Ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα γεγονότα των τελευταίων χρόνων στην εκπαίδευση είναι αδιαμφησβήτητα η ρομποτική. Η μικρή μας χώρα έχει καταφέρει να διαπρέψει στους μεγάλους διαγωνισμούς και αυτό από μόνο του μόνο χαμόγελα μπορεί να φέρει για το μέλλον της νέας γενιάς που δεν εξαντλείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτό το φιλόδοξο ρεύμα κινείται και το Πλαίσιο που έχει εντάξει σταθερά στο πρόγραμμά του δράσεις υπέρ της ενίσχυσης των εκπαιδευτικών δομών, ώστε να έχουν οι νέοι πρόσβαση στο μαγικό κόσμο της τεχνολογίας. Στόχος είναι να μάθουν όχι μόνο να καταναλώνουν τεχνολογία αλλά να γνωρίσουν τις άπειρες δυνατότητές της, να μάθουν να την παράγουν διευρύνοντας έτσι τα πεδία εφαρμογής της αλλά και τους μαθησιακούς τους ορίζοντες.
Στο πλαίσιο λοιπόν του Plaisiobots, έχουμε δει την αγωνιστική ομάδα ρομποτικής από παιδιά συνεργατών της Πλαίσιο να κερδίζει το Χρυσό Μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής (IROC) το 2021 αλλά και τον επόμενο διαγωνισμό με συμμετοχή περισσότερων από 60 ομάδων μαθητών και φοιτητών από όλη την Ελλάδα και τις πρωτότυπες ιδέες τους για ρομποτικά prototypes.
Σε αυτόν τον 1ο open call Διαγωνισμό Ρομποτικής & Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, “Plaisiobots: The Race”, οι τρεις πρώτες ομάδες κέρδισαν ένα μοναδικό ταξίδι στη σχολή-σύμβολο της καινοτομίας που δεν είναι άλλο από το Πανεπιστήμιο MIT και ξεναγήθηκαν σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στη high tech Βοστώνη.
Στο“Plaisiobots: The Race 2.0”, που ξεκίνησε τον προηγούμενο Οκτώβριο, το ζητούμενο ήταν πώς η ρομποτική συνδράμει στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Εκεί, παιδιά από 16 πόλεις, με συμμετοχή περισσότερων από 600 μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, διαγωνίστηκαν για την επόμενη φάση όπου σε αυτήν το 1/3 κατάφεραν να μπουν στην κούρσα της διεκδίκησης για το μεγάλο έπαθλο του διαγωνισμού που ήταν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ελβετία και το CERN.
Στον τελευταίο αυτό διαγωνισμό που στόχο είχε να φέρει πιο κοντά τους μαθητές στις φυσικές επιστήμες, στη ρομποτική, στον προγραμματισμό και φυσικά στον αυτοματισμό, δόθηκε η ευκαιρία στους μικρούς μας φίλους να γίνουν για λίγο μηχανικοί και να δώσουν μορφή στη φαντασία και δημιουργικότητά τους. Αυτό άλλωστε γεννάει την καινοτομία και την επόμενη ημέρα για ένα smart living.
Μία τέτοια δράση είχε διάφορα στάδια και αρκετή οργάνωση για να δώσει τα κατάλληλα εργαλεία στους συμμετέχοντες. Από τον προηγούμενο Νοέμβριο, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα online θεωρητικά εκπαιδευτικά σεμινάρια προγραμματισμού με την παγκόσμια πρωταθλήτρια ρομποτικής Διάνα Βουτυράκου, κάνοντας ασκήσεις και τεστ στα οποία και αξιολογήθηκαν. Βάσει αυτών λοιπόν, περισσότεροι από 200 μαθητές πέρασαν στην επόμενη και πρακτική φάση του διαγωνισμού.
Έτσι λοιπόν τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, 58 ομάδες προπονήθηκαν αναλόγως και ετοίμασαν τα project τους με τη βοήθεια των συνεργαζόμενων κέντρων ρομποτικής. Τελικός στόχος όλων να δημιουργηθεί ένα ρομποτικό πρωτότυπο από κάθε ομάδα (μαζί με το business plan) που θα απαντούσε στο εξής: «Πώς τα ρομπότ βελτιώνουν τη ζωή του ανθρώπου».
Στον τελικό που έλαβε χώρα στις 9 Ιουλίου, στο χώρο του ArtFactory στον Ταύρο, υπήρξαν δύο φάσεις όπου στην πρώτη παρουσίασαν όλες οι ομάδες τα πρωτότυπά τους, ενώ στη δεύτερη φάση οι 10 διακριθείσες, που κρίθηκαν από τους Σουζάνα Θεοδωρίδου – Head of Business, Startup Pathways, Νίκο Λάριο – Δρ. ΤΠΕ στην Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Ε.ΔΙ.Π. ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ και Κώστα Καρπούζη – Επίκουρο Καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έτρεξαν τον μεγάλο τελικό.
Τι συνέβη εκεί;
Χρυσή αναδείχθηκε η ομάδα Robohandy από το Αγρίνιο, που παρουσίασε ένα προσθετικό Ρομποτικό χέρι σε φυσικό μέγεθος, που λειτουργεί από το χρήστη του με φωνητικές εντολές. Στη δεύτερη θέση, η πατρινή ομάδα FA Project που δημιούργησε ένα σύστημα ελέγχου παροχής βοηθειών για κτηνοτρόφους και καλλιεργητές, με στόχο τη μείωση της σπατάλης και την αρτιότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Στην τρίτη θέση, η ομάδα Trainer Eyes από τις Σέρρες, με το σύστημα εκπαίδευσης των μυών των ματιών που απευθύνεται σε άτομα με στραβισμό.Τόσο η 2η όσο και η 3η ομάδα κέρδισαν από μία δωροεπιταγή 1000 ευρώ.
Λόγω του υψηλού επιπέδου των συμμετεχόντων στο “Plaisiobots: Race 2.0”, δόθηκαν και 3 special βραβεία. Ξεκινώντας από το Βραβείο Μηχανικής στους “The Translators”, για το ρομποτικό χέρι που μεταφράζει κείμενο στη νοηματική γλώσσα, συνεχίζοντας με το Βραβείο Καινοτομίας στους “Robotify”, για ένα eco-σύστημα θέρμανσης σπιτιού που αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια, και κλείνοντας με το Βραβείο Προγραμματισμού στους “FireFlies”, για το αυτόματο drone αεροπυρόσβεσης, με αναγνώριση πυρκαγιάς και ρίψη σφαιρών νερού.
Το μέλλον προβλέπεται ρομποτικό και σίγουρα πολύ συναρπαστικό, για αυτό πλαισιο-θείτε. “To Infinity and Beyond!”