Οι φωτιές και η ψήφος αποδήμων δίνουν τον ρυθμό της αντιπαράθεσης στο πολιτικό σκηνικό, λειτουργώντας για την κυβέρνηση ως δύο «ασκήσεις» με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα με τη δύσκολη «άσκηση» (αποτελεσματικότητας) στο πύρινο μέτωπο της Ρόδου, το οποίο δοκιμάζει έντονα ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό, υπάρχει η άσκηση πολιτικής συναίνεσης για την άρση κάθε περιορισμού στο δικαίωμα των εκτός επικράτειας Ελλήνων να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολιτικοί αρχηγοί θα βρεθούν σε λίγη ώρα στη Βουλή, ώστε να παρέμβουν στη συζήτηση του νομοσχεδίου, το οποίο έχει διασφαλισμένη ευρεία πλειοψηφία. Και αυτό γιατί στην κυβερνητική πλευρά συντάσσονται παρά τις επιμέρους ενστάσεις τους το ΠΑΣΟΚ, η ΝΙΚΗ, οι Σπαρτιάτες, η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ διαφωνούν.
Επιστροφή
Εκτός απροόπτου στην αίθουσα της Ολομέλειας θα βρεθούν τόσο ο πρωθυπουργός (στις 13:00) όσο και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος καθώς και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση, δεδομένου ότι προδιαγράφεται επιστροφή στους αντιπολιτευτικούς ρυθμούς. Ήδη για τις φωτιές «φουντώνει» η κριτικής για τις ευθύνες. Κατά την Κουμουνδούρου «κατέρρευσαν οι μεγαλοστομίες» περί ετοιμότητας, ενώ για «μεγάλες ευθύνες» που πρέπει να αποδοθούν μίλησε ο Ανδρουλάκης.
Σε αυτή την πρώτη – μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης – παρέμβαση του Μητσοτάκη στη Βουλή προδιαγράφονται αναφορές του για την εν εξελίξει μάχη στα πύρινα μέτωπα. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται μεταξύ του Μαξίμου και του κτιρίου «Φάρος» (της Πολιτικής Προστασίας) τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο δεν έχει προβεί σε δημόσιες δηλώσεις. Είναι βέβαιο ότι σήμερα θα υπάρξουν στοχευμένες αναφορές του για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα, για τις επιχειρησιακές ενέργειες και την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.
«Συναινετικός»
Πάντως η κυβέρνηση δεν θέλει η συζήτηση να ξεφύγει από το αντικείμενο του νομοσχεδίου. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να εμφανίσει «συναινετικό» πρόσωπο, μπροστά σε μία εκκρεμότητα μισού αιώνα, που επιλύεται και αναμένεται να εφαρμοστεί στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024.
Σε πολιτικό επίπεδο εξάλλου το Μαξίμου έχει δώσει οδηγία στα κυβερνητικά στελέχη για εγρήγορση και κινητοποίηση σε όλα τα μέτωπα – τα έκτακτα και εκείνα της κυβερνητικής «κανονικότητας». Από το πρωθυπουργικό επιτελείο ξορκίζουν τις αχρείαστες δηλώσεις, όσο η διαχείριση της κρίσης είναι σε πλήρη εξέλιξη, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουν να δείξουν εικόνα παύσης του κυβερνητικού έργου.