Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, μετά από σχετική εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, επελέγη η νέα ηγεσία της ποινικής και πολιτικής δικαιοσύνης.
Νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου επελέγη η αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, η οποία είχε προεδρεύσει στο Ειδικό Δικαστήριο που δίκασε την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.
Επίσης, ως εφέτης ειδική ανακρίτρια, είχε διενεργήσει την δικαστική έρευνα για τη υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Για τη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου επελέγη η αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεωργία Αδειλίνη, η οποία μετρά πολλά χρόνια στο εισαγγελικό σώμα και έχει χειριστεί πολλές σοβαρές ποινικές υποθέσεις.
Ιωάννα Κλάπα
Η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Ιούλιο του 1984 και προήχθη στην θέση της αρεοπαγίτου τον Αύγουστο του 2020.
Ειδικότερα, ως εφέτης είχε διενεργήσει με την συνάδελφό της, Μαρία Δημητροπούλου, την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που αποτέλεσε και τη βάση για τις περαιτέρω δίκες.
Πρόσφατα, ως αρχαιότερη αρεοπαγίτης, είχε προεδρεύσει του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών επί ΣΥΡΙΖΑ, με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.
Γεωργία Αδειλίνη
Η κενή θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καλύφθηκε από την αντεισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη, η οποία αποχωρεί σε δύο χρόνια από τον εισαγγελικό κλάδο.
Η κυρία Αδειλίνη από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής πλειοψήφησε, καθώς ψηφίστηκε από τα 4/5 των συμμετεχόντων στη διάσκεψη.
Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Ιούλιο του 1984 και προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Οκτώβριο του 2019.
Η κυρία Αδειλίνη ήταν στην έδρα της δίκης του ‘Ακη Τσοχατζόπουλου, ενώ ήταν αυτή που πρότεινε την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για την υπόθεση των καταγγελιών του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα.
Η έμπειρη αντεισαγγελέας έχει και ιδιαίτερη ευαισθησία στο προσφυγικό ζήτημα, ενώ με εγκύκλιό της, το 2020, ζητούσε από τους συναδέλφους της αυξημένη επαγρύπνηση στα ασυνόδευτα παιδιά.
Η πρώτη δήλωση της νέας εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη
Η συνολική αναβάθμιση της απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας , στο πλαίσιο που ορίζουν οι ανάγκες της κοινωνίας και οι απαιτήσεις ενός σύγχρονου κράτους Δικαίο είναι ο κύριος στόχος της νέας εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη , η οποία όπως αναφέρει στην πρώτη της δήλωση , θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με τους δικαστές, τους δικηγόρους και τους δικαστικούς υπαλλήλους.
Αμέσως μετά την ομόφωνη απόφαση για την επιλογή της στην κορυφαία αυτή θέση της ποινικής δικαιοσύνης η νέα ανώτατη εισαγγελική λειτουργός δήλωσε επ αφορμή των νέων θεσμικών καθηκόντων που της ανατέθηκαν:
” Τιμή, αλλά και μεγάλη ευθύνη το αξίωμα που μου εμπιστεύθηκε η Πολιτεία και το οποίο υπηρέτησαν άξιοι προκάτοχοί μου. Ο εισαγγελικός θεσμός συνιστά ένα από τα οχυρά της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας, αφού εγγυάται τη νομιμότητα, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών και συγχρόνως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης. Θα συνεχίσουμε να τον υπηρετούμε με τους συναδέλφους μου όλων των βαθμών, με νηφαλιότητα, αλλά και αποφασιστικότητα, με την επιβαλλόμενη κατά περίσταση αυστηρότητα ή επιείκεια, παραμένοντας προσηλωμένοι στο Σύνταγμα και τους νόμους και προστατεύοντας τους συμπολίτες μας, ιδίως τους πιο ευάλωτους, όπως οι ανήλικοι και τα θύματα κάθε είδους βίας.
Όπως είναι εξάλλου σε όλους γνωστό, η Δικαιοσύνη αποτελεί το πρώτο προαπαιτούμενο του πολιτισμού, το δρόμο για την κοινωνική ειρήνη και ευημερία των πολιτών. Αναγκαίοι όροι για την εκπλήρωση της αποστολής της η ποιότητα και η ταχύτητα, δε νοείται μάλιστα ποιότητα χωρίς ταχύτητα. Η βραδύτητα στην απονομή της κλονίζει το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, αυξάνει τον κίνδυνο εμπέδωσης του αισθήματος ατιμωρησίας, υποσκάπτει την κοινωνική ειρήνη και ευημερία και πλήττει εν τέλει το Κράτος Δικαίου, εκθέτοντας συγχρόνως τη χώρα μας διεθνώς. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, συνεργαζόμενοι με τους δικαστές, τους δικηγόρους και τους δικαστικούς υπαλλήλους, με σκοπό να επιτύχουμε τη συνολική αναβάθμιση της απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, στο πλαίσιο που ορίζουν οι ανάγκες της κοινωνίας και οι απαιτήσεις ενός σύγχρονου κράτους Δικαίου”.