέβεζα, έως την Κύθνο, τη Σίφνο, τη Σέριφο, την Πάτμο, τα Σφακιά κ.ο.κ, για να συρρικνώσουν τη… μαύρη τρύπα.
Στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται η μετακίνηση και άλλων ατόμων από τις Ενοπλες Δυνάμεις, εφόσον προκύψει ανάγκη και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους, με στόχο να διατηρηθούν οι ενισχυμένες δυνάμεις άμεσης βοήθειας έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας για το θέμα είπε πως: «άτομα από τις Ενοπλες Δυνάμεις θα συνδράμουν σε συνολικά 61 νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές».
Σημαντική λεπτομέρεια στον στρατηγικό σχεδιασμό είναι πως παρότι τα Κέντρα Υγείας υπάγονται στη διοίκηση των Υγειονομικών Περιφερειών, με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο επιχειρησιακός συντονισμός (και) των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας γίνεται εφεξής από το ΕΚΑΒ δημιουργώντας έτσι έναν στρατηγικό «κεντρικό πυρήνα».
Παράλληλα όμως, κενά και ελλείψεις μετρούν και αρκετά νησιά όπου διαθέτουν σταθμό του ΕΚΑΒ, εν τούτοις οι διασώστες δεν επαρκούν για να καλύψουν το σύνολο των βαρδιών. Για να καλυφθεί η 24ωρη βάρδια ενός ασθενοφόρου είναι απαραίτητο να υπηρετούν 10 διασώστες, όμως το αριθμητικό αυτό κριτήριο δεν εκπληρώνεται σε αρκετά σημεία του χάρτη, με αποτέλεσμα οχήματα να παραμένουν παροπλισμένα λόγω έλλειψης προσωπικού. Συνεπώς, οι μετακινήσεις 150 – 200 διασωστών του ΕΚΑΒ από την ηπειρωτική χώρα στα νησιά λειτουργούν ανακουφιστικά.
Σε τουριστικά σημεία
Σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα αλλεπάλληλα περιστατικά καθυστερήσεων σε κομβικά τουριστικά σημεία βρίσκονται ήδη από χθες μοτοσικλετιστές διασώστες. Αναλυτικότερα, ένας μοτοσικλετιστής έχει μετακινηθεί σε Σύρο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα θα ενισχυθούν με μηχανές του ΕΚΑΒ η Πάρος και η Ρόδος.
Εν τω μεταξύ υπεγράφη χθες από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο πλαίσιο της κάλυψης των αναγκών για επιπλέον ενίσχυση του ΕΚΑΒ απόφαση για πρόσληψη 250 ατόμων με συμβάσεις δύο ετών ως επικουρικό προσωπικό πληρωμάτων ασθενοφόρων στην Αττική, μέσω της πλατφόρμας της 1ης ΥΠΕ, η οποία ενεργοποιείται σήμερα και θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 28 Ιουλίου.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία για πρόσληψη 280 ατόμων μόνιμου προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ, η οποία είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη ηγεσία.