Λίγο πριν τις 16.00 της Δευτέρας 24 Ιουλίου, ο συνασπισμός του Βενιαμίν Νετανιάχου ψήφισε τον βασικό νόμο για τη δικαστική μεταρρύθμιση στη τελική ψηφοφορία, την οποία όμως μποϊκόταρε σύσσωμη η αντιπολίτευση.
64 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νόμου και μηδέν ψήφισαν κατά, καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Υπενθυμίζεται ότι η μεταρρύθμιση έχει ως στόχο να καταργήσει τη δυνατότητα της δικαστικής εξουσίας να αποφαίνεται επί του «εύλογου χαρακτήρα» των κυβερνητικών αποφάσεων. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση θα είναι ανεξέλεγκτη γι΄ αυτό και η Haaretz κάνει λόγο για «δικαστικό πραξικόπημα».
Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich είχαν ζητήσει τη τελευταία στιγμή να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.
Ακριβώς εκείνη τη στιγμή 20.000 εξαγριωμένοι διαδηλωτές περίμεναν έξω από την Κνέσετ στην Ιερουσαλήμ, φωνάζοντας «δημοκρατία ή εξέγερση».
Οι διαδηλωτές στην Ιερουσαλήμ είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην Κνεσέτ ήδη από το πρωί, έχοντας περάσει τη προηγούμενη νύχτα σε κάμπινγκ που έστησαν στο πάρκο Sacher.
Καθώς προσπαθούσαν να πλησιάσουν το κτήριο του κοινοβουλίου του Ισραήλ, αντιμετώπισαν έφιππους αστυνομικούς και κανόνια νερού. Τα συγκεκριμένα μέσα της αστυνομία βαράνε απευθείας πάνω σε διαδηλωτές, προκαλώντας τραυματισμούς.
Ο επίτροπος της αστυνομίας Κόμπι Σαμπτάι είχε προειδοποιήσει στο Channel 12 News ότι η αστυνομία ετοιμάζεται να αποτρέψει μια εισβολή στη Κνεσέτ από διαδηλωτές. «Υπάρχει πιθανότητα [διάρρηξης]. Είμαστε έτοιμοι να το αποτρέψουμε. Επιτρέπουμε διαμαρτυρίες, αλλά υπάρχουν γραμμές που δεν μπορούν να ξεπεραστούν».
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται – πρώην στελέχη της Μοσάντ ανάμεσα στου διαδηλωτές
Στις 17:00 ήταν προγραμματισμένη νέα πορεία διαμαρτυρίας που θα αναχωρούσε από το πάρκο Sacher στην Ιερουσαλήμ προς την κεντρική σκηνή κοντά στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Στη διαδήλωση μάλιστα, όπως αναφέρουν τα ισραηλινά ΜΜΕ συμμετέχουν κορυφαία στελέχη των επιχειρήσεων και πρώην ανώτερα στελέχη των οργανισμών ασφαλείας.
Μεταξύ άλλων, στη διαμαρτυρία θα συμμετείχαν ο πρώην επικεφαλής της Shin Bet Nadav Argaman, ο πρώην υπουργός Άμυνας Moshe Ya’alon, ο πρώην αρχηγός του επιτελείου του Στρατού Dan Halutz, ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ Tamir Pardo και οι επιχειρηματικοί παράγοντες Harel Vizel, Gil Agmon και Yishai Davidi.
Στο μενού των διαδηλώσεων δεν έλειψε πορεία διαμαρτυρίας μπροστά από τη Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ και μια άλλη διαδήλωση στον κόμβο Kaplan του Τελ Αβίβ.
Επιπλέον, το απόγευμα ήταν προγραμματισμένες διαδηλώσεις στο Horev Center στη Χάιφα, στον κόμβο Karkur και στον κόμβο Goma, στον κόμβο Beit Yanai και μια άλλη διαμαρτυρία στο Carmiel.
«Ντροπή του σιωνισμού»
Ο πρώην εισαγγελέας του Ισραήλ, Μοσέ Λαντόρ, μιλώντας σε διαδήλωση στην Ιερουσαλήμ κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι «διεξήγαγε άγριο και επιβλαβή αγώνα ενάντια στο κράτος που τον δίκασε – την υπόθεση Νετανιάχου εναντίον του κράτους του Ισραήλ».
Ο Λάντορ είπε ότι «αν ο Νετανιάχου τα καταφέρει, θα ντροπιάσει το σιωνιστικό όραμα. Εάν δεν σταματήσουμε αυτή τη νομοθεσία, το επίτευγμα που έχουμε εδώ για ένα προηγμένο δυτικό κράτος θα πληγεί».
Πρόσθεσε ότι «αν ο Νετανιάχου καταφέρει να πραγματοποιήσει το δικαστικό πραξικόπημα – το όνομά του θα είναι που θα συνδεθεί με την καταστροφή του κράτους όπως το ξέρουμε».
Σας παρακαλώ μην αφήνετε το στράτευμα
Ίσως από τις πλέον ανησυχητικές όψεις αυτής της εξέλιξης είναι ότι στελέχη των ενόπλων δυνάμεων είχαν προειδοποιήσει ότι θα αρνηθούν να υπηρετήσουν –όντας έφεδροι- εάν ψηφιζόταν ο νόμος.
Εκατοντάδες έφεδροι του ισραηλινού στρατού, δήλωσαν ότι θα σταματήσουν να εμφανίζονται στην υπηρεσία, μετά την ψηφοφορία στην Κνεσέτ. Ήδη το Σάββατο 22 Ιουλίου περίπου 10.000 έφεδροι είχαν προειδοποιήσει ότι θα ανέστελ θα ανέστειλαν την εθελοντική τους υπηρεσία εάν η κυβέρνηση Νετανιάχου προωθήσει τη νομοθεσία της για τη δικαστική αναθεώρηση.
Tη Παρασκευή 21 Ιουλίου, τουλάχιστον 1.142 έφεδροι της Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσαν ότι δεν θα παρουσιάζονταν για την εκπαίδευσή τους.
«Όλοι έχουμε ευθύνη να θέσουμε τέλος στον διχασμό (…) και τις βαθιές διαιρέσεις μέσα εντός του πληθυσμού», ανέφεραν σε μια ανακοίνωση που υπογράφουν 235 πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών, 173 χειριστές drones και 85 στρατιώτες μονάδων καταδρομέων.
Οποιαδήποτε νομοθεσία εφαρμοστεί με «παράλογο» τρόπο, «θα έθετε σε κίνδυνο την θέλησή μου να συνεχίσω να διακινδυνεύω τη ζωή μου και θα με ανάγκαζε, με μεγάλη λύπη, να μην συμμετάσχω στην εθελοντική εφεδρική μου υπηρεσία», τόνισαν οι υπογράφοντες.
Αυτές οι εξελίξεις στον Στρατό είναι τόσο ανησυχητικές που ακόμα και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ απευθυνόμενος σους εφέδρους είπε: «Όσο για τους έφεδρους, τους μάχιμους στρατιώτες και τους πιλότους των οποίων η καρδιά ραγίστηκε σήμερα. Ήμουν πρωθυπουργός, ήξερα τις ικανότητές σας, τη θυσία σας και την αφοσίωσή σας στο κράτος του Ισραήλ και την ασφάλειά του. Περιμένετε, αφήστε το Ανώτατο Δικαστήριο να συζητήσει το νόμο και μόνο τότε να πάρει την πιο δύσκολη απόφαση από όλες. Μην σταματήσετε να υπηρετείτε, μην βλάψετε την ικανότητα και την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι να μάθουμε ποια θα είναι η τελική απόφαση».
Πρώτη φορά απειλεί η Μοσάντ
Ο αρχηγός της Μοσάντ του Ισραήλ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, κάλεσε τα μέλη της υπηρεσίας νωρίς τη Δευτέρα, ενόψει της ψηφοφορίας στην Κνεσέτ, διαβεβαιώνοντάς τους ότι «Εάν εκδηλωθεί μια συνταγματική κρίση, θα είμαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας – αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί», όπως αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ.
Μέχρι στιγμής, κανένα μέλος της Μοσάντ δεν έχει απειλήσει ότι θα αποσυρθεί ή θα αναστείλει τα καθήκοντά του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη δικαστική αναθεώρηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, αν και πρόσφατα, μη ανώτερα μέλη επετράπη να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις
Σκεπτικισμός στις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ θεωρούν την επικύρωση από το ισραηλινό κοινοβούλιο μέρους του νομοσχεδίου της δικαστικής μεταρρύθμισης ως «ατυχή», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.
Σε επίσημη δήλωση, οι ΗΠΑ «προτρέπουν την ισραηλινή κυβέρνηση να εργαστεί για τη συναίνεση μέσω πολιτικού διαλόγου».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και δυναργάτης του Τζο Μπάιντεν Λόρενς Σάμερς, είπε ότι «θρήνησε» την ψήφο στο Ισραήλ ενώ προέτρεψε τους Αμερικανούς να λάβουν υπόψη τα σχετικά μαθήματα πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024.
«Είναι μια υπενθύμιση ενός τραγικού μαθήματος της ιστορίας: τα μεγάλα κράτη καταστρέφονται πιο συχνά από εσωτερική παρακμή παρά από εξωτερικές απειλές. Καθώς πλησιάζει το 2024, ελπίζω οι Αμερικανοί να λάβουν υπόψη αυτό το μάθημα και να αντισταθούν στο τραγούδι σειρήνας του λαϊκιστικού εξτρεμισμού», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου και πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Την Κυριακή 23 Ιουλίου με παρέμβασή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου να περάσει το πρώτο νομοσχέδιο εν μέσω της νηστείας Tisha B’Av.
«Δεδομένων των εντυπωσιακών παραλληλισμών μεταξύ του σημερινού εσωτερικού ρήγματος του Ισραήλ και των εσωτερικών μαχών που προκάλεσαν την καταστροφή του Δεύτερου Ναού πριν από 2000 χρόνια, γιατί η ισραηλινή κυβέρνηση να προχωρήσει με το νομοσχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση τη παραμονή του Tisha B’Av; Πολύ κακό timing», έγραψε στο Twitter.
Πηγές: The Jerusalem Post, Haaretz