Οι αρχές που έχουν εγκατασταθεί από τη ρωσική κυβέρνηση στην Κριμαία διέκοψαν την κυκλοφορία στη γέφυρα που συνδέει την κατεχόμενη χερσόνησο με τη Ρωσία μετά την επίθεση που προκάλεσε την κατάρρευση τμημάτων της νωρίς χθες, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους. Πηγή πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφερε ότι η SBU – η υπηρεσία ασφαλείας της χώρας – και οι ναυτικές της δυνάμεις βρίσκονται πίσω από την επίθεση. O ρώσος πρόεδρος δήλωσε χθες το βράδυ ότι το υπουργείο Αμυνας της χώρας του προετοιμάζει προτάσεις για μια απάντηση στην επίθεση αυτή.
Πρόκειται για τη δεύτερη ουκρανική επίθεση στη γέφυρα μήκους 19 χιλιομέτρων – η οποία εγκαινιάστηκε από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν το 2018 – προκαλώντας άλλο ένα ταπεινωτικό πλήγμα στο κύρος του Κρεμλίνου και πιθανώς στην ικανότητά του να τροφοδοτεί στρατεύματα που κατέχουν τις νότιες περιοχές της Ουκρανίας.
Ο εκπρόσωπος της SBU, Αρτέμ Ντεχτιαρένκο, δήλωσε: «Προς το παρόν, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον πώς ένα από τα σύμβολα του καθεστώτος Πούτιν απέτυχε για άλλη μια φορά να σηκώσει το στρατιωτικό βάρος». Ο επικεφαλής της ειδικής υπηρεσίας, Βασίλ Μαλιούκ, πρόσθεσε ότι οι κανόνες του διεθνούς δικαίου, η ανάλυση της επιχειρησιακής κατάστασης και οι παραδόσεις του πολέμου επιτρέπουν την αποκοπή των δρόμων εφοδιασμού του εχθρού.
«Εκτακτη ανάγκη»
Ο Σεργκέι Ακσιόνοφ, ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της Κριμαίας, γνωστοποίησε ότι η γέφυρα, μέσω της οποίας διεξάγεται οδική και σιδηροδρομική κυκλοφορία, έκλεισε λόγω «έκτακτης ανάγκης». Ο Βιατσεσλάβ Γκλαντκόφ, κυβερνήτης της Περιφέρειας Μπέλγκοροντ της Ρωσίας που συνορεύει με την Ουκρανία, δήλωσε ότι ένας άνδρας και μια γυναίκα από την περιοχή σκοτώθηκαν στην έκρηξη. Η 14χρονη κόρη τους νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο.
Το Mash, ένα διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο με στενούς δεσμούς με τη ρωσική αστυνομία, δημοσίευσε βίντεο που δείχνουν ότι ένα άνοιγμα στη γέφυρα είχε καταρρεύσει και ένα άλλο είχε αρχίσει να βυθίζεται στα νερά του στενού του Κερτς. Ανέφερε ότι οι ερευνητές βρήκαν ίχνη από τζετ σκι κοντά στο σημείο της έκρηξης και ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία είχε αρχίσει να χρησιμοποιεί υποβρύχια drones που μεταφέρουν εκρηκτικά.
Η γέφυρα είχε υποστεί ζημιές σε επίθεση τον περασμένο Οκτώβριο που ανάγκασε τις ρωσικές αρχές να την κλείσουν προσωρινά για επισκευές. Η Ουκρανία δεν ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για αυτό το χτύπημα, αν και την περασμένη εβδομάδα η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας Χάνα Μάλιαρ το χαρακτήρισε ως «το πρώτο χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας με στόχο να σπάσει την επιμελητειακή αλυσίδα των Ρώσων».
Ο ανεφοδιασμός
Στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Telegram πολλά βίντεο φάνηκαν να δείχνουν την έκρηξη πριν από την ανατολή του ηλίου, ενώ άλλα έδειχναν καπνό να υψώνεται από τη γέφυρα, ένα θρυμματισμένο όχημα και αυτοκίνητα να σχηματίζουν ουρές για χιλιόμετρα. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, κατηγόρησε την Ουκρανία για την επίθεση. «Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι αυτό είναι έργο του καθεστώτος του Κιέβου» είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. «Παραμένουμε προετοιμασμένοι να αποτρέψουμε να ξανασυμβούν παρόμοιες τραγωδίες».
Η γέφυρα αποτελεί κρίσιμο σύνδεσμο μεταξύ της Ρωσίας και των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών και χρησιμοποιείται για τη μεταφορά στρατευμάτων, τανκς και άλλων στρατιωτικών προμηθειών για τις δυνάμεις εισβολής του Κρεμλίνου που πολεμούν στη Νότια Ουκρανία. Η μόνη άλλη οδός ανεφοδιασμού είναι μέσω της λεγόμενης «χερσαίας γέφυρας» που δημιούργησε η Μόσχα εισβάλλοντας και καταλαμβάνοντας τις νότιες ουκρανικές περιοχές Ντόνετσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, τις οποίες ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι «προσάρτησε» τον Σεπτέμβριο. Αλλά αυτή η διαδρομή είναι στενή και γεμάτη προκλήσεις, καθώς οι ουκρανικές ταξιαρχίες εστιάζουν την προσοχή τους στην προσπάθεια να αποκόψουν τη γέφυρα στην αντεπίθεσή τους.