Οι καύσωνες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακό επεισόδιο, ειδικά όταν συνδυάζονται με υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, διαπιστώνει μεγάλη κινεζική μελέτη, σύμφωνα με την οποία ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους.
«Τα επεισόδια ακραίας θερμοκρασίας είναι όλο και πιο συχνά, πιο παρατεταμένα και πιο έντονα και οι επιπτώσεις τους στην υγεία είναι πηγή εντεινόμενης ανησυχίας» λέει σε δελτίο Τύπου ο Γιουγουέι Λιου του Πανεπιστημίου του Γκουανγκτζόου, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
«Ένα άλλο περιβαλλοντικό πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η παρουσία σωματιδιακής ύλης στον αέρα, η οποία μπορεί να λειτουργεί συνεργιστικά με τις ακραίες θερμοκρασίες για να επηρεάσει αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία».
Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Circulation, επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας, εξετάζει δεδομένα για 203.000 θανάτους από καρδιακό επεισόδιο που καταγράφηκαν το διάστημα 2015-2020 στο Τσιανγκσού, επαρχία με τέσσερις διακριτές εποχές και ένα εύρος επιπέδων ρύπανσης.
Οι ερευνητές αντιστοίχισαν τα πιστοποιητικά θανάτου με μετρήσεις του δείκτη θερμότητας, ο οποίος χρησιμοποιείται ως μέτρο της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την υγρασία, η οποία αυξάνει το αίσθημα ζέστης.
Βασικά ευρήματα:
- Ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακό επεισόδιο είναι 18% υψηλότερος όταν ο δείκτης θερμότητας παραμένει για τουλάχιστον δύο ημέρες πάνω από το 90ό εκατοστημόριο, το οποίο για τη συγκεκριμένη περιοχή αντιστοιχεί σε θερμοκρασίες 28-37 βαθμών Κελσίου.
- Ο κίνδυνος είναι 74% υψηλότερος σε καύσωνες που διαρκούν τουλάχιστον τέσσερις ημέρες με θερμοκρασίες στο 97ο εκατοστημόριο, από 35 έως 43 βαθμούς Κελσίου.
- Ο κίνδυνος είναι διπλάσιος στη διάρκεια καυσώνων διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων ημερών οι οποίοι συνδυάζονται με υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM 2,5, πάνω από τα 37,5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Λόγω του μικρού μεγέθους τους, τα σωματίδια αυτά είναι γνωστό ότι εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες και επηρεάζουν τη λειτουργία του αναπνευστικού και κυκλοφορικού συστήματος.
- Έως και το 2,8% των θανάτων από καρδιακό επεισόδιο μπορούν να αποδοθούν στον συνδυασμό της ζέστης με την ατμοσφαιρική ρύπανση.
«Τα ευρήματά μας προσφέρουν ενδείξεις ότι η μείωση της ταυτόχρονης έκθεσης σε ακραίες θερμοκρασίες και σωματιδιακή ρύπανση μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόληψη πρόωρων θανάτων από καρδιακό επεισόδιο, ειδικά για τις γυναίκες και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας» είπε ο Λιου.
Για τη μείωση της έκθεσης οι ερευνητές προτείνουν χρήση καθαριστών αέρα στο σπίτι, ιατρική μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και αποφυγή του περπατήματος κοντά σε αυτοκινητόδρομους, όπου η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων είναι μεγαλύτερη.